Nyhedsbrev 8. april 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David Dreyer Lassen: - De klogeste hoveder beriger os

 
 
 
 
 
 
 
 

Danmarks Frie Forskningsfond kan i 2019 fejre finansieringen af 10.000 forskningsidéer. 10.000 idéer, der har skabt byggestenene til skelsættende forskningsresultater og ladet forskere sætte kursen mod nye mål.

 

Læs mere her 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Indkaldelse: Vær med til at sikre stærke kræfter til Danmarks Frie Forskningsfond 

 
 

Indkaldelse af forslag til 6 bestyrelsesmedlemmer og 9 medlemmer af Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd. Frist for forslag mandag den 29. april 2019 kl. 16.00

 
Læs mere 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I alt 130 millioner kroner til forskning i digitale teknologier samt mennesker og samfund

 
 
 
 

Danmarks Frie Forskningsfond opslår 80 millioner kroner til forskning i digitale teknologier og 50 millioner kroner til forskning i mennesker og samfund. Bevillingen er en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2019. Ansøgningsfristen er den 18. juni 2019 kl. 12.00.

 

 
 
 
 

Internationale kræfter skal
bedømme ny forskning i kunstig intelligens

 
 
 
 

Stærke internationale kompetencer indgår i udvalget, når Danmarks Frie Forskningsfond skal bedømme nyskabende forskning i digitale teknologier. Feltet styrkes med 80 millioner kroner som en del af den politiske aftale om forskningsreserven. Læs mere her 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

DFF opslår midler til ERC-støtteprogram

 
 
 
 

Danmarks Frie Forskningsfond opslår op til 10 millioner kroner til et dansk ERC-støtteprogram som en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2019. Pengene skal styrke talentfulde yngre forskeres muligheder for at få store EU-bevillinger til lovende ny forskning baseret på forskernes idéer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danmarks Frie Forskningsfond i nordisk alliance om det tværvidenskabelige felt

 

Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelsesformand, David Dreyer Lassen, er udpeget til formand for det tværvidenskabelige forskningsprogram i samarbejdsalliancen NordForsk. Fire nordiske fonde er gået sammen om at styrke det tværvidenskabelige felt  

 
Læs mere 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

414 nye idéer i 2018: Årsrapporten for Danmarks Frie Forskningsfond er klar 

 
 
 
 
 
 
 
 

Danmarks Frie Forskningsfond er nu klar med resultater fra bevillingsåret 2018. 

 
Læs årsrapporten her 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cases

 
 
 
 

Kunstig Intelligens skal kortlægge årsagssamspil for sygdomme

 
 

Forskere udvikler et redskab baseret på kunstig intelligens til at forstå samspil mellem sygdomsårsager i befolkningsgrupper. I sidste ende kan det give bedre behandling og forebyggelsestiltag.

 
Læs om Andreas Reickmanns projekt 

Forskning: Hvordan sikrer vi bedst bæredygtig brug af plastik? 

 
 

Det skal et nyt forskningsprojekt forsøge at svare på. Forskerne skal udvikle nye modeller, som mere præcist kan vise effekten af forskellige tiltag i en cirkulær plastøkonomi.

 

 
Læs om Ciprian Cimpans projekt 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mød Danmarks Frie Forskningsfond på folkemødet 2019

FN's verdensmål tilsat kunstig intelligens? Forskellen på offentlig og privat forskning? Hvordan ser forskerkarrieren 2.0 ud? Fonden er aktiv på folkemødet i spændende debatter arrangeret i samarbejde med Novo Nordisk Fonden, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, Dansk Energi, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Dansk Energi, Tænketanken DEA, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Det Unge Akademi, Innovationsfonden, Akademikerne, Dansk Magisterforening og mange flere. Programmet offentliggøres på fondens website i starten af maj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentar: - I Danmark er vi relativt fattige på viden om effekter af fordelingspolitikken på forskningsområdet. DEA's analyse er et vigtigt indspark, der bidrager til at kaste lys over, om nye idéer har tilstrækkeligt spillerum. Udviklingen af kunstig intelligens er eksempelvis fuldstændig afhængig af teknologifrembrud og ny forskning på tværs af fagområder, siger bestyrelsesformand David Dreyer Lassen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Årsmøde om fri forskning 2019

 
 
 
 

Den 19. marts afholdt Videnskabernes Selsskab det årlige forksningspolitiske årsmøde, denne gang med fokus på fri forskning. Blandt deltagerne var Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, samt ordførere fra tre politiske partier og private og offentlige fonde. Formand for DFF, David Dreyer Lassen, deltog ligeledes i debatten. 

 

Læs årsmødets hvidbog her 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

16 yngre forskere får 22 millioner kroner til at kickstarte ideer i internationale forskningsmiljøer

 
 

16 forskertalenter skal udvikle deres originale forskningsidéer i samarbejde med andre specialister fra internationale forskningsmiljøer. Af de 16 rejser flest til eliteuniversiteter i USA og England for at hente inspiration og trække ny viden hjem til dansk forskning. Læs mere her 

 
 
 
 

Ud af de 16 bevillingshavere har 6 valgt at rejse til universiteter i USA. Se fordelingen nedenfor: