Stor dokumentarfilmfestival gæster Mariagerfjord

 
 
 
 

Biografgængerne kan glæde sig til perlerække af stærke dokumentarfilm

 
 
 
 
Os der lever_2.jpg

Foto: Niels Hausgaard tager os på en lun rundrejse i Vendsyssel i dokumentarfilmen 'Os der lever', som har premiere i Hobro Filmteater.

 
 
 
 

Det er ikke hverdagskost, at en stor internationalt anerkendt filmfestival lægger vejen forbi Nordjylland. Ikke desto mindre er det netop det, der sker, når en af verdens førende dokumentarfilmfestivaler, CBH:DOX byder biografpublikummet indenfor.

 

Fem dokumentarfilm er på programmet, når den lokale udgave af festivalen løber af stablen i løbet af de fem forårsdage i marts. Heraf har tre af filmene verdenspremiere, når de kommer på skærmen i Hobro, Arden, Hadsund og Mariager.

 

Jens-Henrik Kirk, der er formand for fjordkommunens kultur- og fritidsudvalg, glæder sig over biografgængerne får mulighed for at opleve fem fremragende dokumentarfilm på det helt store lærred.

 

-  Jeg er glad for, at vores lokale biografer, filmklub og kulturhuset i Arden bakker op om at få festivalen til vores kommune. Der venter os nogle enestående filmoplevelser, som kun kan komme i stand, når alle gode lokale kræfter trækker på samme hammel, siger Jens-Henrik Kirk.

 

Mariagerfjord:DOX er en udløber af det landsdækkende initiativ DOX:Danmark, som skal udbrede dokumentarfilmfestivalen til det brede publikum i provinsen. Det er Hobro Filmteater, Mariager Filmklub, Hadsund Bio, Arden Kulturhusforening og Mariagerfjord Kommune, der står bag den lokale udgave af festivalen.

 

Hos Mariager Filmklub slog man straks til, da muligheden for at være med i Mariagerfjord:DOX dukkede op.

 

- I Mariager Filmklub er vi rigtig glade for at kunne være med i Mariagerfjord:DOX. Det giver os nogle muligheder for filmoplevelser, som ellers har været vanskeligt tilgængelige, fortæller formanden for fjordbyens filmklub Jan Gundersen.

 

Niels Hausgaard headliner
Festivalen byder på tre premierer. Den kendte nordjyske troubadour Niels Hausgaard spiller hovedrollen i filmen 'Os der lever', hvor han tager seerne med på en lun rundtur i Vendsyssel; en barsk egn, hvor sandet fyger, vinden blæser, havet bruser, og horisonten sætter sig i sindet.

 

Det er også en kendt og anerkendt troubadour, der spiller hovedrollen i festivalens anden premiere, nemlig grønlandske Rasmus Lyberth. Filmen 'Grønlands Stemme' byder på en rørende rejse ind i Rasmus Lyberths verden af tro, håb og kærlighed i tiden op til og under en storslået koncert i anledning af hans 70-års fødselsdag.

 

På plakaten finder du også Anne Regitze Wivels smukke og livsbekræftende erindringsfilm 'Lige for døden', der ligeledes vises for allerførste gang. Filmen handler om det ukuelige personale på Bispebjerg Hospital og om den sidste tid i hendes mand, Svend Aukens liv.

 

De øvrige film på plakaten er 'Pleistocene Park', der tager os med på en sviptur til Sibiriens stepper, hvor en russisk geofysiker vil genskabe istidens økosystemer via radikal rewilding og 'The Youtube Effect', hvor tech-dokumentaristen Alex Winter kaster et kritisk blik på, hvordan internettet har ændret vores måde at leve og tænke på. 

 

Filmene bliver hver især sat i scene af oplægsholder. 

 

Hos Mariagerfjord Kommune håber Jens-Henrik Kirk, at Mariagerfjord:DOX bliver et tilløbstykke.

 

- Festivalen byder på et spændende program og jeg håber, at folk kvitterer for arrangørernes flotte arbejde ved at møde talstærkt frem. Det øger nemlig mulighederne for, at Mariagerfjord:DOX kan blive en fin tilbagevendende kulturel begivenhed, slutter udvalgsformanden. 

 

Mariagerfjord Kommune støtter festivalen med 40.000 kr. samt administrativ bistand.


Program for Mariagerfjord:DOX

19. marts kl. 15.00: Os der lever, Hobro Filmteater

20. marts kl. 14.00: Grønlands Stemme, Arden Kulturhus

20. marts kl. 19.00: Grønlands Stemme, Mariager Filmklub, i Den Gamle Biograf
21. marts kl. 19.00: Lige før døden, Hadsund Bio, 

21. marts kl. 13.00: The YouTube Effect, Hobro Filmteater

23. marts kl. 14.00: Os der lever, Arden Kulturhus

23. marts kl. 19.00: Pleistoscene Park, Mariager Filmklub, i Den Gamle Biograf

 

Nogle forestillinger gratis, mens andre kræver billet. Billetter købes via CPH:DOX hjemmeside. Her kan man også læse mere om programmet. 

 

DOX:Danmark-festivalerne finder sted i 28 kommuner rundt omkring i landet fra den 15-26. marts, hvor de enkelte kommuner præsenterer et særlig festivalprogram med dokumentarfilm, debatter og events.

Læs mere om DOX:DANMARK

 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation
  • Kulturkonsulent Annika Johansen, tlf. 21749167. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mariagerfjord Kommune

Nordre Kajgade 1 | 9500 Hobro | Tlf: 97 11 30 00 | raadhus@mariagerfjord.dk

 
Social media icon Social media icon Social media icon