nytfraRAIN_Header.jpg
 
 
 marts 2025
 
 
 
 
 
 
 
 

Velkommen til et nyt år med netværk om AI i sundhedsvæsnet

 
 
 
 

I netværket RAIN samler vi nu næsten 500 AI-entusiaster omkring kunstig intelligens i sundhedsvæsenet. RAIN er et forum, hvor vi deler erfaringer, idéer, viden og løsninger på tværs af både offentlige og private aktører.

 

I år byder vi igen ind til en række af spændende netværksmøder om implementering og skalering af AI-løsninger i sundhedsvæsenet.

 

Så sæt kryds i kalenderen allerede nu:

  • Torsdag den 15. maj kan du blive klogere på indkøb af AI-beslutningsstøtte til mammografiscreening, som er det første AI-udbud i Danmark. Læs mere og tilmeld dig allerede nu!
     
  • Onsdag den 4. juni sætter vi fokus på pilotstudiet PLUS, og hvordan AI kan være med til at gøre det muligt at få et nationalt screeningsprogram for lungekræft. Læs mere og tilmeld dig allerede nu!
     
  • Torsdag den 28. august kigger vi nærmere på hvilken rolle AI og anden teknologi kan spille i forebyggelse og sundhedsfremme. Til dette arrangement har vi fokus på cases fra kommunerne.
     
  • Onsdag den 10. september løfter vi blikket fra de tekniske løsning og åbner sammen med Center for AI-etik på SDU en samtale om de etiske aspekter af implementering af AI i sundhed.
     
  • Onsdag den 29. oktober kulminerer det hele på sundhedsinnovationskonferencen WHINN, hvor vi samler trådene og stiller det svære spørgsmål: Hvordan får vi det så til at lykkes?

Følg med her i vores nyhedsbreve for at holde dig opdateret på vores events, og være klar, når der åbnes op for tilmelding!

 

Hvis du er interesseret i at dykke ned i sidste års netværksmøder og nyhedsbreve i RAIN, kan du gøre det her. 

 
 
 
 
RAIN_Landkort_Data_280225.png
 
 
 
 
 
 
 
 

Jakob Møller: Implementering af AI i sundhedsvæsnet kræver flere vigtige skridt

 

I den seneste innovationsklumme deler Jakob Møller, cheflæge ved Røntgen og Scanning på Sygehus Lillebælt, sine tanker om AI i sundhedsvæsenet. Han understreger, at for at få succes med AI, kræves en stærk "innovationsmuskel". AI skal ikke erstatte mennesker, men understøtte deres arbejde og optimere processerne.

 

I innovationsklummen forklarer Jakob, at implementeringen af AI i sundhedsvæsenet kræver flere vigtige skridt:

  • Udvælgelse af de rette AI-algoritmer
  • Test i daglig praksis
  • Udvikling af arbejdsgange for at sikre reel værdi
  • Løbende implementering og forbedring

På Sygehus Lillebælt benytter de allerede en AI-algoritme til at finde knoglebrud på skadestuerne i Kolding og Vejle. Algoritmen hjælper med at markere mistænkelige områder på røntgenbilleder.

 

Jakob påpeger, at uddannelse og træning af personalet er essentiel for, at AI kan blive et effektivt redskab. Med tilstrækkelig kendskab til algoritmernes styrker og svagheder, kan AI dog blive et værdifuldt supplement til arbejdet.

 
 
 
 
 
 
 
 

Invitation til netværksmøde den 15. maj 2025

 
 
 
 

Er du nysgerrig på, hvordan udbud og indkøb af AI-løsninger foregår i sundhedssektoren?

 

Tilmeld dig vores netværksmøde den 15. maj kl. 11:30-15:00, hvor vi deler erfaringer fra Danmarks første AI-udbud af beslutningsstøtte til mammografiscreening.

 

Projektlederne Arne Skovhaug og Marie Louise Refslund Hindrichsen deler deres indsigter om udfordringer og barrierer i processen. Adskiller AI-udbud sig fra udbud af andre teknologier? Og hvordan sikrer man den bedste løsning i praksis? Det vil være sådanne overvejelser, som vil blive taget op på dagen.

 

Det foreløbige program byder på:

  • Indsigt i den første udbuds- og indkøbsproces af AI i sundhedssektoren.
  • Diskussion af udfordringer og læring fra processen.
  • Mulighed for at netværke og dele erfaringer med eksperter og fagfolk.

Tilmelding

Lyder det som noget for dig? Tilmeld dig her.

 

Deltagelse er gratis. Vi byder på en sandwich ved ankomst.

 
 
iStock-1391184923.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 

Invitation til netværksmøde den 4. juni 2025

 

Hvad kræver det at udvikle og skalere et nationalt screeningsprogram med AI?

 

Det spørgsmål stiller vi skarpt på til dette netværksmøde i RAIN den 4. juni 2025, kl. 11:30-15:00.

 

Her vil pilotstudiet PLUS undersøge muligheder og udfordringer i forbindelse med et nationalt lungekræftscreeningsprogram, hvor AI spiller en afgørende rolle for at sikre skalerbarhed. Overlæge og projektleder Michael Stenger vil dele indsigt i projektets erfaringer og de algoritmer, der kan gøre en forskel i tidlig opsporing af lungekræft.

 

Som deltager får du mulighed for at gå i dialog med nøglepersoner fra projektet og diskutere, hvordan AI kan bidrage til fremtidens sundhedsløsninger.

 

Det foreløbige program byder på:

  • Indblik i pilotstudiet PLUS og dets erfaringer med AI i lungekræftscreening
  • Drøftelser om, hvordan AI kan understøtte nationale sundhedsinitiativer
  • Netværk og sparring med eksperter og fagfolk

Udnyt chancen for at netværke og udveksle viden med kolleger og eksperter inden for området!

 

Tilmelding

Lyder det som noget for dig? Tilmeld dig her og følg med, mens programmet tager form.

 

Deltagelse er gratis. Vi byder på en sandwich ved ankomst.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny national Digital Taskforce til at styrke brugen af AI i den offentlige sektor

 

Regeringen, KL og Danske Regioner har oprettet en ny Digital Taskforce for kunstig intelligens i den offentlige sektor. Målet er at frigøre arbejdskraft, reducere administration og øge kvalitet.

 

Taskforcens centrale opgaver inkluderer:

  • Udarbejdelse af et målbillede for AI - En af de første opgaver i taskforcen er at offentliggøre et målbillede for anvendelsen af kunstig intelligens i den offentlige sektor frem mod 2030. Målbilledet skal indeholde nogle konkrete målsætninger for anvendelsen af kunstig intelligens med henblik på at frigøre arbejdskraft og øge kvaliteten i den offentlige sektor. Taskforcen skal estimere, hvor mange medarbejderårsværk der kan frigøres, og hvilke områder, der bør prioriteres først.
     
  • Identifikation og håndteringen af barrierer - Taskforcen vil kortlægge og løse organisatoriske, tekniske og juridiske udfordringer i udbredelsen af AI-løsninger, eksempelvis i relation til GDPR og AI-forordningen.
     
  • Identificere og fremme udrulning af konkrete løsninger - I samarbejde med myndigheder og virksomheder vil taskforcen igangsætte tests af konkrete konkrete AI-teknologier.

Samarbejde med internationale aktører - For at nå taskforcens målsætninger, kan den indgå internationale samarbejder.

 

Organisering og fremtid

Taskforcen består af et sekretariat i Digitaliseringsministeriet med medarbejdere fra ministerier samt Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Der bliver også nedsat en bestyrelse og der vil kunne nedsættes mindre udvalg til løbende problemstillinger. Derudover er der en følgegruppe af eksperter, som yder faglig sparring.

 

Taskforcen er foreløbigt nedsat til 2027, og der vil i samme år blive taget stilling til, om taskforcen forlænges.

 
iStock-1387275951.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 

40,6 mio. kr. til at brede kunstig intelligens-løsninger ud til flere dele af landet

 

"Mere tid med de ældre og mindre tid bag tastaturet. Eller kortere ventetid på akutmodtagelsen. Det er sød musik i mine ører [...]".

 

Sådan siger digitaliseringsminister Caroline Stage om AI-løsningerne, der har potentiale til at give sundhedsprofessionelle mere tid til borgerne og mindre tid bag skærmen.

 

Regeringen, Danske Regioner og KL investerer nemlig 40,6 mio. kr. i at udbrede tre kunstig intelligens-løsninger på sundheds- og ældreområdet tværs af kommuner og regioner. Formålet er at effektivisere sundheds- og ældreplejen, frigøre arbejdskraft og forbedre service til borgerne.

 

Midlerne til indsatserne kommer fra 10-årsplanen for ny teknologi og automatisering i den offentlige sektor og udrulles i samarbejde med den Digitale Taskforce for kunstig intelligens.

 

De tre indsatser er:

  • AI til knoglebrud: Den første indsats fokuserer på AI-analyse af røntgenbilleder for knoglebrud og ledskader. Der er erfaringer fra Region Nordjylland med løsningen, som tyder på, at teknologien kan reducere ventetiden og aflaste personalet.
     
  • Rute- og vagtplanlægning på sundheds- og ældreområdet: Den anden indsats handler om AI-baseret planlægning af vagter og ruter i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Systemet optimerer planlægning af vagter og ruter og sikrer mere tid til borgerne. Det er en type teknologi, som der allerede har været succes med i Varde Kommune.
     
  • Tale-til-tekst på sundheds- og ældreområdet: Den tredje indsats er en AI-drevet tale-til-tekst-løsning, som skal hjælpe på dokumentationsopgaver i kommunernes sundheds- og ældrepleje. Løsningen gør, at medarbejdere kan indtale journaltekster, som AI derefter sammenfatter og støtter medarbejderen til at placere korrekt. Indsatsen skal udvikles og afprøves på tværs af kommuner.
 
 
iStock-1311263205.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvorfor modtager jeg dette nyhedsbrev?

 

Du er tilmeldt RAIN - AI i sundhedsvæsnet, og modtager derfor invitationer til kommende netværksarrangementer samt dette nyhedsbrev fra RAIN. 

 

RAIN er et netværk for kunstig intelligens i sundhedsvæsenet for offentlige og private aktører fra hele landet, herunder klinikere, forskere, it-folk, jurister, projektledere m.fl

 

Netværket startede i 2019 og er et samarbejde mellem Syddansk Sundhedsinnovation, CAI-X, Regional IT, Radiologisk afdeling på OUH i Region Syddanmark og Mærsk McKinney Møller Instituttet på SDU. 

 

Man kan tilmelde sig RAIN og vores nyhedsbrev her

 

Har du feedback til dette nyhedsbrev er du velkommen til at kontakte Anne Hagelskjær Asmussen: ahs@rsyd.dk

 
 
 
 

Her kan du læse, hvordan vi behandler dine personlysninger. 

 
 
 
 
 
 
 
 
footer_nytfraRAIN_sRGB.jpg
 
Afmeld
 

Copyright © 2021 Syddansk Sundhedsinnovation, 

All rights reserved