Pressemeddelelse
11. oktober 2017
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friluftsliv styrker danskernes sundhed

 
 
 
 

Danskerne oplever, at der er en direkte sammenhæng mellem deres friluftsliv og deres livskvalitet og helbred. Det viser en ny undersøgelse fra Friluftsrådet af Danskernes friluftsliv.

 
 
 
 

3 ud af 4 danskere oplever, at friluftsliv i høj grad bidrager til deres livskvalitet. Går vi et spadestik dybere vurderer 84 procent, at friluftslivet i høj grad påvirker deres psyke og humør, mens 80 procent oplever samme store positive effekt på deres fysiske form og helbred.

 

"Vi kender alle sammen følelsen af, at vi har det rigtig godt efter en tur ud i det fri - uanset om vi er stille eller vilde derude. Undersøgelsen af danskernes friluftsliv understreger, at friluftsliv og aktiviteter i naturen rent faktisk bidrager mærkbart til danskernes sundhed på alle parametre. Næste skridt er at få flere med på vognen, så mange flere får et aktivt liv i naturen med alle de sundhedsgevinster, som det medfører", siger Lars Mortensen, formand i Friluftsrådet.

 

Danskerne er ofte aktive i naturen

Jo oftere man er aktiv i naturen, jo større effekt oplever danskerne. 85 procent af danskerne tager ud i naturen mindst én gang om ugen i sommerhalvåret, og heraf er over halvdelen i naturen én eller flere gange om dagen. Danskerne dyrker en bred vifte af friluftsaktiviteter, og der er stor forskel på aktiviteternes effekt på sundheden afhængigt af, om de dyrkes ved høj, moderat eller lav intensitet. I den ene ende af spektret finder vi idrætslige aktiviteter som løb og cykling, mens vi i den anden ende af spektret finder de mere rolige aktiviteter som for eksempel gåture og hundeluftning.

 

For at endnu flere får glæde af gevinsterne af et aktivt liv i naturen har Friluftsrådet, DGI og DIF indgået partnerskabet "Bevæg dig for livet - i naturen", der arbejder målrettet for at skabe et aktivt friluftsliv for de danskere, der bevæger sig mindst.

 

"Vi ved, at særligt de voksne danskere i stigende grad foretrækker fleksibiliteten i at dyrke deres idræt i naturen. Og så er det muligt at være aktiv uanset det fysiske niveau, hvad end man træner til triatlon eller lufter hunden. Derfor er naturen en af de afgørende forudsætninger for at nå vores mål i Bevæg dig for livet om, at flere danskere skal opleve glæden ved et fysisk aktivt liv. Særligt for at få dem med, der er mindst aktive i dag," siger Flemming Knudsen, styregruppemedlem i "Bevæg dig for livet - i naturen".

 

Hvad laver vi derude? Danskernes foretrukne friluftsaktiviteter

Gåture og at tage på oplevelse i naturen topper listen over de aktiviteter, som danskerne oftest dyrker i naturen. Henholdsvis 66 procent og 40 procent svarer, at de mindst én gang om ugen i sommerhalvåret går en tur eller tager ud og oplever naturen, og for langt størstedelen foregår aktiviteterne i roligt tempo.

 

Cykling og løb er de mest populære friluftsaktiviteter, som får pulsen op hos danskerne. Mere end hver 3. dansker cykler i sommerhalvåret en tur mindst én gang om ugen - 64 procent ved høj eller moderat intensitet, mens knap hver 5. løber en tur mindst én gang om ugen - 82 procent ved høj eller moderat intensitet.

For de mest frilufts­aktive danskere, som dyrker friluftsliv dagligt med høj eller moderat intensitet, bidrager friluftsaktiviteterne i høj grad til, at de opfylder Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men dem der dyrker fri­luftsliv mindre hyppigt eller ved lavere intensitet, får også et positivt afkast, når vi kigger på deres fysiske sundhed. Går man for eksempel tur med hunden to gange om dagen, er man allerede godt på vej.

 

 

FAKTA:

Kilde: Danskernes Friluftsliv, 2017. Undersøgelsen er lavet af Friluftsrådets blandt knap 10.000 danskere. Undersøgelsen er unik i omfang og detaljeringsgrad og giver ny viden om sammenhængen mellem friluftslivet og dets betydning for danskernes sundhed og livskvalitet.

Find undersøgelsen og pressemateriale på www.friluftsraadet.dk/fakta  

 

Om "Bevæg dig for livet - i naturen"

"Bevæg dig for livet - i naturen" er et partnerskab mellem DGI, DIF og Friluftsrådet støttet af Nordeafonden og TrygFonden. Partnerskabets mål er at skabe rammerne for et aktivt friluftsliv for de danskere, der er mindst aktive.

 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet, abm@friluftsraadet.dk, telefon 24 65 62 30

Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet lm@friluftsraadet.dk. 

Flemming Knudsen, bestyrelsesmedlem DIF og Bevæg dig for livet - i naturen, fku@dif.dk telefon 20 71 80 43

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friluftsrådet, sekretariatet - Scandiagade 13 - 2450 København SV

 
Social media icon