Nyhedsbrev
5. februar 2023
 
 
 
 

Unge - Seksuel sundhed, krop og køn

 

I anledning af Uge 6 stiller vi skarpt på, hvad der sker i jeres teenagebørns liv, når seksualitet, krop og køn begynder at spille en central rolle.


Hvordan taler jeg med mit barn om seksualitet? Hvad sker der i puberteten? Og hvordan støtter jeg mit barn, når krop og identitet er under forandring?

 

I dette nyhedsbrev har vi samlet en masse god viden til forældre om, hvad der sker i teenageårene, og gode råd til, hvordan I som forældre kan tage en snak med jeres børn om køn, krop, sociale medier og seksualitet. Nogle af temaerne kan være lidt svære at få taget hul på med teenagerne, men har man forberedt lidt i forvejen, så går det nemmere.

 

God læselyst!

 
 
 
 
 
 
 

fra kysselege til den første gang

 
 
 
 
Design uden navn (6).png
 

Seksualiteten udvikler sig livet igennem

Det kan være svært at give præcise guidelines for, hvordan dit barn udvikler sin seksualitet. Men det kan være smart som forældre at have snakken gradvist med dit barn, så de ikke står på bar bund, den dag de skal opleve deres første gang.

 

Debutalder

Den seksuelle debut sker for hovedparten af unge, når de er 16 år, og sådan har det været i mere end to årtier. Når man taler om debutalder, skal dette gennemsnit forstås som, at 50% af unge har haft sex, når de rammer 16 år, og halvdelen har ikke.

Det er også i teenageårene, de for alvor begynder at blive tiltrukket følelsesmæssigt og seksuelt af andre unge, og mange bliver klar over deres seksualitet i denne periode.

Det er derfor også en tid forbundet med stor usikkerhed. Er jeg til piger eller drenge? Ser jeg ud som andre gør, og er jeg klar? Som forældre skal man derfor stå klar med information og tid til gode snakke, hvis den unge har brug for det.

 

Er du i tvivl om, hvordan sådanne samtaler kan indledes, eller har du brug for at opdatere din viden om køn, identitet, grænser og samtykke, så kom og deltag i temarækken for forældre, hvor Sex og Samfund deler deres viden med os.

 
Tilmeld dig temaaftenen her
 
 
 
 
 
 
 

ER JEG normal?

 
 
 
 
ER JEG ANDERLEDES END DE ANDRE ER JEG NORMAL ER JEG PINLIG (1).jpg
 

ER JEG ANDERLEDES END DE ANDRE?

Nok det mest udbredte spørgsmål i teenagetiden, hvor ønsket om at passe ind fylder alt. Sex & Samfund har udviklet en Teenage Guide for Sundhedsstyrelsen. I guiden kan man læse om, det der sker, når man kommer i puberteten, og når man bliver teenager.

 

Print guiden til din teenager, så I sammen eller hver for sig kan lære mere om, hvad der sker med kroppen, følelserne, og hvad der er helt normalt!

 
Teenage Guiden finder du her
 
 
 
 
 
 
 

60% af unge bliver ikke testet for sexsygdomme

 
 
 
 
Unavngivet.png
 

Forekomsten af klamydia er høj blandt de unge i Gentofte

I flere år har Gentofte Kommune haft høje klamydiatal blandt unge, ligesom på landsplan. I slutningen af 2023 viste rapporten 'Klamydiatilfælde 2022' fra Sex & Samfund, at klamydiatilfældene i Gentofte steg markant på et år, fra ca. 27 til 35,1 tilfælde pr. 1.000 indbyggere mellem 15 og 29 år.

 

60% af seksuelt aktive unge i Gentofte er aldrig blevet testet for sexsygdomme

På samme tid har mange unge ubeskyttet sex, hvorfor mange unge kan være smittet med sexsygdomme uden at vide det. Risikoen ved en ubehandlet klamydiainfektion kan være betændelse i æggelederne, bitestiklen og underlivsbetændelse, som i værste fald kan give nedsat evne til at få børn eller lede til sterilitet.

 

Gratis og anonym test

Derfor tilbyder Gentofte Kommune en gratis klamydiahjemmetest til alle kommunens unge mellem 15 og 25 år, som kan bestilles på nedenstående link. Alle unge har lige efter nytår modtaget et brev i e-Boks med info om testen, og der kører lige nu en annoncekampagne på sociale medier om testen. Spørg evt. dit barn, om de har set annoncen, eller giv blot dem linket til testen, så de selv kan bestille en.

 

Fakta om klamydia:

  • Ubehandlet klamydia kan føre til barnløshed for både piger og drenge.
  • 3 ud af 4 kvinder og 1 ud af 2 mænd har ikke symptomer på klamydia, selvom de er smittet.
  • Klamydia smitter ved ubeskyttet sex i endetarm, skede, urinrør og mund.

 

 
Bestil testen her (kun for unge😊)
 
 
 
 
 
 
 

På skærmen er de fleste kroppe veltrænede og perfekte 

 
 
 
 
m.png
 

Det er i høj grad i hjemmet, at børn og unge får dannet deres kropsidealer. Derfor er det vigtigt for forældre at have en god grundviden og være i stand til at tale om emner, selv om det kan vække mange følelser hos både forældre og den unge.

Så hvordan taler man med sit barn om billeddeling på nettet og sociale medier? Hvad sker der i puberteten? Og hvad gør jeg, hvis mit barn ser porno?

 

6 Gode råd til forældre, der kan hjælpe med at styrke barnets forhold til kroppen i en digital tid

  1. Vis forskellige kroppe fx ved at gå i svømmehallen, tænk over hvilke film og serier I ser, og hvilke kroppe de repræsenterer. Se videoguiden: Vis dit barn forskellige kroppe
  2. Spørg ind, og vær nysgerrig ved fx at spørge ind til, hvad de lægger mærke til online, og om hvad de følger og hvorfor? Se videoguiden: Spørg ind, og vær nysgerrig
  3. Hjælp med de kritiske briller ved fx at om algoritmer og billederedigering - hvorfor tror du denne video bliver vist til dig?. Se videoguiden: Hjælp dit barn med de kritiske briller
  4. Alt det kroppen kan. Snak om presset ved at skulle se godt ud og det manglende fokus på, hvad kroppen kan. Se videoguiden: Fokus på alt det kroppen
  5. Vær en rollemodel. Vær opmærksom på, om I kommenterer negativ på andres kroppe eller jeres egen. Se videoguiden: Vær en rollemodel for dine børn, når det kommer til kroppen
  6. Lyt og giv plads til tvivlen. Det kan være svært at være ung og forældre men giv plads til tvivlen. Se videoguiden: Lyt til dine børn og giv plads til tvivle

Ønsker du at vide mere om, hvordan du som forældre kan tage hul på snakken om alt fra prævention til krop og grænser, er forældreside hos Sex & Samfund et godt sted at starte.

 
Find forældresiden her
 
 
 
 
 
 
 

Viden om sexsygdomme

 
 
 
 
Design uden navn (2).jpg
 

Hvad er kønsvorter? Giver klamydia altid symptomer? Er fnat stadig eksisterende? Hvem får gonorre? Få viden om symptomer, risici, smitte og behandling her.
 

Mange unge skal ofte have et kærligt skub, når det kommer til lægebesøg og pinlige emner. Hjælp din ung med at beskytte sig selv og brug linket til at få mere viden om, hvad man skal beskytte sig mod - graviditet er desværre ikke den eneste problematik ved usikker sex. Mange unge tror, at p-piller beskytter mod sexsygdomme - det gør de ikke. Så snak med din ung om at bruge kondom - hver gang.

 
Læs mere om sexsygdomme her
 
 
 
 
 
 
 

Hvor kan man blive testet?

 
 
 
 
Design uden navn (5).jpg
 

Her kan du få et samlet overblik over klinikker, hvor man kan blive testet for sexsygdomme og få rådgivning omkring alt fra prævention til tvivlsspørgsmål.

 

Helt lokalt har Gentofte Hospital en drop in-klinik for sexsygdomme.

Alle kan henvende sig i klinikkens åbningstid uden henvisning og uden tidsbestilling.

 

Klinikken findes her:

Kønssygdomme, klinik 1
Gentofte Hospital
Gentofte Hospitalsvej 15, st
2900 Hellerup

 

GRATIS KONDOMER, SLIKKELAPPER & VEJLEDNING 
Hvis din ung vil undgå sexsygdomme som klamydia, er det vigtigt at bruge barriereprævention, det vil sige kondom eller slikkelapper, når de har sex.
Er dit barn mellem 12 og 25 år og bor i Gentofte Kommune, så kan de få gratis kondomer, slikkelapper og glidecreme i seksualvejledningen, der holder til i headspaces lokaler ved Byens Hus
 

Seksualvejledning har åben hver mandage fra kl. 14 til 17

Hellerupvej 24

2900 Hellerup
 

 
Find et test- & rådgivningsklinik her
 
 
 
 
 
 
 

LGBT+

Tal med dit barn om kønsidentitet

 
 
 
 
Design uden navn (9).jpg
 

Unge LGBT-personer kæmper stadig med ensomhed og lav livskvalitet, viser en ny undersøgelse fra VIVE

Det kan være forbundet med meget angst, forvirring og ensomhed at have en kønsidentitet eller en seksualitet, der bryder med normen.

Selvom flere unge identificerer sig som seksuelle minoriteter, rapporterer de fortsat om dårligt selvvurderet mentalt helbred.

I tal fra BørneTelefonen og Hørt kan er der et tydeligt mønster: 21% af dem med en anden kønsidentitet end dreng eller pige, der ringer ind, ringer med tanker om selvmord.

 

Unge LGBT-personer, kæmper i højere grad med ensomhed og lavere livstilfredshed sammenlignet med den øvrige befolkning. Overordnet set er LGBT-personer mere udsat for vold i forhold til den heteroseksuelle majoritet, og på trods af en øget åbenhed omkring kønsindentitet og seksualitet oplever LGBT-personer stadig stigende diskrimination. Støtte og accept fra forældre har meget stor betydning for børn og unges trivsel og udvikling. Men det kan være svært og sårbart at tale om identitet og seksualitet, og barnet kan være bekymret for de voksnes reaktion.
 

Find gode råd til, hvordan du som forældre kan støtte og have en god dialog med dit barn.

 
Få mere viden om det svære samtale
 
 
 
 
 
 
 

Aldrig perfekt - workshop for unge

 
 
 
 
Unavngivet (Facebook-annonce) (1).png
 

Kan dit barn også have følelsen af, aldrig at være god nok?

Så er temadagen, hvor vi arbejde med at forstå, hvor præstationspres kommer fra måske relevant. Her bliver dit barn klog på:

  • Hvorfor føler man presset, og hvor det kommer fra
  • Hvad kan gøres for at mindske presset
  • Hvordan det er muligt at tage kontrollen over tankerne tilbage

Vi arbejder med konkrete teknikker til at mindske stress, få et bedre selvværd og kunne fokuserer mere på succeser frem for de fejl, som børn og unge begår. 

 

Undervisere:

Ina, Ungerådgiver fra Headspace Gentofte

Line, Ungekoordinator fra Frivilligcenter Gentofte

 

Hvor

Kommer ved tilmelding

For flere informationer kontakt da Line fra Frivilligcenteret
line@frivilligcentergentofte.dk

 
Tilmeld til workshoppen
 
 
 
 
 
 
 

Gratis teaterforestilling om ungdommen

 
 
 
 
fraungdommen_300dpi.jpg
 

Til Ungdommen - Fra Ungdommen i Gentofte

Oplev en teaterforestilling om ungdomslivet, skabt af de unge selv. Hvordan har de det, hvad drømmer de om, og hvad frygter de? Kom med ind i deres verden og se, hvad de har at fortælle.

 

Få gratis billetter til en særlig forestilling fredag d. 1. marts kl. 17. Du skal bare klikke på nedenstående link. Efter forestillingen kan du nyde en lækker burger fra Hungry Dane. Du kan bestille burgerbilletter sammen med dine teaterbilletter.

Vil du vide mere om forestillingen, kan du besøge Bellevue Teatrets hjemmeside her.

 

 
Bestil dine fribilletter her
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TIPS & TRICKS

 
  • Sexlinien - Chat-, telefon- og brevkasserådgivning for unge

  • Grænseløs - Viden om seksuelle grænser og lyst. Rådgivning for unge

  • Seksuelle overgreb - Få viden og rådgivning om seksuelle overgreb og krænkelser

  • LGBT+ - Rådgivning for alle om køn, krop og seksualitet

  • FSTB - Rådgivning til forældre til transkønnede børn

  • HØRT - Rådgivning for unge

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon