Pressemeddelelse
18. september 2017
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fru Mandela besøgte Gladsaxe

 
 
 
 

Sydafrikas ambassadør, Nelson og Winnies datter Zindziswa Mandela, var fredag i Gladsaxe for at tale om kvinders rettigheder i Sydafrika og Danmark.

 
 
 
 
 
 
 
 

For 32 år siden talte Zindziswa Mandela foran tusindvis af sorte sydafrikanere i Soweto. "Min far siger at jeres og min frihed ikke kan skilles ad", fortalte hun i en tale, der blev en slags milepæl i kampen mod apartheid i Sydafrika.

 

Som en datter, der havde længtes efter at få sin far hjem næsten hele sit liv, fortalte hun den store menneskemængde og de mange pressefolk, at han takkede nej til en betinget løsladelse, til alles store jubel.

 

Fredag var hun i kulturhuset Telefonfabrikken i Gladsaxe, for at tale om kvinders rettigheder, som sydafrikansk ambassadør i Danmark.

 

Omkring 100 afrikanske diplomater, forretningskvinder, gamle aktivister, og interesserede borgere deltog i seminaret, der var arrangeret af Gladsaxe African Village og den sydafrikanske ambassade.

 

Kvinders rettigheder vigtige
Viceborgmester i Gladsaxe Serdal Benli (F) holdt arrangementets åbningstale.

 

Her fortalte han blandt andet om, hvordan sydafrikanske kvinder havde spillet en vigtig rolle i kampen mod apartheid, ligesom Danmark også havde gjort det, og at fokus på kvinders rettigheder også er vigtige i dag, i Sydafrika såvel som i Danmark.

 

- Det er nødvendigt, at vi holder fokus på kvinders rettigheder i politik, uddannelse og i samfundet generelt. Sydafrikanske kvinder, inklusive dem der er her i dag, var en vigtig del af kampen imod apartheid. De er også en vigtig del i at sikre, at alle får del i den frihed som sydafrikanerne kæmpede sig til i 1994, sagde Serdal Benli.

 

Kampen er hverdag
For Zindziswa Mandela har kampen for frihed og retfærdighed være en del af dagligdagen, siden hun var helt lille.

 

Hendes far Nelson blev arresteret og idømt livstidsfængsel, da hun var en lille pige, hendes mor Winnie blev holdt i isolationsfængsel i hundredvis af dage, og familien blev konstant chikaneret af politiet. Alt sammen fordi de, som sorte sydafrikanere, og ledende medlemmer af ANC, kæmpede imod landets racistiske apartheidstyre.

 

- Apartheid var et system der var godt forankret, så det kommer til at tage mere end 23 år at fjerne helt, i forhold til hvordan det påvirkede sorte sydafrikanere, ikke mindst kvinder. Vi har politisk frihed, men vi mangler økonomisk frihed, for at alle kan leve et liv i værdighed. Der er stadigvæk meget at gøre, sagde Zinsziswa Mandela.

 

- Her skal vi starte på græsrodsniveau, og skabe platforme, hvor mennesker kan udveksle ideer, og dele deres udfordringer, for på regeringsplan er dette ikke altid muligt eller har den ønskede effekt. Danskerne skal vide hvad det er, de kan gøre for at hjælpe os, pointerede hun.

 

Mere af samme skuffe

Arrangør Sara Kobli fra Gladsaxe African Village, der søger at introducere borgerne i Gladsaxe til afrikansk kultur, var godt tilfreds med hvordan seminaret kunne hjælpe med til dette.

 

- Arrangementet bliver ikke det sidste af sin slags, lover hun.

 

Zindziswa Mandelas mor, Winnie Mandela, skulle have deltaget i seminaret, men måtte melde afbud af helbredsmæssige årsager.

 
 
 
 
Kontaktinformation

Peter Kenworthy, kommunikationsmedarbejder, petken@gladsaxe.dk, telefon: 3957 5125

 
 
 
 

GLADSAXE KOMMUNE - Rådhus Allé 7 - 2860 Søborg - Telefon: 39 57 50 00 - Mail: kommunen@gladsaxe.dk