Nyhedsbrev
11. august 2023
 
 
 
 

Unges fællesskaber 

 

Fællesskaber med andre unge er afgørende for gode unge liv, særligt når vi snakker om unges trivsel, tryghed og selvforståelse. Dog kan det være en udfordrende opgave for nogle unge at finde deres plads i både eksisterende og nye fællesskaber.

 

Efter sommerferien åbner der sig nye potentielle fællesskaber for mange unge, som de kan træde ind i. Dette kan dog være med lige dele nervøsitet og nysgerrighed, og for nogle unge udgør de nye fællesskaber en arena for positiv udfoldelse, mens det for andre unge kan være endnu et rum, som kan være krævende at begå sig i.

 

For størstedelen af teenagere indebærer udviklingen af sociale relationer og fællesskaber en stræben efter tryghed og tilhørsforhold, der giver overskud.

For unge vil fællesskabet være et sted at eksperimentere med nye oplevelser og grænser, for på samme tid at balancere fællesskabets normer med egne grænser og ønsker. Betydningen af et stabilt forældreanker derhjemme, som anerkender deres barn, hjælper dem med at forstå sig selv og forme deres egne grænser, er altid vigtigt - men særligt når det kommer til nye overgange i unges liv.

 
 
 
 
 
 
 

UNGES FÆLLESSKABER KAN HAVE SKARPE KANTER

 
 
 
 
Design uden navn (45).png
 

Det kan føles som en evig kamp at få gode venner og finde plads og accept i fællesskabet. Særligt i nye overgange som skoleskift eller skolestart, kan det at føle tryghed i fællesskabet kræve ekstra energi hos den unge. Overgange i ungdomslivet er på samme tid en periode, hvor den unge selv gennemgår store forandringer og kan have et skiftende perspektiv på verden.

 

Det betyder, at interesser kan ændre sig, behov kan skifte, og relationer kan have brug for en revidering. På samme tid skal den unge forholde sig til samfundets forventninger til, hvordan ægte relationer skal føles, og hvad en "bedste" ven er - idealiserede forestillinger som kan skabe tvivl omkring, hvorvidt ens relationer er gode nok, og om man nu har venner nok i forhold til andre. Alt dette kan være en katalysator for usikkerhed hos den unge.

Som forældre kalder disse overgange på et skærpet fokus på sin unges trivsel. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan man kan se tegn på mistrivsel eller tegn på, at ens barn har svært ved at finde sig til rette i sine fællesskaber.

 

GODE RÅD TIL FORÆLDRE

  • OBSERVER din ung i fællesskabet. Unge, der kan have svært ved at komme ind i fællesskabet, vil også typisk befinde sig fysisk i yderkanten af en gruppe. Altså kan de have svært ved at blive hørt, få taletid eller befinde sig i periferien af gruppen.
  • SPØRG ind til fællesskabet, og hvordan din teenager har det i relationerne.
  • VEND de traditionelle forældrebekymringer på hovedet. Hvis din teenager aldrig er ude, aldrig kommer sent hjem, altid laver lektier og aldrig bruger lommepengene på caféer, biografture og fester, så kan det være et tegn på, at den unge står udenfor fællesskabet.
  • BEKRÆFT din teenager i, at de har værdi, at man ønsker at være sammen med dem, og at de ikke er forkerte. Anerkend de gode ting, de gør eller siger, brug tid sammen med dem, hvor du er til stede.
  • VIS at du lytter. Og hvis du ikke kan lytte lige nu, så kommunikér: "Jeg vil rigtig gerne høre, hvad du siger. Kan vi tale om det senere?"
 
Gode råd til skolestart
 
 
 
 
 
 
 

Fællesskaber - Når de gør godt, og når de gør ondt

 
 
 
 
7972a9c3-b8f5-49cd-bf0d-302fb62dcf54.jpeg
 

Fællesskaber med andre unge er afgørende for gode ungdomsliv. Ofte betragtes fællesskaber som et værn mod unges mistrivsel og anses for at være løsningen på mange problemer blandt unge. Men det kan også være et hårdt arbejde, og svære fællesskaber kan føre til mistrivsel.

 

Kom til fyraftensmøde i Rådhushallen d. 31/8, kl. 17-19.30 med Maria Bruselius fra Center fra ungdomsforskning, og bliv klogere på unges fællesskaber.

 

I foredraget får du præsenteret en række nye forståelser og indsigter i unges fællesskaber, der kan nuancere billedet af, hvordan de virker, hvilken betydning de har for nutidens unge, og hvornår de gør godt og ondt. Aftenen byder også på korte indlæg og efterfølgende dialog om, hvordan vi i Gentofte Kommune skaber de bedste rammer for unges fællesskaber sammen.
 

Arrangementet er for alle, der er nysgerrige på eller er engageret i at skabe rammer, der giver unge mulighed for at være en del af positive fællesskaber med andre unge.

 

Læs mere Cefus forskningsprojekt om unges fællesskaber her.

 
Tilmeld dig arrangementet her
 
 
 
 
 
 
 

frivilligcenter Gentofte -

frivillige kan være vejen til overskud i hverdagen

 
 
 
 
Design uden navn (46).png
 

Oplever du, at din ung mistrives eller har svært ved at finde fodfæste i fællesskaberne? 

I Frivilligcenter og Selvhjælp Gentofte er der mulighed for at blive en del af en række selvhjælpsgrupper for unge med bl.a. angst, stress, depression, selvværdsproblematikker eller følelsen af ensomhed.

 

I grupperne har de unge mulighed for at skabe et fællesskab med andre unge, der kæmper eller har kæmpet med lignende udfordringer. I grupperne er der forståelse og respekt for hinandens situation, og de unge har mulighed for at få inspiration til og mod på at træne de svære situationer sammen.

 

I Frivilligcenter og Selvhjælp Gentofte kan unge mellem 13-25 år også få tildelt en frivillig mentor eller lektiehjælper, som kan hjælpe med alt fra struktur til mental støtte i hverdagen. Alle tilbud i Frivilligcenter Gentofte er gratis, underlagt tavshedspligt og baseret på frivillige kræfter.

 

Kontakt selvhjælpskoordinator på barbara@frivilligcentergentofte.dk for mere information om selvhjælpsgrupper.

Og kontakt Ungeindsatsen på line@frivilligcentergentofte.dk for mere information om en frivillig mentor eller lektiehjælper.

 

 
Læs mere om Frivilligcenter Gentofte her
 
 
 
 
 
 
 

Nyhedsbrevet går live med Peter Lund Madsen

 
 
 
 
197.jpg
 

Hvad sker der i teenagehjernen?

Nyhedsbrevet til forældre går live til Gentofte Mødes, hvor vi sammen dykker ned i temaet teenagelivet. For hvad er det egentlig, der sker i teenagehjernen? Lider de unge af ungdomssløvsind, eller er hjernen under kraftig ombygning? Hvorfor er opvasken altid noget, man skal skændes om? Og hvem bestemmer egentlig over, om kæresten må overnatte, hvor mange øl der må drikkes, og hvornår det er sengetid?
 

Sammen med hjerneforsker Peter Lund Madsen og unge fra Gentofte Kommune bliver vi introduceret til teenagehjernens udvikling og de unges egne perspektiver på en tid, hvor alt forandres. Kom og deltag i vores live-nyhedsbrev og bliv klogere på, hvad man som forælder kan gøre for at komme godt ud på den anden side af teenageårene.

 

Lørdag d. 16. september kl. 13-14
Bare mød op: Gentofte Mødes - Byens Hus

 
Se programmet for Gentofte Mødes her
 
 
 
 
 
 
 

Kender din ung til pølsepres - Gør du?

 
 
 
 
Design uden navn (41).png
 

Gruppepres er en del af de fleste fællesskaber, og for mange unge kan det at sige nej skabe en frygt for at være kedelig og blive isoleret af fællesskabet. Flere unge føler sig presset til at drikke mere alkohol, end de har lyst til - særligt når nye fællesskaber skal skabes. I Gentoftes Ungeprofilundersøgelse 2022 beretter 18,5% af unge, at alkohol fylder for meget i deres ungdomsuddannelse.


Hvordan siger man nej-tak?

Hvordan kan man som forælder støtte sin unge i at sætte og opretholde egne grænser, sige nej tak og ikke kun lade sig flyde med strømmen? Find gode råd til, hvordan man passer på sig selv og sine grænser som ung, og hvordan man som forælder kan være en god rollemodel og vise, at grænser er vigtige for ens selvværd og selvforståelse.

 
Find gode råd om grænsesætning her
 
 
 
 
 
 
 

Temarække - Takl din teenager

 
 
 
 
Design uden navn (43).png
 

Ny temarække for forældre

Bliv klogere på forskellige emner, som fylder i hverdagen med en teenager. Teenageårene medfører en række nye spørgsmål, svære samtaler og vanskelige dilemmaer, hvor man som forælder kan stå på bar bund. Temarækken tager afsæt i din hverdag som forælder og er altid i selskab med faglige eksperter, som sikrer, at I går derfra med nyttige værktøjer og viden.

 

De kommende temaer vil være:

  • Nikotin, snus & Puff bars - Nikotin-guiden til forældre
  • Unge og rusmidler - Værktøjer til dialog fremfor løftede pegefingre med U-turn
  • Unges digitale liv, algoritmer og fællesskaber - Den digitale førstehjælp til forældre
  • Seksuel sundhed, køn og identitet - Værktøjer til den gode samtale
  • Unge & søvn - Støt op om de gode søvnvaner i en vanskelig tid
 
Se kommende arrangementer på Gentoftes forældresite
 
 
 
 
 
 

TIPS & TRICKS

 
  • HØRT - Et gratis online rådgivningstilbud for unge. Du kan både høre andre unges udfordringer og få hjælp til dine egne. 

  • Ventilen - Et mødested for unge, som kan føle sig ensomme. Findes bl.a. i Gentofte.

  • Boblberg - En digital platform, hvor man kan finde nye fællesskaber.

  • Mindhelper - Hvor kan man finde rådgivning i sin kommune, samt gode råd og øvelser.

  • ForældreTelefonen - Rådgivning til alle forældre og pårørende

  • Headspace - Hjælp til børn og unge, som kan have det svært.

  • Livslinien - Hvis du/din ung er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

 

PODCASTS OM UNGES FÆLLESSKABER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon