Pressemeddelelse
16. juni 2023
 
 
rf_header_press.jpg
 
 

Roskilde Festival skal inspirere fremtidens byudvikling

 
 
 
 

Koncerter på Orange Scene og fester til langt ud på natten - det er måske hvad de fleste forbinder med Roskilde Festival. Men festivalen er også et gigantisk levende bylaboratorium, som kan inspirere - og blive retningsgivende for fremtidens byudvikling.

 
 
 
 

Der er lidt over en uge til årets Roskilde Festival løber af stablen. Netop nu forvandles de store tomme græsmarker lidt syd for Roskilde til en midlertidig by med 130.000 indbyggere.

Festivalbyen er, i otte dage om året, Danmarks fjerdestørste med en befolkningstæthed dobbelt så stor som i Mumbai.

 

Et levende bylaboratorium

Men hvordan bygger man en hel by op fra bunden hvert evig eneste år? En by med rum i forskellige skalaer, hvor nysgerrighed, fest, pause og mange forskellige typer af fællesskaber kan opstå og udfolde sig? Og hvad kan vi lære af det?

 

Ifølge Signe Brink Wehl, Kunstfaglig Chef hos Roskilde Festival, er det netop de spørgsmål, som festivalens nye styrkede fokus inden for arkitektur og byudvikling skal undersøge.

 

"Roskilde Festival er et gigantisk levende bylaboratorium. En festivalby som hvert år genopfinder sig selv. Den mulighed har normale byer ikke. I en by flytter man ikke pludselig shopping-gaden til den anden ende af byen, eller bytter rundt på to bykvarterer. I festivalbyen kan vi starte forfra hvert eneste år, og vi kan eksperimentere og lære af vores fejl. Den viden kan vi tage med os ud i samfundet og bruge i udviklingen af fremtidens byer," fortæller Signe Brink Wehl.

 

En by skabt til fællesskab og inspiration

Hos Roskilde Festival arbejder frivillige året rundt på at udvikle byen med alt, hvad det indebærer af infrastruktur, arkitektur og byrum, handelsliv, foreningsliv, kunst og kultur.

Målet er at skabe et fællesskab, hvor beboerne kan udfolde sig, tænke nyt og lade sig inspirere - af byen og hinanden.

 

"Et helt konkret eksempel er Bazar-området; et handelsområde på festivalpladsen, hvor alt er bygget op efter vores principper for cirkulært byggeri. Områdets gennemgående fokus på genbrug og genanvendelse er med til at inspirere til at bygge mere cirkulært i fremtiden, både på festivalen men også uden for festivalhegnet", fortæller Signe Brink Wehl og fortsætter;

 

"En anden måde, vi inspirerer på, er, når vi giver kunsten plads, og lader kunstneren Katharina Grosse skabe et 2.400 m² stort farverigt kunstværk og dansegulv i det bakkede landskab, som indbyder til bevægelse og interaktion mellem deltagerne. Eller når kunstneren Claudia Comte rejser 16 kæmpestore træstammer, som tilsammen danner ordene og værket "ME WE", der giver mulighed for reflektion og samtidig fungerer glimrende som pejlemærke i campingområdet."

 

Roskilde Festivalbyen i tal

  • Festivalbyen har hvert år 130.000 deltagere
  • Befolkningstætheden er 52.000 indbyggere pr. km², dobbelt så stor som i Mumbai
  • Gennemsnitsalderen er 24 år
  • 19 % er nye "borgere," der deltager for første gang
  • 92 % overnatter på festivalen, og deltagerne opsætter cirka 50.000 telte i campingbyen
  • Festivalområdet strækker sig over ca. 2.500.000 m². Det svarer til 350 fodboldbaner

Læs mere i Roskilde Festivals byfortælling.

 

Kunst, kultur og arkitektur du kan opleve på årets Roskilde Festival

 

Roskilde Festival som bylaboratorium

  • Oplev Det Cirkulære Laboratorium hvor unge iværksættere skaber og tester nye grønne løsninger til fremtidens byer.
  • Deltag i Workshoppen "Imagined Futures" med Smidt Hammer Lassen Architects, hvor unge får mulighed for at drømme og finde kreative idéer til, hvordan fremtidens fødevarersystemer kan se ud
  • I camping East afholdes årets Sustainability Challange i samarbejde med VELUX, IDA og DTU, hvor unge studerende giver deres bud på fremtidens bæredygtige camp

Kunst og Arkitektur (udvalgte værker)

  • Det 8 meter høje og 15 meter lange kunstværk 'Work No. 2630 UNDERSTANDING' lyser festivalnatten op og kalder på håb og forståelse i en tid, der er svær for mange
  • ME WE er en kæmpestor skulptur, som er skabt af den schweiziske kunstner Claudia Comte, handler om den enkeltes betydning for fællesskabet og er blevet et pejlemærke på campingområdet.
  • Et 2.400 m² stort farverigt værk af den tyske kunstner Katharina Grosse spreder sig i campingområdets bakker som maleri, dansegulv, miljøskulptur og byrum og inviterer til alle former for bevægelse og interaktion
  • Platform er festivalens nye scene skabt til hybridformater og til nysgerrig, pirrende, og grænsesøgende kunst og musik. F.eks. vil kunstneren Lars Greve/Resonerende Rum sætte lyd til platform og få den til at vibrere sammen med lokale foreninger i Roskilde
  • Flokkr, som er campingpladsens moderne kulturhus med plads til debatter mellem festivaldeltagere, unge debattører, aktivister og kunstnere, har i år fået en make-over i form af en ny utopisk identitet skabt af Baum og Leahy.
  • Nær Flokkr-scenen skaber Alex/Alexandra Jönsson kunstværket Safer House; et utopisk 'safe space', som skal undersøge adfærd og omsorg i midlertidige fællesskaber
  • I Gårdhaven kan man opleve en kunstinstallation skabt af det tyske kunstkollektiv TUSCA7, som handler om kompost. Her kan man være med til at skabe den perfekte "kompost-restaurant" for de mikroskopiske medborgere på Roskilde Festival.

Gå på opdagelse i festivalbyen

Tag på rundtur i Festivalbyen og oplev nogle af de mange forskellige bykvarterer samlingssteder, overnatningssteder og pauserum.

Du kan vælge at entrere festivalen gennem den historiske indgang, hvor du kommer direkte ind til festivalens katedral; Orange Scene, hvor 60.000 mennesker samles i ekstase over årets hovednavne.

Herefter kan du besøge Dream City, hvor festivaldeltagerne allerede fra marts måned bygger deres egne lejre op - her er det er kun fantasien, der sætter grænser for kreativiteten.

Du kan også kigge forbi Bazar-området, som er festivalbyens handelsområde. Her er fokus er på genbrug og genanvendelse, og alt er bygget op omkring cirkulære principper. Til slut kan du få et smukt kig ud over festivalbyen fra de store bakker i camping East.

 

Læs mere om udvalgte oplevelser i festivalbyen i by-guiden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

E-mail: press@roskilde-festival.dk
Pressetelefon: +45 30 10 82 81

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Online medieservice
I presserummet på vores hjemmeside finder du kontaktinformationer, højopløselige fotos, pressemeddelelser, informationer om akkreditering og meget andet materiale, som du kan anvende i forbindelse med dit redaktionelle arbejde.

 
 
 
 

Vi ses på Roskilde Festival 24. juni til 1. juli 2023.