Pressemeddelelse
6. december 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tryg: Lad el-løbehjulet stå efter julefrokosten

 
 
 
 

Julefrokosten er slut, trætheden melder sig, og det er iskoldt udenfor. Man vil bare gerne hjem og sove den ud, men det er for langt at gå, og det kan være svært at få fat på en taxa. Til gengæld bugner byen af el-løbehjul, der lokker med en hurtig tur lige til hoveddøren. Men selvom fristelsen er stor, bør man lade el-løbehjulet stå efter julefrokosten, lyder rådet fra Tryg, der frygter flere uheld i december.

 
 
 
 

Det er julefrokosttid, og i de kommende uger er landets største byer spækket med feststemte mennesker i alle aldre. I løbet af natten skal de mange julefrokostdeltagere hjem fra byen, og det sætter pres på byens taxaer, som har svært ved at følge med efterspørgslen. I sådanne tilfælde kan det være fristende at hoppe på et af de mange el-løbehjul, der findes i de større byer. Men det er en rigtig dårlig idé, advarer forsikringsselskabet Tryg.

 

"El-løbehjul er omfattet af de samme regler, som gælder for andre motoriserede køretøjer i trafikken. Det betyder, at promillegrænsen er 0,5. Derudover øger det risikoen for uheld, når du er påvirket af alkohol. Derfor fraråder vi på det kraftigste, at du kører på el-løbehjul, hvis du har indtaget alkohol," udtaler Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

 

Hun fortæller, at det desuden kan få betydning for dækningen af en skade, hvis føreren af et el-løbehjul har kørt i alkoholpåvirket tilstand og dette er årsag til uheldet eller hvis føreren på anden vis har handlet groft uagtsomt og brudt reglerne for kørsel på el-løbehjul.

 

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Tryg, har næsten hver tiende dansker mellem 18 og 29 år været vidne til, at en person har stillet sig bag styret på et el-løbehjul for at køre, mens vedkommende var påvirket af alkohol eller euforiserende stoffer.

 

"Det er klart, at man i højere grad risikerer at komme galt af sted, når man er påvirket af alkohol, fordi man for eksempel reagerer langsommere og har dårligere balance. Derfor frygter vi også, at antallet af ulykker med el-løbehjul vil stige i december, hvor der er masser af julefrokoster og andre julearrangementer i de store byer," fortsætter Charlotte Dietzer.

 

Siden lanceringen af forsøgsordningen for el-løbehjul i januar i år, har Tryg-koncernen registreret cirka 80 skader, der er relateret til kørsel på det populære transportmiddel. Blandt sagerne er også nogle, hvor føreren af løbehjulet var påvirket af alkohol, da ulykken skete. 

 

"I julefrokosttiden er der flere mennesker i byen - heriblandt også nogle, som ikke plejer at køre på el-løbehjul. Og så bliver der drukket mere alkohol. Hvad enten man er fuld eller ikke tidligere har kørt på el-løbehjul, er det en dårlig idé at tage et el-løbehjul hjem fra julefrokosten. Der er tale om et nyt transportmiddel, som kræver øvelse, balance og fokus," slutter Charlotte Dietzer og opfordrer til, at man lader el-løbehjulet stå efter julefrokosten med mindre man er helt ædru og vant til at køre på det.

 

Gode råd

 

At køre på el-løbehjul er for mange mennesker en ny aktivitet, der kræver lidt øvelse. Er du ny på løbehjul, bør du derfor forberede dig godt. Lær løbehjulet og dets funktioner at kende ved at køre et sted med ingen eller lidt trafik, inden du begiver dig ud på vejene.

 

Bær cykelhjelm under kørsel på løbehjul - også selvom du er voksen, og hjelmen ikke er lovpligtig.

 

Kør forsigtigt og tag hensyn til dine medtrafikanter.

 

Vær påpasselig, når du overhaler, og hold afstand til de personer eller køretøjer, du overhaler.

 

Overhold de gældende fartgrænser for el-løbehjul og sænk farten, hvis du kører i områder med mange mennesker eller meget trafik.

 

Vær opmærksom på, at det er forbudt at køre på fortovet, gangstier eller i fodgængerfelter.

 

Sørg for, at du kan holde balancen, når du rækker hånden ud for at dreje. Det kan være en svær manøvre, ikke mindst fordi løbehjulets gasfunktion sidder i håndtaget.

 

Kør altid med lys - også om dagen.

 

Ifør dig refleksvest i de mørke timer, så andre trafikanter bedre kan se dig.

 

Undgå at køre flere personer på ét løbehjul ad gangen - det er både ulovligt og farligt.

 

Kør ikke, hvis du har indtaget alkohol eller euforiserende stoffer. El-løbehjul er omfattet af de samme regler, som gælder for andre motoriserede køretøjer i trafikken. Promillegrænsen er 0,5, og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.

 

Hvis du har børn, der kører på el-løbehjul, så sørg for, at de kender reglerne for færdsel på motoriserede løbehjul og tal med dem omkring hensynsfuld kørsel.

 

Vær opmærksom på, om du har en ansvarsforsikring, der dækker i tilfælde af, at du kommer til at forvolde skade på andre personer eller deres ejendele, mens du kører på el-løbehjul. I værste fald kan du blive stillet over for erstatningskrav i millionklassen, hvis du ikke er ansvarsforsikret.

 

Kører du på et privatejet el-løbehjul, skal du selv sørge for ansvarsforsikringen, som typisk er en del af din indboforsikring og dækker motoriserede løbehjul med en maksimalhastighed på 20 km/t. Skal du ud og køre på et udlejningsløbehjul, skal du sikre dig, at udlejer har de rette forsikringer, inden du kører af sted på løbehjulet.

 

Hvis du selv kommer til skade som følge af en ulykke under kørsel på et el-løbehjul, er du dækket via ulykkesforsikringen, hvis du har tegnet en sådan.

 

For både ansvars- og ulykkesforsikringen gælder, at det kan få betydning for din dækning, hvis du har handlet groft uagtsomt eller hvis du på anden måde har brudt reglerne for kørsel på el-løbehjul, for eksempel kørt promillekørsel eller på et løbehjul, der kan køre over 20 km/t.

 
 
 
 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk

 
 
 
 
 
 

Tryg er Danmarks største forsikringsselskab og et af de største selskaber i Norden. Som en af de ledende nordiske forsikringskoncerner med aktiviteter i Danmark, Norge og Sverige arbejder Tryg for at skabe tryghed og værdi for sine kunder, medarbejdere og aktionærer. I 2018 sikrede Trygs 4.000 medarbejdere tryghed for mere end 4 millioner kunder. Tryg er noteret på Nasdaq Copenhagen, og 60 procent af aktierne ejes af TryghedsGruppen smba, der via TrygFonden årligt uddeler omkring 600 mio. DKK til tryghedsskabende formål.