Ny rapport: Sydjyder og fynboer kæmper med søvnen

 
 
 
 
 
 
 
 

Mange i region Syddanmark oplever søvnproblemer i hverdagen, viser en ny undersøgelse, der afslører danskernes sundhedsvaner. Op mod halvdelen af danskerne er ramt, og for kvinder er problemet særligt stort. Flere og flere bruger apps eller ure som hjælp til at blive klogere på søvnen, lyder det fra Garmin, der peger på en ny tendens til at bruge smartwatches som sundhedsure fremfor bare træningsure.

 
 
 
 

Omkring hver anden sydjyde og fynbo har haft problemer med at sove i løbet af de sidste 14 dage. Nogle har svært ved at finde hvile, når de lægger hovedet på puden, mens andre vågner om natten. Og danske kvinder er særligt hårdt ramt af søvnproblemer, viser en ny sundhedsrapport fra Garmin, som er baseret på en undersøgelse fra Kantar Sifo/Gallup og analyse fra Garmin. 

 

På landsplan har 18% af kvinderne problemer med at falde i søvn, og 36 % oplever at vågne op om natten. For mænd er tallet henholdsvis 10 % og 30 %. Især yngre kvinder i alderen 18-29 år oplever problemer med at falde i søvn (29 %). Blandt mænd i samme aldersgruppe har 16 % de samme udfordringer. Alligevel siger over halvdelen (58 %) af de adspurgte danskere, at de slet ikke har forsøgt at forbedre deres søvn. 11 % har derimod brugt fysisk træning som et middel mod søvnproblemer, 10 % har prøvet at hjælpe søvnen på vej med bøger eller film, og 10 % har prøvet at lægge mobilen væk før sengetid for at sove bedre.  

 

Fremtidens sportsure er sundhedsure
Mens mange ikke har prøvet at optimere søvnen, siger 29 % af danskerne, at de enten har søgt hjælp eller overvejer at søge hjælp i teknologien og bruge et ur, en app eller et andet device til at få større indsigt i deres søvnvaner. Næsten hver femte, der regelmæssigt bruger et træningsur eller tracker, bruger det til at måle på fx deres søvn.

 

"Fremtidens sportsure er ikke så meget et træningsur, som det er et sundhedsur. Vi oplever en stigende interesse i at måle på andre parametre end bare træning. Det kan vi også se ud fra, hvad kunderne efterspørger på vores devices, hvor flere og flere vil have indsigt i deres generelle helbred," siger Marcus Bjärneroth, der er pressechef hos Garmin Nordic.

 

Der er mange grunde til den stigende interesse i at bruge teknologien til at få indsigt i søvnen, lyder det fra Garmin. Måling af søvn- og stressniveauer kan hjælpe én til at træffe bedre valg på baggrund af data. Det kunne fx være at gå i seng tidligere, få motion ind i hverdagen og reducere brugen af telefon før sengetid.

 

"Den indsigt, vi kan få i vores søvnmønstre fra forskellige devices, kan hjælpe folk med at slappe af, falde lettere i søvn og sove bedre. Faktisk oplever mange, at data viser, at de sover mere, end de troede, og den indsigt kan skabe mere ro omkring søvnen," tilføjer Marcus Bjärneroth.

 

Garmins sundhedsrapport 2020 er baseret på en ny undersøgelse fra Kantar Sifo/Gallup og analyse fra Garmin lavet i marts/april 2020 blandt 1.029 danskere, der motionerer en gang om ugen eller mere. 

 

Undersøgelsen viser også at:

  • Gåture er sydjydernes og fynboernes foretrukne måde at bevæge sig på: 43 % går regelmæssigt en tur - en andel der ligger over landsgennemsnittet.
  • Sydjyder og fynboer sover sødest: Søvnproblemer er udbredt i Danmark, men 52 % af danskerne i region Syddanmark har ikke oplevet nogen former for søvnproblemer indenfor 2 uger, hvilket er flere end i resten af landet.
  • Sydjyder og fynboer er vilde med at cykle: 26 % dyrker regelmæssigt cykling som motionsform. Det er mere end noget andet sted i landet.
  • Sydjyder og fynboer er mest tilfredse med deres udseende: 26 % har aldrig følt sig utilfredse med deres krops udseende, hvilket er mere end andre steder i landet.

Vil du vide mere om danskernes sundhedsvaner? 

Herunder kan du læse Garmins Sundhedsrapport 2020, som er fyldt med fakta og indsigter om danskernes helbred og motionsvaner. 

 

Vedhæftede filer

Garmin-sundhedsrapport2020-dk.pdf
 

Pressefotos

Her kan du finde billeder, som du skal være velkommen til at bruge, hvis du vil omtale rapporten i avisen. 

 

Vedhæftede filer

Garmin_ sundhedsrapport_søvn.jpg
Garmin_sundhedsrapport_meditation.jpg
Garmin_sundhedsrapport_senior.jpg
 
Kontaktinformation

Har du spørgsmål til Garmins Sundhedsrapport 2020, skal du være velkommen til at kontakte:

Camilla Dam, camilla@kingstreetpr.dk