Pressemeddelelse
22. september 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stor kapitalindsprøjtning sætter turbo på dansk biomassevirksomheds eksportambitioner

 
 
 
 

Vækstfonden skyder sammen med en privat investor 11 mio. kr. ind i den prisbelønnede clean-tech virksomhed Dall Energy, der til december åbner sit første grønne fjernvarmeværk i Frankrig i samarbejde med den franske energigigant Dalkia. 

 
 
 
 
 

Dall Energy med stifteren Jens Dall Bentzen i spidsen ser mod Frankrig og Tyskland som oplagte markeder for sin prisbelønnede teknologi.

 
 
 
 

 

Dall Energy fra Hørsholm har fået nye økonomiske muskler til at brede sin EU-prisbelønnede teknologi yderligere ud af over landets grænser.

 

Med et lån på 8 mio. kroner fra Vækstfonden og 3 mio. kroner fra en privat investor er Dall Energy rustet til at sætte yderligere turbo på især de internationale vækstambitioner, som i februar placerede Dall Energy på en fjerdeplads Financial Times årlige top 1000 liste over de hurtigst voksende energivirksomheder i Europa.

 

Kan ansætte tidligere
"Der er ingen tvivl om, at kapitalindsprøjtningen kommer til at åbne døre. Det er afgørende for vores kunder, og dem vi handler med, at de ved, vi er kapitalstærke. Samtidig kan vi ansætte de rigtige folk tidligere i processen, hvor vi i dag ofte venter til kontrakten er underskrevet," siger Jens Dall, der er stifter og CEO hos Dall Energy.

 

Lånet fra Vækstfonden er et såkaldt "COVID-19 business angel matching lån" som man kan få, når en af Vækstfonden godkendt investor skyder penge ind i virksomheden, hvilket er tilfældet med Stokbro Invest, som i forvejen har grønne investeringer i solceller og vindmøller.

 

Fra professor til CEO
Direktør Kurt Stokbro er phd. i teoretisk fysik og har en fortid som lektor på DTU og forskningsprofessor på Københavns Universitet, men de seneste 10-15 år har han stiftet og som direktør drevet højteknologiske it-virksomheder som QuantumWise, Atomistix og Synopsys Denmark. Han har således stor erfaring med at indgå i europæiske samarbejdsprojekter og et stort internationalt netværk.

 

"Jeg ser spændende muligheder for at udvikle og udbrede ny grøn teknologi i et forskningssamarbejde med førende universiteter, for eksempel ved at udvikle processtyring af kraftvarmeværker ved hjælp af kunstig intelligens, så de indgår i samspil med andre energiformer," siger Kurt Stokbro, der træder ind i Dall Energys bestyrelse.
Han finder den unuancerede kritik, som biomassen i de seneste par år har været udsat for uheldig, fordi det kan spænde ben for udnyttelse af lokalt klimavenligt rest-biomasse til grøn fjernvarme.

 

"Dall Energy har specialiseret sig i at udnytte lokal overskudsbiomasse, som for eksempel haveparkaffald. Jeg ser anvendelse af lokal overskudsbiomasse på linje med solceller og vindmøller som en vigtig grundpille i vores grønne omstilling. Dall Energys anlæg har en enorm klimamæssig fordel, og jeg finder det vigtigt, at Energistyrelsen støtter denne teknologi, ellers tror jeg det bliver svært at nå vores klimamål," siger Kurt Stokbro og fortsætter:

 

"Som investor har det især været vigtigt, at store spillere i udlandet har fået interesse for Dall Energys teknologi, og jeg ser mulighederne for et stort eksporteventyr med paralleller til vindmølleindustrien. Der findes mange tusinde sorte kraftvarmeværker ude i verden, som kan gøres grønne med Dall Energys teknologi, og her håber jeg, at min investering i samspil med Vækstfonden kan hjælpe i klimakampen, skabe danske arbejdspladser og samtidig give et positivt afkast til mig og Vækstfonden, " siger Kurt Stokbro.


Om Dall Energy:
• Dall Energy har specialiseret sig i at omdanne lokalt haveparkaffald og overskudstræ til varme og strøm. Værkerne er hundrede procent CO2-neutrale og mængden af haveaffald er konstant år efter år. 

• Når biomasse fra nærområdet bruges til energiproduktion, er det en bæredygtig måde at mindske CO2 udledningen på. Det skyldes at afbrænding af biomasse kun frigiver den mængde CO2, som blev optaget af planten under dens vækst. Lokal biomasse bør ikke forveksles med import af f.eks. træpiller over lange afstande, hvilket påvirker anderledes både lokalt og globalt.

• Prisbelønnet flere gange for sin biomasseteknologi bl.a. for innovation og ren teknologi.

• Dall Energy er udvalgt til EUs forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 har fået tilført 18 millioner kroner.

• Er i gang med i Sorø at opføre Danmarks første klimaneutrale kraftvarmeværk baseret på have- og parkaffald, samt et lignende værk i Rouen i Frankrig, som åbner til december.

 

 
 

Investor Kurt Stokbro ser spændende muligheder for at udvikle og udbrede ny grøn teknologi i et forskningssamarbejde med førende universiteter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Adm. dir. Jens Dall Bentzen, Dall Energy, 2987 2222
Investor Kurt Stokbro, Stokbro Invest, 51320 610