Pressemeddelelse
14. september 2021
 
 
grasp_PM_banner.png
 
 

Ny festival i Roskilde vil fremme bæredygtig forandring

 
 
 
 

En helt ny festival i Roskilde samler forskere, kunstnere og praktikere for at løse tidens store udfordringer med klimakrise og social ulighed. Bag begivenheden GRASP står Roskilde Festival i samarbejde med Roskilde Universitet, Roskilde Kommune, Roskilde Festival Højskole og Ragnarock.

 
 
 
 

Der er kunst, forskning, fællesskab og aktivisme på plakaten, når den nye festival, GRASP, i november slår dørene op til cirka 70 arrangementer fordelt over tre dage i Roskilde.

Her går forskere, kunstnere og praktikere fra ind- og udland sammen om at tage tidens store udfordringer med klimakrise og social ulighed under behandling.

Samtidig vil de involvere festivalgæsterne aktivt i løsningsorienterede perspektiver på emner som kunstnerisk medborgerskab, aktivistisk byudvikling og bæredygtig innovation.

Den nye festival vil styrke videndelingen mellem forskere, studerende, kunstnere, praktikere og civilsamfundsorganisationer og på den måde inspirere til nye bæredygtige forandringer i hverdagen.

Signe Lopdrup, Roskilde Festivals administrerende direktør, siger:

"Vi kalder det en festival for nye idéer, fordi forskere, kunstnere, studerende og nysgerrige deltagere kan lære rigtig meget nyt af hinanden. Corona-pandemien har vendt op og ned på vores hverdag, og klimakrisens omfang er for alvor gået op for de fleste. Lige nu kalder verden på helt nye idéer, og en tværfaglig vidensfestival fyldt med nysgerrige og videbegærlige deltagere er netop et sted, hvor nye idéer kan opstå og inspirere til forandringer."

 

Kunstnere og forskere på tværs
Programmet favner kunstnere som Efterklang, Den Sorte Skole, Jenny Wilson og Dreamers' Circus, der deltager med performances og talks om deres virke i samspil med deres omverden.

Den græske økonom Giorgos Kallis inviterer til workshop om politisk økologi baseret på idéen om degrowth, og forskerne Silas Harrebye og Stephen Duncombe inddrager festivalgæsterne i kreativ aktivisme, mens Shain Shapiro fra nonprofit-organisationen Center for Music Ecosystems demonstrerer sin model for måling af musikbranchens bæredygtighed.

Arkitekt-kollektivet Public Works opretter en School of Civic Action, som udforsker Musicon-bydelens bæredygtige potentialer, den Berlin-baserede kunstnergruppe Soft Agency væver bogstavelig talt et manifest over vores tid i samarbejde med Musicon-bydelens højskoleelever, og lydkomponisten Lars Greve udforsker det resonerende rum i en ni meter høj dome-konstruktion.

Oplevelserne foregår inden- og udendørs i den kreative bydel Musicon beliggende i den sydlige del af Roskilde.

Bydelen er blandt andet hjemsted for Roskilde Festival Højskole, museet Ragnarock og egnsteateret Aaben Dans, som alle er involveret i GRASP.

Desuden favner området gallerier, øvelokaler, skatepark og masser af kreative butikker, startup-virksomheder og foreninger.

Få overblikket over workshops, debatter, talks og kunstoplevelser på graspfestival.dk.

Flere oplevelser føjes snart til festivalens program.

Partnerskaber bygger bro
Bag GRASP står Roskilde Festival i samarbejde Roskilde Universitet, Roskilde Kommune, Roskilde Festival Højskole og Ragnarock.

I festivalens netværk indgår desuden forsknings-, kultur- og formidlingsinstitutioner som Museet for Samtidskunst, Professionshøjskolen Absalon, Musicon, Gimle, Roskilde Bibliotekerne og Rytmisk Musikkonservatorium.

Partnerne har sammensat programmet på baggrund af deres fagområder og bygger på den måde en ny bro mellem kultur, kunst og forskning.

Peter Kjær, prorektor ved Roskilde Universitet, siger:
 

"Med GRASP prøver vi kræfter med at forbinde videnskab, kunst og kultur i et nyt fælles format. Som del af festivalen afholder RUC blandt andet en videnskabelig konference, hvor vi undervejs åbner dørene for dialog mellem forskere og festivaldeltagere om bæredygtighed, demokrati og forandring. Det handler ikke bare om at formidle forskningsresultater. Vi skal sammen med festivaldeltagerne udforske, hvordan forskningen kan inspirere og bidrage til engagement og fælles problemløsning i en turbulent verden."

Mikael Pass, Musikbysupervisor i Roskilde Kommune, siger:
 

"Musikkens fællesskaber og kunstnernes virke kan bidrage til at løse tidens store udfordringer. Derfor er Alle Tiders Musikby naturligvis med til at udvikle og søsætte en nytænkende festival med fokus på bæredygtighed ud fra musikkens og kunstens perspektiver. Som musikby er Roskilde et fremtidslaboratorium for musikkens anvendelse og betydning i samfundet og udgør i sig selv et stærkt musikfællesskab. Her samles trådene fra årtiers festivaltradition, uddannelsesbyens solide forskningsnetværk, et fortættet miljø af musikaktører og ikke mindst en god portion engagerede borgere. Derfor er Alle Tiders Musikby et naturligt hjemsted for GRASP."
 

Hans Christian Nielsen, forstander på Roskilde Festival Højskole, siger:
 

"Vi glæder os utroligt meget til at skabe GRASP. Vi bringer hele højskolen og alle vores fagligheder i spil i et stort tværfagligt bidrag til denne nye vidensfestival, hvor vores fokus er dannelse og nye læringsformer for en bæredygtig fremtid."

Morten Thomsen Højsgaard, direktør i museumsorganisationen ROMU, som RAGNAROCK er en del af, siger:

"GRASP er som en appelsin i turbanen for RAGNAROCK. Vi griber muligheden med glæde for at udvikle ideer og dele viden på nye måder. Og vi tror, at museet for pop, rock og ungdomskultur sammen med resten af den kreative bydel Musicon og Roskilde i det hele taget er den perfekte ramme om et nyt tiltag med internationalt tilsnit, der inspirerer og udvikler musikkens og kulturens fællesskaber."
 

GRASP finder sted 18.-20. november.

Partoutbilletter koster 995 kroner, mens endagsbilletter er tilgængelige for 500 kroner. Studerende kan købe partoutbilletter for 600 kroner, mens endagsbilletter for studerende for koster 300 kroner.

Billetter købes via festivalens hjemmeside.

1500 billetter er tilgængelige.

Læs mere på graspfestival.dk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation


Roskilde Festival
Pressetelefon: 30 10 82 81
E-mail: press@roskilde-festival.dk

 

Roskilde Kommune / Alle Tiders Musikby
Mikael Pass, musikbysupervisor
Telefon: 29 26 33 43
E-mail: mikaelpa@roskilde.dk

 

Roskilde Universitet
Eva Lykke Jørgensen, pressemedarbejder
Telefon: 46 74 26 84
E-mail: elj@ruc.dk

 

Ragnarock - Museet for pop, rock og Ungdomskultur
Stine Blegvad, pressekontakt
Telefon: 24 26 61 72
E-mail: stinebleg@romu.dk

 

Roskilde Festival Højskole
Hans Christian Nielsen, forstander
Telefon: +45 29 37 37 04
E-mail: hc.nielsen@rofh.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Online medieservice
I presserummet på vores hjemmeside finder du kontaktinformationer, højopløselige fotos, pressemeddelelser, informationer om akkreditering og meget andet materiale, som du kan anvende i forbindelse med dit redaktionelle arbejde.

 
 
 
 

Vi ses på Roskilde Festival 25. juni til 2. juli 2022.