REHPA Nyt - December 2023

 
 
 
 
 

Minderitual på Regionshospitalet Gødstrup

 
 
 
 

På Enhed for Lindrende Behandling på Regionshospitalet Gødstrup har medarbejderne været med til at udvikle et minderitual, der hjælper de pårørende til at være i rum med døden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Det gør en stor forskel, at de pårørende ikke kommer ind på en almindelig sengestue. Bare den simple detalje, at vi har fået andre og mere æstetiske lysestager, er med til at sætte stemningen og gøre det højtidligt og mindeværdigt, siger Marianne Munksgaard, sygeplejerske på Enhed for Lindrende Behandling.

 

Ud over lysestagerne hænger der et blåt forhæng på stuen, som kan trækkes for maskiner og måleudstyr på væggen. Det skaber sjæl og intimitet. Afdelingen har også fået en musikafspiller, de kan bruge, hvis de pårørende ønsker det.

 

Hun fortsætter:

- Det virker måske banalt, men vi har fået noget konkret, vi kan gøre for de pårørende for at hjælpe dem godt videre i deres sorgproces. Jeg ved, hvad jeg skal gøre, og hvis jeg bliver i tvivl, kan jeg kigge i vores katalog, eventuelt sammen med de pårørende. Det er i virkeligheden nogle meget simple greb, vi gør brug af, men de virker.

 

Projektet er finansieret af Region Midtjyllands Kultur- og sundhedspulje og er støttet af House of Finn Juhl, &Tradition og Garant.

 
Læs mere om projektet på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

KOL er den hyppigste dødsårsag, ifølge Lungeforeningen

 
 
 
 

En analyse fra Lungeforeningen viser, at 3.570 danskere i 2021 døde af KOL. Det gør KOL til den enkeltsygdom, der koster flest danskere livet.

 

- Der er ikke sket den samme udvikling i behandlingen af KOL, som man har set inden for andre sygdomsgrupper [...] Derfor ser vi desværre fortsat en rekordhøj dødelighed af KOL i Danmark. Det kan vi simpelt hen ikke være bekendt, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen på Lungeforeningens hjemmeside.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Desuden skal sundhedssystemet blive bedre til at hjælpe patienterne, når de har fået sygdommen, og lungefunktionen er reduceret. Vi har set gode eksempler fra både Region Sjælland og Aarhus, hvor sundhedspersonale både på hospitaler og i kommunerne har løbende kontakt med KOL-patienter, der selv indberetter deres symptomer og laver målinger, og via denne overvågning sikrer både tryghed hos patienten, men også langt færre indlæggelser, skriver Lungeforeningen i en nyhed på deres hjemmeside.

 
Læs hele nyheden på Lungeforeningens hjemmeside
 
 
 
 
 
 

Opdateret Håndbog om Rehabilitering på Ældreområdet fra Sundhedsstyrelsen

 

Sundhedsstyrelsen præsenterede den 15. november 2023 'Håndbog om Rehabilitering på Ældreområdet - Viden, metoder og inspiration til praksis'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ved at samle og formidle erfaringer, viden og modeller fra rehabiliteringsteori og praksis er håndbogen, som titlen angiver, en inspiration til praksis. Bogen bruger mange eksempler og spørgsmål, der kan diskuteres i den hjemlige praksis.

 

Håndbogen er primært målrettet professionelle og konsulenter, der er beskæftiget i rehabilitering efter servicelovens §83a, (det der også har været kaldt 'hverdagsrehabilitering').

 

I håndbogen præsenteres syv pejlemærker for rehabilitering på ældreområdet. Dem kan du finde på rehpa.dk sammen med en række andre anbefalinger til læsning

 

Håndbogen kan downloades fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside 

 
Håndbogen blev præsenteret på et webinar, der kan ses på sst.dk
 
 
 
 

Feltet deler: Palliativ sedering som lindring

 
 
 
 

Med palliativ sedering er det muligt at lindre svære lidelser kort før døden. Men hvordan gør man? Og hvornår bør en palliativ sedering bruges? Hvad er forskellen på dødshjælp og palliativ sedering?

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Save the date: Temadag om børnepalliation i november 2024

 

Den 21. november 2024 vender temadag om palliation til børn og unge i Danmark tilbage.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arbejdsgruppen består af:

  • Steen Nielsen, psykolog fra Kræftens Bekæmpelse
  • Camilla Lykke, postdoc, Nordsjællands Hospital og Rigshospitalet
  • Lisbeth Refshauge Højer, afdelingsleder, Strandbakkehuset
  • Martin Lehmann Boesen, overlæge, Børnepalliativt Team Region Syddanmark
  • Olav Nørgaard, Hospice Forum Danmark
  • Hilde Skrudland, koordinator, FamilieFOKUS
  • Mette Raunkiær, professor, REHPA.
 
 
 
 

Liv, død og håb blandt socialt udsatte grønlændere

 
 
 
 

Vibeke Graven, seniorforsker ved REHPA, er ved at lægge sidste hånd på et større projekt om livsafslutninger blandt mennesker med grønlandsk baggrund, der er i en socialt udsat position.

I november afholdt hun workshops både blandt brugerne af Det Grønlandske Hus i Aalborg og for deltagerne i Social- og Boligstyrelsens Netværk om mennesker med grønlandsk baggrund, der er i en socialt udsat position.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du kan læse mere om workshopsene på rehpa.dk
 

Interesserer du dig for rehabilitering og palliation til underprioriterede grupper, afholder REHPA et webinar den 7. marts 2024 om emnet.

 

Her kan du høre Maria Kristiansen, professor, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Center for Sund Aldring, Københavns Universitet fortælle om hvordan underprioriterede gruppers perspektiver kan inddrages i praksisudvikling. Der vil også være praksisperspektiver fra Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital, Københavns Kommune, Herlev og Gentofte Hospital samt fra flere af REHPAs forskningsprojekter.

 

 

 
Læs mere om webinaret, og tilmeld dig
 
 
 
 

REHPA-forløb for hjertestopoverlevere

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forløbet fokuserer på træthed, søvn og kognitive problemstillinger.

 

Har du kontakt til en hjertestopoverlever, der kunne have glæde af et forløb hos REHPA Forskningsklinik?

 
Læs mere om forløbet, og se hvordan du henviser vedkommende
 
 
 
 

REHPA ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår

 
 
 
 
Kagemænd og -koner - COLOURBOX
 
 
 
 

Tak for 2023

Vi ses i 2024

 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

When and how to stop palliative antineoplastic treatment and to organise palliative care for patients with incurable cancer; Raunkiær, Mette; Shabnam, Jahan; Marsaa, Kristoffer et al.; International Journal of Palliative Nursing, Bind 29, Nr. 10, 02.10.2023, s. 499-506.

 

Tidsskriftet Gerontologi: De sidste fem års forskningsformidling: Formidling af forskning og viden om aldring og ældreområdet bliver kun vigtigere og vigtigere. Så hvad har vi egentlig udgivet?;  Thuesen, Jette; H.B. Bjørner, Morten; Gerontologi, Bind 39, Nr. 2, 202323, 23.11.2023, s. 6-12.

 

Long-Term Quality of Life After Out-of-Hospital Cardiac Arrest; Yonis, Harman; Sørensen, Kathrine Kold; Bøggild, Henrik et al.; JAMA Cardiology, Bind 8, Nr. 11, 08.11.2023, s. 1022-1030.

 

Alt er kun en overgang; Thuesen, Jette; Gerontologi, Bind 39, Nr. 2, 202328, 23.11.2023, s. 32-32.

 
 
 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

11.01-24.05.2024: Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis 2024, Københavns Professionshøjskole

16.01.2024: SOSU-skolerne netværksmøde januar 2024, REHPA

25.01.2024: UDSOLGT Konference om generelle senfølger efter kræft, DCCC & REHPA

06.02.2024: Sårbarhed hos patienter og familie på tværs af generationer - Et familiesygeplejeperspektiv, Dansk Selskab for Familiesygepleje

 

06.02.2024: Netværksmøde for professionshøjskoler, REHPA


26.02.-15.03.2024: Kursus i Palliativ Fysioterapi - lindrende behandling til den komplekse patient, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi (DOPF)

 

05.03.2024: Etikdag 2024: Døden, den døende - og dem i nærheden, Sygehus Lillebælt

 

06.03.-23.05.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse - Skive, Region Midtjylland

 

07.03.2024: Webinar: Underprioriterede grupper, REHPA

 

07.03.2024: Konferencen: Når børn og unge er pårørende, Center for Pårørendeinddragelse (CEPI)

 

14.03.2024: Årsmøde om håb, Foreningen for Palliativ Indsats

 

15.04.2024: Fatigue - træthed, energiforvaltning og søvn - DOPF temadag og generalforsamling 2024, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi (DOPF)

 

21.-23.05.2024: 6th Nordic Conference in Family Health and Care, Family focused healthcare research Center, Danish Association of Family Nursing, University of Southern Denmark, Odense University Hospital & Visit Odense

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2023 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

Nyborg 5800

Denmark

 
Afmeld