Mobil have får debut i Vejgård Bymidte

 
 
 
 

En mobil have skal være med til at sætte fokus på potentialer i byrummet og afprøve fremtidige projekter, inden de igangsættes. Det er Aalborg Kommune, der står bag projektet med den flytbare have.

 
Foto af plantekasse fra gartneriet

Plantekasserne bliver gjort klar på Aalborg Kommunes gartneri.

 
 
 
 

Den mobile have, der består af fire metalkasser i størrelsen 2,5 x 2 meter, er fyldt med planter og klar til at blive placeret på torvet i Vejgård Bymidte. Den er en del af et midlertidigt byrums projekt, mens kommunen dels venter på, hvad der skal være på pladsen og hvilke samarbejdspartnere, de fremover skal have med indover.


"Det er et byrumsforsøg en til en. Jeg har været på en byvandring i Vejgård Bymidte sammen med samrådet, hvor vi blandt andet drøftede torvet. Og der har været flere henvendelser og ønsker til en bedre aktivering og forskønnelse af torvet. Lige nu står den tidligere Rema 1000 tom og mens vi venter på at bygningen kommer i spil igen og gerne i et samspil med torvet, har vi mulighed for at afprøve nogle ting og undersøge, hvilke potentialer det her byrum har", fortæller rådmand i By og Land Jan Nymark Rose Thaysen.

 

Et byrum med potentiale

I dag er pladsen omgivet af mange, døde facader og der er ikke rigtigt nogen, der bruger rummet. Det fremstår goldt og øde. Målet er ikke, at pladsen skal sprudle af liv, men den mobile have skal gøre pladsen mere indbydende og til et rart sted at være. Det vil kommunen gøre ved at opdele torvet, så det ikke opleves så stort, og indrette små opholdszoner i tilknytning til den mobile have. Det tilfører noget grønt, der kan bløde rummet lidt op og indbyde til mere ophold.

 

"Som byrum er det rigtig fint; her er både ly, læ og sol. Men der mangler funktioner, som indbyder til ophold. I dag fungerer det primært som et transitrum - et 'ikke-sted'. Med det her projekt kan det være, at det viser sig, at det bliver helt vildt brugt. Det kan også være det ikke bliver brugt, men så har vi afprøvet det" fortæller Iben S. Andersen, byplanlægger i Aalborg Kommune.

 

Have med genbrugsplanter

Den mobile have indrettes, så planterne fylder lidt i rummet for at give en fornemmelse af et grønt areal, selvom det i realiteten bare er et par plantekasser, der er plantet til med overskudsplanter fra tidligere projekter.


Faktisk er havens planter genbrug af de planter, der sidste år stod midlertidigt på Nytorv. Kasserne er også genbrug. De blev oprindeligt brugt i forbindelse med projektet Genstart Aalborg. Nu får de nyt liv som mobile haver, og de starter i Vejgård Bymidte. Planen er, at de senere skal ud og leve andre steder i byen. Plantekasserne kan flyttes rundt efter behov og har en størrelse, så de kan stå inde i kommunens gartneri, hvor gartneren kan passe dem, når de altså ikke står ude i bybilledet.

 

Et oplagt sted at starte

Under torvet i Vejgård Bymidte ligger i dag et regnvandsbassin. Derfor kan der ikke bare graves i jorden, og det gør de mobile haver til et helt oplagt valg her. Nu kan kommunen afprøve, hvordan området kan bringes i spil i fremtiden, inden man eventuelt overvejer at sætte et større projekt i gang.


Den mobile have er et ydmygt, lille initiativ, men den ligger i tråd med en tidligere workshop i 2019 fra fordebatten om byudvikling for Vejgård. Her kom der forslag om flere grønne elementer i byrummet og et ønske om, at torvet skulle kunne noget mere, end det kan i dag.


Den mulighed, en mobil have giver, gør derfor både noget godt for Vejgård nu, mens Aalborg Kommune i fremtiden kan sætte fokus på forskellige områder, fordi kasserne kan flyttes rundt.


"Vi får mulighed for at skabe fokus på netop det område eller areal, hvor haven bliver placeret, ligesom her på torvet i Vejgård Bymidte. Så må vi se, om det kommer til at ændre på folks brug af torvet", slutter rådmand i By og Land Jan Nymark Rose Thaysen.

 

Aalborg Kommune forventer, at den mobile have står på torvet i Vejgård et års tid.


Plantekasserne bliver sat op fredag den 23. september 2022.
 

 
 
 
 
Kontaktinformation

For yderligere spørgsmål til projektet:

 

Angående konceptet mobile haver:

Landskabsarkitekt Jeppe Urban, By og Land, Aalborg Kommune tlf. 2520 2291

 

Vedrørende byplanlægning:

Byplanlægger, Iben S. Andersen, By og Land, Aalborg Kommune tlf. 2520 2087

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aalborg Kommune
 
Social media icon Social media icon Social media icon