Pressemeddelelse
16. november 2016
 
 
 
 
 

Nye rutiner på ældre- og sundhedsområdet mindsker risiko for tryksår

 
 

I 2013 indgik ældre- og sundhedsområdet i Lolland Kommune et samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed om at afprøve en såkaldt "tryksårspakke" som en del af projektet "I sikre hænder". Pakken indeholder metoder til at mindske risikoen for tryksår hos borgerne, og den har vist sig at styrke plejepersonalets faglighed og føre til nye, forbedrede arbejdsgange. De gode erfaringer er gradvis blevet bredt ud til hele ældre- og sundhedsområdet i Lolland Kommune, og inden året er omme, er tryksårspakken i brug på alle plejecentrene og i hjemmeplejen.

 
 
IMAGE
 

Hjemmeplejen - Team Vest har arbejdet med I sikre hænders tryksårspakke siden 2013. Projektet har ført til en større og mere systematisk opmærksomhed på at hjælpe borgerne med at undgå tryksår, fortæller medarbejderne her, som har været med i projektet fra starten (fra venstre mod højre: Christina Hansen, Lillian Rasmussen, Britt Bentzen og Lise-Lotte Didriksen. Foto kan downloades nederst i pressemeddelelsen).

 
 

Tryksår er et område på kroppen, hvor huden er skadet på grund af et langvarigt tryk. Det kan for eksempel være, fordi en person ligger meget i sin seng eller sidder i kørestol i lange perioder. Så vidt behøver det dog ikke at komme, hvis borgeren får den rette hjælp i tide, og netop dét er plejepersonalet i Lolland Kommune nu blevet klædt bedre på til.

Hjemmeplejen - Team Vest har arbejdet med tryksårspakken siden opstarten i 2013, og teamleder Lise-Lotte Didriksen er ikke i tvivl om, at indsatsen har gjort en forskel:

"Helt grundlæggende er vi gået fra at have primær opmærksomhed på behandling af tryksår til i langt højere grad at fokusere på forebyggelse. Vores viden om tryksår er blevet bedre, og vi har indarbejdet en række systematiske rutiner, der gør os i stand til hurtigt at opdage og handle på mistanker om øget risiko for tryksår hos borgerne," siger hun.

"Vi er ikke mindst blevet mere bevidste om, at tryksår kan komme af mange andre ting end at sidde og ligge meget. Tryksår kan for eksempel også opstå, hvis briller, sko eller tandprotese sidder forkert, og det er derfor områder, vi holder meget nøje øje med," tilføjer social- og sundhedshjælper Lillian Steinmeier Rasmussen fra Hjemmeplejen - Team Vest.

Som en del af arbejdet med tryksårspakken skal plejecentrene og hjemmeplejen dagligt registrere, hvilke borgere der er i risiko for at få tryksår. Hver morgen er der tavlemøde for personalegruppen med en gennemgang af handleplanen for de pågældende borgere. Derudover bruger plejepersonalet helt konkrete redskaber til at skabe systematisk og synlig opmærksomhed på tryksår. Et af dem er et lamineret kort til at tage i lommen med en liste over, hvilke observationer de skal huske at gøre sig hos borgeren. Derudover har nogle af plejecentrene og hjemmeplejen fundet på at hænge muleposer for enden af borgernes senge med hjælpemidler såsom glidestykker, pumpe til luft-pude og madrasser, der kan være med til at forebygge tryksår. Så er de lige ved hånden.

Forudsætningen for successen med tryksårspakken har været, at alle er blevet inddraget undervejs. Det gælder både personalet, de pårørende og borgerne selv, og det er lykkedes over al forventning, fortæller social- og sundhedsassistent Britt Bentzen fra Hjemmeplejen -Team Vest:

"Vi har benyttet os meget af vidensdeling på tværs af kompetencer og faggrupper. Det betyder for eksempel, at alle nu har en bedre viden om, hvilke hjælpemidler der er behov for i en given situation og kan handle på det med det samme, uden først at kontakte en forflytningsvejleder. Samtidig er det nemmere at inddrage pårørende og borgerne på en konstruktiv måde, når vi er i stand til at fortælle dem om årsagerne til de ændringer, vi beder dem om hjælp til. Det kan være, der er nødt til at blive rykket rundt på møblerne, at kosten bør ændres, eller at borgeren skal motiveres til mere bevægelse i dagligdagen," siger hun.

22. november afslutter Dansk Selskab for Patientsikkerhed selve projektet "I sikre hænder" med et læringsseminar, hvor de fem pilotkommuner mødes og udveksler erfaringer og fejrer resultater. Blandt deltagerne er også sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde, som vil holde tale.

Afslutningen på selve projektet betyder dog ikke, at det er slut med at have fokus på tryksår på plejecentrene og i hjemmeplejen i Lolland Kommune, fortæller Ældre & Sundhedschef i Lolland Kommune Grete Breinhild:

"Patientsikkerhed er et væsentligt omdrejningspunkt for indsatserne på ældre- og sundhedsområdet i Lolland Kommune, og det skal det fortsat være. Derfor glæder jeg mig over, at vi har opnået en masse gode erfaringer ved hjælp af projektet og ikke mindst engagerede medarbejdere. Det er erfaringer, som vi nu vil arbejde videre med til glæde for hele ældre-og sundhedsområdet i kommunen," siger hun.

 

 

FAKTA

Hvad er et tryksår
Tryksår - tidligere kaldet liggesår - er et område på kroppen, hvor huden er beskadiget på grund af et langvarigt tryk. Det kan for eksempel være, fordi en person ligger meget ned i sin seng eller sidder i en kørestol i lange perioder. Tryksår kan sammenlignes med et isbjerg: En lille synlig, rød overflade med en større vævsskade under huden, der i værste fald kan resultere i knoglebetændelse og blodforgiftning.

 

Tryksårspakken
Som en del af projekt I sikre hænders tryksårsindsats arbejder sundhedsprofessionelle i fem projektkommuner med tryksårspakken. En pakke beskriver de elementer, som ifølge sundhedsfaglige eksperter er de vigtigste indenfor et klinisk område. Således får borgerne den rette pleje og behandling og undgår tryksår, hvis personalet konsekvent og systematisk anvender alle elementerne i tryksårspakken. 


Om projekt I sikre hænder

Projekt I sikre hænder reducerer tryksår, medicinfejl, fald og infektioner på plejecentre og i hjemmeplejen. Det sker ved, at sundhedspersonalet får metoder til at systematisere deres arbejdsgange.
 

I 2013 begyndte Frederiksberg, Lolland, Sønderborg, Viborg og Thisted Kommuner med forbedringsarbejdet. De har vist, at det kan lade sig gøre at udrydde tryksår og medicinfejl med lægekontakt i ældreplejen. På baggrund af de gode resultater er metoderne i gang med at blive udbredt til yderligere 14 kommuner.
 

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og KL står bag projektet. Læs mere om projekt I sikre hænder på: http://www.isikrehaender.dk/

Download foto herunder:

 

Vedhæftede filer

Foto af Team Vest frontlinjemedarbejdere.jpg
 
 
Kontaktinformation

Grete Breinhild,
Ældre & Sundhedschef, Lolland Kommune
 Tlf. 40 15 16 81

Lise-Lotte Didriksen
Teamleder i Hjemmeplejen - Team Vest
Tlf. 23 24 05 36

 
 
 
 

Lolland Kommune - Jernbanegade 7 - 4930 Maribo - Tlf: +45 54 67 67 67 - Mail: lolland@lolland.dk

 
Social media icon Social media icon