Sygehus Sønderjylland udgiver med jævne mellemrum nyhedsbrevet "I Praksis", hvor vi fortæller om nye ting og tiltag på sygehuset, som har speciel interesse for praktiserende læger og speciallæger.

 
 
 
 
 25. november 2024
 
 
 
 
 
 

Direktionen har ordet

 
 
 
 
Direktionen_540x235pix.jpg
 

Så landede aftalen om Sundhedsreformen endelig politisk og nu starter arbejdet med at operationalisere de forandringer, som skal være med til at skabe et endnu bedre sundhedsvæsen i Danmark. 


I skrivende stund er vi i Direktionen samlet med de øvrige sygehusdirektioner og regionsdirektionen til en workshop, hvor vi sammen skal drøfte aftalens indhold, og hvad det betyder her i Region Syddanmark. 
Det bliver en spændende tid vi kigger ind i både her på sygehusene, i kommunerne og ikke mindst ude hos jer i almen praksis. Det betyder også, at der er brug for, at vi fortsat arbejder ihærdigt på at styrke samarbejdet mellem sygehus og almen praksis. 
 
Dette nyhedsbrev bliver det sidste i år, hvorfor vi i Direktionen vil benytte lejligheden til at ønske jer en rigtig glædelig jul og et godt nytår. 

 
 
 
 
 

Nyt fra afdelingerne

 
 
 
 
Nyt fra afdelingerne - 540x235pix.jpg
 
 
 
 

Mikrobiologi

Mycoplasma pneumoniae epidemien

Alle lægepraksis er bekendt med, at der det seneste år har været en epidemi med luftvejsinfektioner forårsaget af Mycoplasma pneumoniae.

Analyser for atypisk pneumoni er derfor øget til et hidtil uset højt niveau, hvilket har sat Sygehus Sønderjyllands Klinisk Mikrobiologiske Afdeling i en alvorlig økonomisk knibe.

 

For at reducere omkostningerne vil vi opfordre til at pneumoni, som ikke svarer på penicillin, opfattes som atypisk pneumoni. Ud fra de epidemiologiske forhold må man antage det drejer sig om Mycoplasma pneumoni og handle derefter, dvs. behandle med et makrolid eller et tetracyklin.

 

Vi er fra flere hold blevet præsenteret for spørgsmål om praktisk gennemførelse af Mycoplasma smittesporing hos husstandsmedlemmer. Til det er der blot at sige:

Man skal aldrig smittespore Mycoplasma pneumoniae. Man behandler den syge - ingen smittesporing.

 

Steen Lomborg

Cheflæge, Mikrobiologi

 
 
 
 
 
 

Ortopædkirurgi

Forbedret specialistrådgivning i Ortopædkirurgien

 

Pr. 1. december 2024 bliver der oprettet tilgang til direkte specialistrådgivning på Ortopædkirurgisk afdeling.

 

Det er muligt - i dagtid mellem kl. 8:00 og 14:00 - at kontakte ortopædkirurgisk afdelingen direkte på tlf. 79 97 18 46.

 
Læs mere
 
 
 
 
 
 

Børn og Unge

Akuttelefonen i Børne- og Ungemodtagelsen besvares af lægesekretær

Siden juni 2024 er det i hverdage i tidsrummet fra kl. 8:00 - 21:00 en lægesekretær, der modtager de akutte opkald til modtagelsen i Afsnit for Børn og Unge, Sygehus Sønderjylland, Aabenraa.

 

Telefonnummeret er det samme som altid, nemlig 79 97 24 16.

 

Ved kø stilles opkaldet om til forvagten efter 1 minut, og uden for ovennævnte tidsrum besvares alle opkald direkte af forvagten.

 
Læs mere
 
 
 
 
 
 

Dansk Gigthospital

Nyt forskningsprojekt om rygsøjlegigt

Gigthospitalet efterlyser flere henvisninger af mennesker med kroniske rygsmerter og minimum et yderligere tegn, som kan tyde på rygsøjlegigt.

 

For patienter med rygsøjlegigt går der i gennemsnit i Danmark stadigvæk 6,5 år for mænd og 8,8 år for kvinder fra symptomdebut indtil diagnosen rygsøjlegigt stilles. Det vil vi gerne gøre noget ved og sætter derfor fokus på rygsøjlegigt, bl.a. med Gigthospitalets forskningsprojekt "Spincode".

 

Formålet med projektet er at reducere tiden fra symptomdebut til diagnostisk afklaring for mennesker med rygsøjlegigt, bl.a. ved at øge opmærksomheden på denne patientgruppe blandt praktiserende læger og kiropraktorer.

 
Læs mere
 
 
 
 
 
 

Nyt fra praksiskonsulenterne

 
 
 
 
Praksiskonsulenter.jpg
 
 
 
 

Kvindesygdomme og Fødsler

Orientering fra afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler

Kvindesygdomme ambulatorium i Aabenraa ser kun ganske få sønderjyske pati-enter til udredning og behandling af cervixdysplasi (patienter med HPV-test eller abnorm cytologi, hvor der anbefales vurdering ved gynækologisk speciallæge).

 

Jf. de seneste specialespecifikke visitationsretninslinjer fra 2021 gør afdelingen opmærksom på, at cervixdysplasi-patienter lige så vel kan henvises til vurdering og behandling i Kvindesygdomme ambulatoriet, som til praktiserende gynækolo-gisk speciallæge. 

 
Læs mere
 
 
 
 
 

Webinarer, kurser og møder

 
 
 
 
Webinarer, kurser og møder-540x235pix.jpg
 
 
 
 

Webinar i KOL og lungelidelser

Fra januar 2025 genoptager undervisere fra Medicinske Sygdomme, Sygehus Sønderjylland undervisningen "Webinarer i KOL og lungelidelser".

 

Webinarerne foregår den 3. tirsdag i de fleste måneder og er målrettet sundhedspersonale i almen praksis og sønderjyske kommuner.

 

Tilmelding til webinarrækken sker via Plan2Learn - klik på kanppen nedenfor.

 

Der kan være forbehold for ændringer i programmet.

 

Link til webinar udsendes 1 uge før hvert webinar.

Efter det enkelte webinar udsendes kursusmateriale fra webinaret.

 

Første dato er den 21. januar kl. 13:00-14:00.

Linket til webonaret vil være åben en halv time før undervisningen starter.

 
Se program og tilmelding
 
 
 
 
 
 

Fyraftensmøde om Ny Viden inden for Abortbehandling

Kvindesygdomme og Fødsler inviterer til et fyraftensmøde om de nyeste fremskridt inden for abortbehandling. Behandlingen og håndteringen af aborter har udviklet sig markant, og vi ønsker at dele denne viden med jer i almen praksis.

 

Fyraftensmødet finder sted den 3. februar 2025 kl. 16:00 - 19:00 i Lærings- og forskningshuset, Sygehus Sønderjylland Aabenraa.

 

På Sygehus Sønderjylland har vi opnået værdifuld erfaring inden for dette område og ser frem til at præsentere de nyeste metoder og retningslinjer, som kan hjælpe jer i jeres rådgivning og behandling af patienter.

 

Kvindesygdomme og Fødsler har bidraget til en artikel i The New England Journal of Medicine vedr. en randomiseret undersøgelse af meget tidlig medicinsk abort.

 

Læs artiklen Randomized Trial og Very Early Medication Abortion

 
Se program og tilmelding
 
 
 
 
 
 

Nyt fra sygehuset

 
 
 
 
Bliv klogere på En serie af korte videoer, der fokuserer på specifikke behandlingsrelaterede emner,
 
 

Sygehus Sønderjylland lancerer endnu en serie af videoer på YouTube

Sygehus Sønderjylland fortsætter med at udvide på YouTube med en ny serie af videoer. Denne gang er det små korte videoer med titlen " Bliv Klogere På" - korte videoer, der fokuserer på specifikke behandlingsrelaterede emner som f.eks. bedøvelse, søvnapnø, grå stær, dialyse og analyse af blodprøver, en operationsstue, intensivafdelingen og fødegangen.

 
Læs mere og se videoer
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Telefonliste til specialistrådgivning

 
 
 
 

Husk at du altid har mulighed for at ringe til os, hvis du har brug for specialistrådgivning eller oplysninger om subakutte tider.

Find telefonnumrene på linket herunder.

 

Specialistrådgivning i Sygehus Sønderjylland

 
 
 
 
 
 

Kontakt til praksiskonsulenterne

 
 
 
 

Du finder information om praksiskonsulentordningen og kontaktinformation til sygehusets praksiskonsulenter på vores hjemmeside.

 

Gå til kontaktinformation til praksiskonsulenter

 
 
 
 
 
 

Kontakt til redaktionen

 
 
 
 

Ansvarshavende redaktør

Lægelig direktør Peter Sørensen

 

Kontakt redaktionen

IPraksis-SHS@rsyd.dk

 

Tilmelding til nyhedsbrevet

Tilmeld dig til nyhedsbrevet