nytfraRAIN_Header.jpg
 
 
 oktober 2024
 
 
 
 
 
 
 
 

Velkommen til RAIN-netværket - AI i sundhedsvæsnet

 
 
 
 

RAIN-netværket samler over 400 AI-entusiaster, der arbejder med eller interesserer sig for kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. Netværket er et forum, hvor erfaringer, idéer, viden og løsninger deles på tværs af både offentlige og private aktører.

 

Ved at være medlem modtager du bl.a. en direkte invitation til vores events. Senest afholdt vi et større netværksmøde om kunstig intelligens i Region Syddanmark. Du kan læse mere om eventet her: AI-løsninger i sundhedsvæsenet - opsamling fra netværksmøde 5. sept. 2024 (syddansksundhedsinnovation.dk).

 

På vores hjemmeside finder du desuden opsamlinger og videooptagelser fra flere afholdte events. Hør f.eks. fysiker Henrik Dahl Nissen fortælle om AI-løsningen AIRCON, der anvendes til automatisk indtegning af organer. Eller overlæge Pernille Just Vinholdt der fortæller om, hvordan man kan opspore og visualisere blødningstendenser i elektroniske patientjournaler ved brug af store sprogmodeller.

 
 
 
 
 
 
 
 

Deltag i WHINN 2024 - Fremtidens sundhedsteknologi med AI i centrum

 
 
 
 

WHINN 2024 står for døren, og endnu i år er der meget spændende indhold for alle, der interesserer sig for kunstig intelligens i sundhedssektoren. Den 30. og 31. oktober i Odense samles eksperter, klinikere, beslutningstagere og mange flere for at udforske fremtidens muligheder og udfordringer.

 

AI i sundhed - Hvad kan du forvente?

Konferencen byder bl.a. på en række dybdegående spor, der hver især undersøger, hvordan AI forvandler sundhedssektoren. Her er nogle af de højdepunkter, du kan se frem til:

Derudover har RAIN-netværket tilrettelagt sporet "Når AI og robotter går hånd i hånd: Et blik ind i fremtidens sundhedsvæsen", der ser nærmere på den spændende udvikling, hvor AI og robotter kombineres for at forbedre sundhedsvæsenet:

 

Generativ AI gør det muligt for robotter at tilpasse sig og reagere på både patienters og sundhedspersonales behov. I sessionen vil vi se på konkrete eksempler, hvor AI-drevne robotter allerede anvendes i sundhedsvæsenet til at forbedre pleje og arbejdsgange. Hvis dette har vakt din interesse, kan du allerede nu høre én af oplægsholderne Mikkel Viager fortælle kort om potentialet for AI og robotter i sundhedsvæsnet her.

 

Formålet med dagen er at åbne op for en diskussion om, hvordan vi kan udnytte potentialet ved denne teknologi, og samtidig adressere de udfordringer, der følger med. Vi vil også berøre de etiske spørgsmål, der opstår, når robotter går fra at være automatiserede hjælpemidler til at interagere mere direkte med patienter og klinikere. 

 
 
Skærmbillede 2023-08-22 kl. 15.53.44.png
 
 
 
 
 
 
 
 

Fra Hestenettet til Danmarks første open source sprogmodel

 

Af Torben Blach, Project Manager ved Alexandra Instituttet

 

I et innovativt samarbejde kaldet Danish Foundational Models (DFM), har Alexandra Instituttet, SDU og Center for Humanities Computing ved Aarhus Universitet, trænet og frigivet Danmarks første open source sprogmodel. Modellen, der har fået navnet Munin 7B Alpha, markerer et fremskridt for dansk sprogteknologi og er offentliggjort som open source, hvilket gør den frit tilgængelig for både forskningsmæssig og kommerciel brug.

 

Sprogmodeller kan i sundhedssektoren bruges f.eks. til automatisering af administrative opgaver såsom dataindtastning og planlægning, hvorved der kan frigøres tid til patientpleje. På sigt vil den også kunne indgå som værktøj til diagnosticerings- og behandlingsstøtte i form af analyse af journalinformation og patientdata.

 

Hvad er Munin 7B Alpha?

Munin 7B Alpha er en første version af en ny stor dansk sprogmodel (LLM), der er baseret på den allerede eksisterende Mistral-7b-v0.1-model. Den er blevet trænet på et datasæt, som inkluderer dansk Gigaword og kilder som Hestenettet - et online forum, hvor dansktalende har udvekslet tanker og meninger gennem mange år. Selvom modellen er i sine tidlige faser, fungerer Munin 7B Alpha som et fundament for videre udvikling af danske sprogmodeller (Releasing Munin 7B Alpha - A Danish LLM - Danish Foundation Models).

 

Hvorfor er det vigtigt?

Globalt har store sprogmodeller som Chat-GPT sat standarden for, hvordan AI kan bruges til at forstå og generere sprog. I Danish Foundation Models ønsker man at fokusere på dansk sprogteknologi. Formålet er at sikre, at det danske sprog ikke bliver glemt i den digitale fremtid, og at sprogteknologien bliver tilpasset både dette og det danske værdisæt (Danish Foundation Models).

 

Åben udvikling og etisk databrug

Munin 7B Alpha og resten af Danish Foundational Models' arbejde er kendetegnet ved åbenhed og gennemsigtighed. Udviklingen sker i et open-source miljø, hvor al træningsdata og kode er frit tilgængelig, dog med stor vægt på privatliv og etisk datahåndtering (Danish Foundation Models).

 

Fremtiden for dansk sprogteknologi

Med dette fokus på åbenhed søger Danish Foundation Models at skabe en platform for fremtidig innovation inden for dansk sprogteknologi. Projektet har som ambition at fremme udviklingen af avancerede AI-løsninger til dansk ved at samle ressourcer og ekspertise fra både akademiske og industrielle aktører. Gennem fokus på dansk repræsentation i AI-udviklingen arbejder DFM hen imod en fremtid for dansk sprogteknologi, som er tilgængelig for alle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AI-RAPTOR: Når kunstig intelligens møder lungekræft

 

Af Frederik Andersen, læge og ph.D-studerende ved Hjerte ,- Lunge- og Karkirurgisk Afdeling på OUH

 

AI-RAPTOR (Artificial Intelligence for Radiological Assistance for Pulmonary and ThOracic analysis in tumor Recognition and screening) er et klinisk forankret, AI-drevet projekt, der udspringer fra Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk afdeling på OUH.

 

Projektet er et samarbejde mellem de kliniske og udredende afdelinger på OUH, der dagligt beskæftiger sig med diagnosticering og behandling af lungekræft, samt CAI-X og SDU Robotics.

 

Vi er undervejs med træning samt videreudvikling af en 3D-baseret Deep Learning-model, der anvender både Convolutional Neural Network og Sliding Windows-metoden. Her vil hvert vindue præsenteres i algoritmen, hvorefter der udføres en segmentering. Derefter afgøres, om der er forandringer forenelige med kræft eller ej.

 

Vi bruger i øjeblikket en Visual Transformer-model som den centrale arkitektur, der er velegnet til at fange 3D-strukturer og træk i CT-scanningerne. Ud over at identificere knuder inkluderer modellen et sæt funktioner, der omfatter knude-specifikke egenskaber såsom spikulering, densitet og placering. Algoritmen tager også højde for generelle lungeforandringer, som fx tilstedeværelsen af emfysem, eksudater, fibrose, atelektase og andre lungesygdomme.

 

Træningen er baseret på et enormt datasæt af CT-skanninger. Disse indeholder patologi-verificeret lungekræft, knuder uden påvist kræft, raske lunger og OpenSource-data. Labeling sker via 3D-annotering og dataudtræk fra rapporten, og foregår in-house gennem GDPR-sikrede servere i tæt samarbejde med Region Syddanmarks IT-afdeling, herunder ift. IT-systemet RIPA.

 

Vi er aktuelt på udkig efter en stor kapacitetsforøgelse af vores projektdedikerede serverkapacitet. Vi har søgt nogle midler og er i dialog med nogle af de største leverandører af de highperformance-GPU'er (Graphics Processing Unit), som en sådan datamængde kræver.

 
Logo_AIRAPTOR.png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PRevention Lab

 

Kræftens Bekæmpelse har åbnet for ny forebyggelsespulje med mulighed for at søge støtte til AI-projekter.

 

Det billeddiagnostiske område er et af de felter, hvor der er blevet arbejdet med AI-løsninger længe. Og der er mange eksempler på projekter med AI i sundhedsvæsenet, som ligger indenfor kræftområdet.

 

Puljen 'Prevention Lab' er målrettet projekter, der vil udvikle og afprøve innovative løsninger til forebyggelse af kræft og forbedring af kræftpatienters sundhed. Heriblandt også støtte til AI-projekter.

 

Der er afsat 25 mio. kr. til initiativet, der kører fra i år og frem til år 2027.

For at søge puljen skal der senedes en ansøgning via deres digitale ansøgningssystem senest den 22. oktober 2024.

 

Få mere information om Prevention Lab og om, hvordan puljen kan søges

her.

 
 
Skærmbillede 2023-08-22 kl. 15.53.16.png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvorfor modtager jeg dette nyhedsbrev

 

Du er tilmeldt RAIN, Regionalt AI Netværk, og modtager derfor invitationer til kommende netværksarrangementer samt dette nyhedsbrev fra RAIN. 

 

RAIN er et netværk for kunstig intelligens i sundhedsvæsenet for offentlige og private aktører fra hele landet, herunder klinikere, forskere, it-folk, jurister, projektledere m.fl

 

Netværket startede i 2019 og er et samarbejde mellem Syddansk Sundhedsinnovation, CAI-X, Regional IT, Radiologisk afdeling på OUH i Region Syddanmark og Mærsk McKinney Møller Instituttet på SDU. 

 

Man kan tilmelde sig RAIN og vores nyhedsbrev her

 

Har du feedback til dette nyhedsbrev er du velkommen til at kontakte Anne Hagelskjær Skovlund:

 
 
 
 

Her kan du læse, hvordan vi behandler dine personlysninger. 

 
 
 
 
 
 
 
 
footer_nytfraRAIN_sRGB.jpg
 
Afmeld
 

Copyright © 2021 Syddansk Sundhedsinnovation, 

All rights reserved