Pressemeddelelse
10. december 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julens fedt er afløbets skræk

 
 
 
 

Den kære juletid er over os og det er højsæson for gås, and og flæskesteg. Men hvad er det nu lige, man skal gøre af alt det overskydende fedt fra den lækre julemad?

 
 
 
 
 
 
 
 

Snart kører julemenuerne derudaf og det er lig med ekstra fedt rundt om i de danske hjem. Men hvert år synes vi at være mange, der glemmer, hvad det nu er, man skal gøre af alt det overskydende fedt. Her gælder én huskeregel og den lyder; hæld aldrig madfedt direkte i dit afløb, da det vil forårsage propper og tilstoppede afløb.

 

Fedt på karton

Hvis ikke i afløbet, hvor skal det overskydende fedt så hen? Her er der gode råd at hente hos sektionsleder, Johnny Pedersen fra HOFORs spildvandsanlæg:

 

"Den bedste måde at komme af med det overskydende fedt fra madvarer er at hælde det i en tom mælkekarton og smide det ud sammen med resten af dit affald. Olie og fedtstof fra stegning og kogning må ikke havne i hverken afløbet i køkkenet eller på badeværelset", fortæller sektionslederen fra HOFOR.

 

Propper på linjen

Fedt der ryger direkte i dit afløb vil under nedkøling størkne og sætte sig som klistrede fedtaflejringer på den indvendige side af kloakrøret. Herefter vil andre ting i kloakken sætte sig fast i fedtet, og det er det, der gør, at der kommer propper og tilstoppede rør. HOFOR, der blandt andet har ansvar for kloakker og rensningsanlæg, må så bruge ekstra tid og penge på spuling og rensning af anlæggene. En relativ dyr affære og udgifter, der i sidste ende havner hos forbrugerne. Og hvis det er boligens egne rør, der stopper til, må man selv tilkalde og bekoste en kloakmester.

 

Julefreden sænker sig

Det er dumt med stoppede afløb en højhellig juleaften og kan hurtigt blive dyrt med udrykning i helligdagene, hvis du er kommet til at hælde fedtet direkte i afløbet. Så husk enten at komme fedt i karton eller i en anden tætsluttet emballage og derfra i din skraldespand. På den måde kan julefreden sænke sig rundt om i de danske hjem, og du sørger for at passe godt på dit afløb og kloakkerne.

 

Inspiration til anvendelse af overskydende fedt:

  • Som topping på din pizza, popcorn poppet i lidt andefedt eller pomfritter stegt i andefedt
  • Som bouillon til din sovs eller smagsforstærker til rødkålen
  • På brødet i stedet for almindeligt smør
  • Hvis fedtet ikke er saltet, kan det blandes med fuglefrø, havregryn og nødder og laves til fuglekugler
  • .... Husk igen aldrig fedt i afløbet i hverken køkken eller toilet - hæld i stedet det overskydende fedt i en mælkekarton eller tætlukket pose og bortskaf med dagsrenovationen
  • Tip til at holde dine kloakrør rene og forebygge dårlig lugt ved jævnligt at hælde kogende vand i afløbet. Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin - og så er det billigere og meget mere miljøvenligt
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vedhæftede filer

Juleforberedelser.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Charlotte Kany

b2bchaka@hofor.dk, +45 2795 2136

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi passer på dine persondata. Læs mere om, hvordan vi behandler dine oplysninger her.

 
 
 
 

HOFOR

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab

Ørestads Boulevard 35, DK-2300 København S

Telefon: 3395 3395

www.hofor.dk