Pressemeddelelse 7. oktober 2019
 
 
 
 

GODE RÅD TIL EFTERÅRSFERIEN: Shop i EU uden problemer

 
 
 
 

Har du planer om at tage på storbyferie med shopping for øje? Forbruger Europa har samlet tre gode råd til at undgå problemer, når du shopper i udlandet.

 
 
 
 

Er du en af de mange danskere, der rejser ud i Europa i efterårsferien, så læs med her. Forbruger Europa yder gratis juridisk hjælp til danske forbrugere, som vil klage over sælgere i andre EU-lande. Tag de gode råd med på rejsen og undgå uforudsete udgifter. 

 

KOPIVARER: Risiko for bødestraf i flere EU-lande

 

Falder du for de lidt for gode markedstilbud på designertasker? Hvis du har mistanke om, at varen er en kopi, så køb den ikke. Du risikerer at få en bøde. I nogle europæiske lande er det nemlig ulovligt at købe kopivarer - også til eget brug.

 

"Ud over de sikkerheds- og sundhedsmæssige risici der er ved at købe kopivarer, kan du personligt risikere at blive straffet med høje bøder for at købe eller besidde kopivarer i fx Italien, Portugal og Frankrig," siger Lars Arent.

 

Er du i tvivl om, hvordan reglerne er i det land, du skal rejse til, kan du kontakte Forbruger Europa for gratis råd og vejledning.

 

KORTBETALING: Undgå høje gebyrer og vekselkurser

 

De fleste steder i Europa kan man sagtens betale med kort i butikkerne. Men man skal være opmærksom på, om man vælger betaling i danske kroner eller i den lokale valuta:

 

"Hvis man betaler i danske kroner, risikerer man, at det vil koste mere end man regnede med, fordi butikken eller pengeinstituttet fastsætter valutakursen. Derfor anbefaler vi, at man altid vælger at betale i den lokale valuta," siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

 

FORTRYDELSESRET: Ingen fortrydelsesret ved køb i butikker

 

Er du taget på storbyferie for at shoppe løs? Vær opmærksom på, at du ikke nødvendigvis har ret til at fortryde køb i butikker. Nogle sælgere tilbyder 14 eller 30 dages fortrydelsesret, men der er ingen lovgivning på området.

 

"I modsætning til når du køber på nettet, er du ikke garanteret 14 dages fortrydelsesret, når du shopper i fysiske butikker," siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

 

"Selv hvis butikken frivilligt tilbyder en fortrydelsesret, skal du vide, at det som udgangspunkt er dig selv, som skal betale fragtomkostninger, hvis varen skal sendes tilbage".

 

Forbruger Europa er Europa-Kommissionens rådgivningscenter i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Læs mere på www.forbrugereuropa.dk.

 
 
 
 
Kontaktinformation

For yderligere information kontakt kommunikationsmedarbejder Ditte Juul Reder på telefon 41 71 50 75 eller djr@forbrugereuropa.dk

 
 
 
 

Du får denne pressemeddelelse, fordi du tidligere har givet samtykke til, at vi må sende det til dig. Ønsker du at ophæve dit abonnement, kan du gøre det herunder.

Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens privatlivspolitik

 
Afmeld pressemeddelelser fra Forbruger Europa
 
 
 
Social media icon Social media icon Social media icon