REHPA Nyt - Januar 2024

 
 
 
 
 

Notat beskriver livsfortællinger som metode

 
 
 
 

Notatet 'Livsfortællinger, mening og sammenhæng i liv med uhelbredelig kræftsygdom' er klinisk erfaringsopsamling på fire REHPA-forløb, der blev afviklet i 2021 og 2022. På gruppeforløbene blev livsfortællingsmetoden afprøvet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Livsfortællingsmetoden er udviklet af psykolog Steen Peter Nielsen og sygeplejerske og familieterapeut Jytte Skov-Pedersen.

 

- Intentionen med livsfortællingsmetoden som gruppetilbud er at give borgere mulighed for at opleve samhørighed og fællesskab med andre i samme livssituation og derved forhåbentlig få brudt den isolation, mange livstruede syge oplever, siger Steen Peter Nielsen.

 

Vil du vide mere, så kontakt REHPA eller psykolog Steen Peter Nielsen.

 

Læs mere om notatet

 
Læs notatet som PDF i sin fulde længde
 
 
 
 
 
 

Konferencen om 'Senfølger efter kræft' var et tilløbsstykke

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen lagde ud med en præsentation af forskellige faglige perspektiver på senfølger. Oplægsholderne Lena Saltbæk, overlæge ved Senfølgeklinikken på Sjællands Universitetshospital (SUH) i Roskilde, Dorte Hofland, speciallæge og centerchef for Center for Kræft og Sundhed København, formand for Senfølgerforeningen Marianne Nord Hansen og professor mso Dorte Ejg Jarbøl fra Forskningsenheden for Almen Praksis ved Syddansk Universitet kom med observationer fra hver deres hverdag.

 

- Der er store geografiske uligheder i behandlingsmulighederne af senfølger. Det er vigtigt at bygge ensartede tilbud op på tværs af landet, sagde Lena Saltbæk.

Dorte Hofland havde de samme ønsker til fremtidige muligheder. Hun mener, at behandling af senfølger i øjeblikket er i et uklart landskab, der er svært for fagprofessionelle - og særligt patienter - at finde rundt i.

Efter de faglige perspektiver holdt Ali Amidi, lektor ved Psykologisk Institut, Enhed for Psykoonkologi & Sundhedspsykologi (EPoS), Aarhus Universitet oplæg om neurokognitive senfølger og fatigue efter kræftbehandling.

Fatigue er den hyppigste klage fra patienter under og efter kræftbehandling. Det er meget invaliderende for patienterne og opleves som det mest belastende symptom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Læs mere om Alis oplæg på rehpa.dk
 

Deltagerne havde desuden mulighed for at fordybe sig i forskellige parallelsessioner, hvor der blev dykket ned i enkelte senfølger, pårørendes rolle og organiseringen af senfølgeindsatsen.

Afslutningsvis holdt integrative medicine specialist, director of mind-body medicine Shelly Latte-Naor fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York oplæg om komplementær behandling i den kliniske praksis.

 
På rehpa.dk kan du finde et tema om konferencen, hvor der ligger præsentationer og nyheder fra dagen
 
 
 
 
 
 

Senfølgelæger modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris

 

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2024 går til overlæge Lena Saltbæk og afdelingslæge Lise Ventzel. De får prisen, fordi de er frontløbere i at give behandling til kræftpatienter med senfølger.
De to læger har været med til at grundlægge og skabe tilbud på senfølgeklinikkerne ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Kompetencecenter for Senfølger efter Kræft på Vejle Sygehus, hvor de behandler og udreder patienter med længerevarende og komplekse senfølger.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fælles sprog om palliation i hele Gribskov Kommune

 

Næsten 150 medarbejdere i Gribskov Kommune er blevet undervist i basal palliation af Palliativ Enhed på Nordsjællands Hospital og kommunens eget plejepersonalet. Fire gange om året afholder kommunen undervisning, så også nye medarbejdere har handlekompetence inden for basal palliation.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Vi har fået et fælles sprog om palliation, som vi ikke har haft før. Alle faggrupper kan tale med om palliation og er opmærksomme på det. Vi kan have det med på vores triagemøder. Det har gjort en forskel i den måde, vi ser borgerne på, og den måde vi tænker palliation på, siger Mathilde Duckert, der er palliationssygeplejerske i Gribskov Kommune og står for undervisningen.


Projektet hedder 'BYG BRO' og er en fokuseret indsats med undervisning og sparring. Projektet er blevet til med midler fra BYG BRO-puljen, der er en del af Region Hovedstadens program for kompetenceudvikling.

 

Projektet har inspireret til et nyt tværkommunalt netværk om basal palliation. Alle otte nordsjællandske kommuner og Nordsjællands Hospitals Onkologisk og Palliativ Afdeling deltager i netværket.


- Vi videndeler på tværs af kommunerne og lader os inspirere af hinanden. Hvis de har lavet en god pjece i Hillerød, er der ingen grund til, vi skal opfinde vores egen. Det er fedt at mærke det engagement, der er i netværket. Det har også givet en forståelse for, hvor vi er forskellige, og hvordan vi kan nærme os hinanden, siger Mathilde Duckert.

 
 
 
 

Feltet deler: Hjerterehabilitering skal inddrage patienterne, så det giver mening for dem

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Vi ved, at det er vigtigt at inddrage patienten, hvis rehabiliteringsforløbet skal være en succes. Men der er stor forskel på idealet om medinddragelse, og hvad der sker i praksis. Jeg har undersøgt rehabiliteringsindsatsen som institution, patienters egne perspektiver på deres sygdom, og hvad der sker i mødet mellem patienten og de sundhedsprofessionelle, fortæller ph.d. Nynne Barchager.


Med sin ph.d.-afhandling vil Nynne understøtte udviklingen af den professionelle indsats for iskæmiske hjertepatienter i ambulante rehabiliteringsforløb ved blandt andet at skabe en indsigt i patienters perspektiver og måder at skabe mening med sygdom.


Læs hele Nynnes ph.d.-afhandling på ruc.dk 

 
 
 
 

Gratis psykologhjælp til ældre med forlænget sorgreaktion

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Der er fortsat ledige pladser på det sidste gruppeforløb, hvor der er forventet opstart sidst i februar eller først i marts 2024.
Det er gratis at deltage i forløbet. De efterladet, der deltager, skal have mistet for over et halvt år siden og opleve vedvarende og komplicerede sorgreaktioner. For at henvise en borger udfylder du kontaktformularen på sorgcenterets hjemmeside eller indtaler dine oplysninger på telefon: 33 76 67 99.


Hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning til, hvem der kunne være i målgruppen, så skriv til kkomischke@psy.au.dk

 
 
 
 
 
 
 

Dansk Selskab for Almen Medicin sender palliationsvejledning i offentlig høring

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det er nu muligt for alle med interesse i emnet at kommentere vejledningen. Materialet fremstår som udkast med enkelte bemærkninger. Fristen for at sende høringssvar er den 19. februar 2024.

 

Høringssvar skal sendes til dsam@dsam.dk

 

Alle høringssvar uploades på DSAM's hjemmeside

 
Find høringsmaterialet på DSAM's hjemmeside
 
 
 
 

Temadag i Nationalt Netværk for Ernæringsindsatser i rehabilitering og palliation

 
 
 
 

Den 5. april 2024 er der temadagen for ernæringsinteresserede. Nationalt Netværk for Ernæringsindsatser i rehabilitering og palliation har arrangeret dagen, hvor de praktiske ernæringsmæssige interventioner for borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er på dagsordenen. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Der er også afsat tid til to workshops, hvor KOL, multisygdom og ernæringsbehov samt KOL og koordineret rehabilitering og palliation bliver foldet ud.

 

 
Læs hele programmet og se, hvordan du tilmelder dig på rehpa.dk
 
 
 
 

Bevilling fra Hjerteforeningen

 
 
 
 

Hjerteforeningen støtter projektet 'Kilder til mening i livet med hjertesygdom. Udvikling og evaluering af et tilbud i hjerterehabilitering'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mennesker, der får en livstruende sygdom, kan opleve at deres liv bliver vendt på hovedet, og de kan få en række psykiske reaktioner på deres sygdom, som fx angst og depression. Det kan være essentielt at få støtte til at bearbejde de eksistentielle spørgsmål, der kan opstå ved alvorlig sygdom. 'Kilder til mening - kortmetoden' (på engelsk: Sources of Meaning Card Method, SoMeCaM) har til formål at afsøge, hvad der er meningsfuldt for patienten gennem systematisk sortering af kort med udsagn om kilder til mening.

 

Undersøgelser viser, at manglende mening i livet hænger sammen med dårligere fysisk helbred og psykisk belastning, og at oplevelsen af meningsfuldhed hænger sammen med øget livskvalitet.

 

I forskningsprojektet, som Nina Rottmann har modtaget støtte til, ønsker hun at undersøge om metoden også kan bruges til hjertepatienter.

 

Læs mere om de projekter Hjerteforeningen støtter på deres hjemmesid

 
Læs mere om metoden ’Kilder til mening – kortmetoden på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

Unge forløb

 
 
 
 
 
 
 
 
 

I uge 15, 2024 afvikler REHPA Forskningsklinik et forløb for unge mellem 18 og 39 år, der har eller har haft kræft.

 

Fokus er på at give deltagerne en forståelse for og strategier til at håndtere de ændringer, der er opstået i hverdagen som følge af deres kræftsygdom. På forløbet er der både gruppebaserede og individuelle aktiviteter.

 

Se hvordan du henviser til forløbet via rehpa.dk- Man føler sig hjemme. Jeg fik både energi og bedre værktøjer til at udtrykke, hvad jeg tænker og føler derhjemme, fortæller Daniel, der sidste år deltog på et forløb for unge, der har eller har haft kræft.

 
Se hvordan du henviser til forløbet via rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

Use of health services and perceived need for information and follow-up after percutaneous coronary intervention; Hjertvikrem, Nina; Brørs, Gunhild; Instenes, Irene et al.; BMC Research Notes, Bind 17, 20, 05.01.2024.

 

Identifying the prevalence of Parkinson's disease in Denmark using healthcare registries and self-reported survey data; Joshi, Vicky  L; Juel, Knud; Thuesen, Jette et al.; Parkinsonism & Related Disorders, Bind 120, 14.01.2024.

 

Barriers and facilitators to national guideline implementation for palliative cancer care in a Danish cross-sectoral healthcare setting: A qualitative study of healthcare professionals' experiences; Sørensen, Dina Melanie; Dalton, Susanne Oksbjerg; Egholm, Cecilie Lindström et al.; Psycho-Oncology, Bind 33, Nr. 1, e6267, 01.2024.

 

Barriers and facilitators to cancer rehabilitation for patients with head and neck or lung cancer-a scoping review mapping structural and healthcare professionals' perspectives; Navntoft, Sophie; Andreasen, Jane; Petersen, Kirsten Schultz et al.; Disability and Rehabilitation, 14.11.2023.

 

Cardiac rehabilitation: pedagogical education strategies have positive effect on long-term patient-reported outcomes; Pedersen, C. G.; Nielsen, C. V.; Lynggaard, V. et al.; Health Education Research, Bind 38, Nr. 6, 01.12.2023, s. 597-609.

 

Dialoger om den socialt udsatte død; Rømer, Mie; Graven, Vibeke; Omsorg, Bind 40, Nr. 4, 12.2023, s. 25-29.

 

Hard to reach - easy to ignore - Manglende forskning blandt etniske minoriteter; Shabnam, Jahan; Boelsbjerg, Hanne Bess; Omsorg, Bind 3, 11.2023, s. 31-36.

 

Barrierer for tidlig identificering af palliative behov ved benyttelse af identificeringsredskabet SPICT-DKTM;Smitt, Kathrine; Clausen, Stine Sirach; Bergenholtz, Heidi Maria; Nordisk Sygeplejeforskning, Bind 13, Nr. 3, 2023, s. 1-15.

 

 
 
 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

06.02.2024: Sårbarhed hos patienter og familie på tværs af generationer - Et familiesygeplejeperspektiv, Dansk Selskab for Familiesygepleje

 

22.02.2024: PhD defence: Annette Holdgaard, Department of Clinical Medicine, University of Copenhagen

 

26.02.-15.03.2024: Kursus i Palliativ Fysioterapi - lindrende behandling til den komplekse patient, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi (DOPF)

 

05.03.2024: Etikdag 2024: Døden, den døende - og dem i nærheden, Sygehus Lillebælt

 

06.03.-23.05.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse - Skive, Region Midtjylland

 

07.03.2024: Webinar: Underprioriterede grupper, REHPA

 

07.03.2024: Konferencen: Når børn og unge er pårørende, Center for Pårørendeinddragelse (CEPI)

 

13.-14.03.2024: DSPaM Årsmøde 2024, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

14.03.2024: Årsmøde om håb, Foreningen for Palliativ Indsats

 

18.03.2024: Konference om en værdig livsafslutning for socialt udsatte, Landsforeningen Arbejde Adler

 

05.04.2024: Temadag: Ernæringsrisiko og ernæringsindsatser hos KOL-patienter, REHPA

 

15.04.2024: Fatigue - træthed, energiforvaltning og søvn - DOPF temadag og generalforsamling 2024, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi (DOPF)

 

21.-23.05.2024: 6th Nordic Conference in Family Health and Care, Family focused healthcare research Center, Danish Association of Family Nursing, University of Southern Denmark, Odense University Hospital & Visit Odense

 

23.-24.04. og 07.05.2024: Palliation i egen praksis for social- og sundhedsassistenter, Hospice Limfjord

 

29.05.2024: Fysioterapi, Kræft og Seksuel Sundhed, Danske Fysioterapeuter i samarbejde med Netværket, Danske Fysioterapeuter for Seksuel Sundhed - DANSES

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

 

24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

21.11.2024: Temadag den 21. november 2024 - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2023 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Denmark

 
Afmeld