NYHED: Mater gør dansk designarv bæredygtig
1. februar 2019

 
 
 
 
 
 

Ocean Chair og Ocean Table er fremstillet af plastikaffald fra havene. Design: Nanna Ditzel. I handlen fra medio marts. Stol, DKK 1.495, bord fås i to størrelser, DKK 3.495 og DKK 4.495.

Klik på billedet for at downloade i highres.

 
 
 
 
 
 

Ny møbelserie forvandler havenes plastikaffald til dansk designhistorie
 

Nyt Ditzel-design gør dansk designarv bæredygtig 

 
 
 
 

Danske Mater har som de første vendt op og ned på traditionerne inden for danske designklassikere og relancerer en møbelserie designet af Nanna Ditzel – fremstillet af fiskenet og plastikaffald fra verdens have. "Det er meget i min mors ånd. Hun var ligesom Mater utrolig optaget af at udforske nye materialer, og jeg er ganske sikker på, at Nanna ville have været begejstret for 2019-versionen af hendes og min fars originale havemøbler fra 1955 udført i træ," siger Dennie Ditzel, der forvalter arven efter en af Danmarks største designikoner.

 
 
 
 

Siden firmaets spæde start i 2006 har Mater udelukkende samarbejdet med nye, moderne designere. Med havemøbel-serien Ocean træder det bæredygtige, danske designbrand ind i rækken af producenter, der relancerer møbler fra designikonernes eftertragtede arkiver – men har valgt at gøre det på 'Mater-måden':

"Som producent har vi et ansvar for at udvikle og bruge materialer og metoder, der inkluderer genbrug af alt det affald, som hober sig op på vores klode. I vores øjne er et møbel ikke bæredygtigt, bare fordi det kan holde i 80 år – især ikke når der faktisk findes teknikker til at lave ægte bæredygtig design," siger Henrik Marstrand, direktør og stifter af Mater – og løfter samtidig sløret for sin drøm om at løbe tør for råmaterialer:
"Jeg er udmærket klar over, at vi ikke kan redde verden ved at lave et møbel. Men vi kan tage de første skridt – og tænk nu, hvis vi engang må stoppe produktionen, fordi havene er tømt for plastik. Det ville da være fantastisk."

 

Den nye serie består af en stabelbar stol samt et bord i to forskellige størrelser. Ocean by Nanna Ditzel er skabt til udeliv – af materialer, som i dén grad har bevist, at de kan tåle vejr og vind. Hver stol indeholder knap et kilo genbrugte fiskenet, mens resten af materialerne er andet plastaffald fra havene samt bioplastisk trækul (en mindre ressourcekrævende og lettere nedbrydelig form for plast) til at sikre stabiliteten. Stellet er metal med gunmetal finish. Endnu er det ikke muligt at lave en stel i genbrugsmetal, da det er for porøst. Til gengæld kan Ocean deponeres og sorteres korrekt efter et langt liv, da stel (metal) og lameller (plast) kan skilles ad. I sig selv har dette en stor betydning i forhold til bæredygtig produktion. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De gamle fiskenet sorteres, renses og granuleres på en fabrik i Lemvig sammen med bl.a. plastik fra mælkekasser og andet plastikaffald og bruges til at støbe lamellerne til Ocean by Nanna Ditzel. 

 
 
 
 

"Stolens og bordseriens design passede perfekt som Maters første projekt inden for affaldsplast fra verdenshavene, fordi det skal sprøjtestøbes. Sammen med Ditzel-familien var vi enige om, at det var det perfekte valg – et gammel design møder fremtidens krav i et nyt og ansvarligt materialevalg," siger Henrik Marstrand, direktør og stifter af Mater.

 
 
 
 
 
 
 
 

TESTET AF HELE FAMILIEN DITZEL

Møblerne er oprindeligt designet og produceret i 1950'erne på Kolds Savværk i Kerteminde. Nanna og Jørgen Ditzel testede selv møbler i deres private hus – på billedet til højre er det Nanna Ditzel ved havesættet, mens døtrene spiller bold. Oprindeligt er serien designet i finer. Ikke kun materialet, men også størrelsen er ændret i 2019-versionen. Stol og bord er nemlig skaleret op med fem procent for at matche nutidens proportioner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

BONUSINFO

Allerede før lanceringen har udlandet fået øjnene op for det innovative design. I januar modtog Ocean Chair en Wallpaper* Design Award af det anerkendte designmagasin for sin stærke kombination af miljøvenlig produktion og sublimt design. 

 

Produktinformation

Ocean by Nanna Ditzel

Genanvendt plast og rustfrit stål, fås i sort og concrete grey.

Design: Nanna Ditzel.

Ocean Chair, stabelbar, DKK 1.495
Ocean Table, to personer, h 74 x l 70 x b 70 cm, DKK 3.495, fire personer, h 74 x b 140 x l 70 cm, DKK 4.495

Er tilgængelig fra marts 2019.

Nærmeste forhandler oplyses hos Mater, tlf. 7026 4488, materdesign.com.

 

 
 
 
 
 
 

Kontaktinformation

Alle højtopløselige billeder fra Mater kan downloades på fdaylife.dk.

Har du spørgsmål til produkterne, eller ønsker du at låne produkter til styling, bedes du kontakte Anja Hellberg hos FRIDAY på tlf. 2858 8076 eller anja@fday.dk.

 

 
 
 
 

Dansk design skabt til et langt liv

 

Mater er stiftet af CEO Henrik Marstrand i 2006 ud fra en vision om at forene god etik med smukt design og sublimt håndværk. Den ambitiøse, bæredygtige tilgang til produktionen er i dag en del af den danske virksomheds stærke DNA. I samarbejde med både etablerede designnavne og nye talenter kombinerer Mater highend-møbler og belysning med arbejdsmetoder, der støtter mennesker, miljø og lokale håndværkstraditioner.
Maters æstetik har klare referencer til skandinavisk minimalisme, og alle design er produceret efter bæredygtige metoder og med fokus på miljøvenligt materialevalg. Mater forhandles i 40 lande verden over, bl.a. via Mater Earth Galleries i flere europæiske storbyer.


Se mere på materdesign.com.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FRIDAY -  Bredgade 25 F, 5. sal  - 1260 København K