Regnen kommer - hvad gør du?

 
 
 
 

Selvom det er tørt lige nu, så er sommeren sæson for skybrud, og tiden er inde til at beskytte boligen mod dyre vandskader. 

 
 
 
 
Dæksel med vand_Kred. HOFOR .jpg
 
 
 
 

De voldsomme skybrud, der kan ramme hovedstadsområdet i sommerhalvåret, kan koste mange penge og ødelægge ting, du holder af. Forsyningsselskabet HOFOR giver gode råd til, hvordan du beskytter dit hjem og dine ejendele.

 

Husk regntøj til din bolig
"Vi arbejder i disse år på at skybrudssikre hele hovedstadsområdet. Men selvom vi gør, hvad vi kan for sammen med kommunerne at bygge en ny infrastruktur, der kan rumme en stor del af sommerens regn og skybrud, så må borgerne også selv passe på deres hjem. Og det har vi nogle gode råd til, hvordan man gør," siger Brian Hansen, direktør for vand og spildevand i HOFOR.

 

Man bør for eksempel tænke over, hvad man opbevarer, og hvordan man opbevarer ting i kælderen. Kælderen er folks eget ansvar, og det vil være en god idé at få installeret et højvandslukke, så der ikke kan komme kloakvand op. Måske kan ejendommens indgangsparti hæves og eventuelle lyskasser blændes.

 

Pas på løse dæksler
Når skybruddet rammer, er der flere forhold, du skal være opmærksom på, advarer HOFOR. Er kælderen eller vejen blevet oversvømmet, er det vigtigt at undgå hudkontakt med vandet. Det kan være opblandet med kloakvand, som er en alvorlig smittekilde.

 

Og så skal man passe på kloakdækslerne i gaden. Ikke alle er forsynet med hængsler og kan blive skubbet af, hvis der er meget tryk på nede i kloakken. Så man skal passe på, hvor man sætter fødderne, især hvis gaden er dækket med vand, så man ikke kan se hullet.

 

Gode råd og fakta

 

Forbered i god tid dit hjem på skybrud:

  • Rens tagrender og afløb, så vandet kan løbe frit.
  • Sikker opbevaring i kælderen. Sæt ting i kælderen på reoler, der kan desinficeres, mindst 40 cm over gulvet.
  • Tjek terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset, kan du grave kanaler, der leder vandet væk fra huset og længere ud i terrænet.
  • Begræns opstigende kloakvand. Du kan få monteret højvandslukke og/eller sløjfe gulvafløb i kælderen, der ikke bruges.

Den fulde tjekliste til husejere er vedlagt herunder og kan frit anvendes.

 

Hvad er et skybrud?
Ifølge DMI er der tale om skybrud, når der på en halv time eller mindre falder 15 millimeter regn eller mere. Du kan via DMI's app blive advaret, når der er varsel om skybrud og vildt vejr i din region.

 

Nyttige numre
Hvis du har akut brug for hjælp, så ring 112. Hvis du ser et kloakdæksel, som er røget af, så kontakt HOFORs vagttelefon på 3888 2424.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Charlotte Kany, HOFOR Kommunikation:

chakan@hofor.dk // 2795 2136

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om HOFOR

HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.500 ansatte og en årlig omsætning på over 6 milliarder kroner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi passer på dine persondata. Læs mere om, hvordan vi behandler dine oplysninger her.