Pressemeddelelse
3. januar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foredrag: Arkæologiske højdepunkter fra året der gik

 
 
 
 

2019 har været endnu et travlt år for VejleMuseernes arkæologer med mange spændende udgravninger. Hør alt om året, der gik, og kom helt tæt på til det spændende foredrag onsdag d. 15. januar kl 19.00 på Kulturmuseet Spinderihallerne.

 
 
 
 

Uhrhøj-skatten er blandt de arkæologiske højdepunkter, der fortælles om, når Vejlemuseernes arkæologer inviterer til 'Året der gik i arkæologien' onsdag d. 15. januar kl 19-21. Foto: Vejlemuseerne.

 
 
 
 

En enorm skat med næsten 3.000 sølv- og guldmønter, fundet lige uden for Vejle. Endnu en vikingetidshal ved Erritsø, der kaster lys over den danske kongemagt før Gorm den Gamle. 2,6 kg hollandske kridtpiber fundet i et hus under Rådhustorvet i Vejle.

 

Der var mange arkæologiske højdepunkter i de forgangne år. Hør mere om dem alle til foredraget onsdag d. 15. januar.


I foredraget fortælles bl.a. om udgravningen ved Erritsø, hvor arkæologerne har afsløret endnu en næsten 50 meter lang vikingetidshal, der har stået i flere faser. Det viser, at stedet formodentligt har været et magtcentrum for kongemagten allerede i 700- og 800-tallet, og altså længe før Harald Blåtand på den store Jelling-sten skriver, at han samler riget. Hallerne ved Erritsø er at finde på Slots- og kulturstyrelsens Top Ti over arkæologiske fund i 2019.

 

Desuden berettes om fundet af Uhrhøj-skatten - en enorm skat på ca. 2.750 sølvmønter og 8 guldmønter fra middelalderen, der i år så dagens lys efter at have ligget i jorden i en skov lige uden for Vejle i ca. 600 år. Skatten er den næststørste fra perioden, nogensinde fundet i Danmark og vil være repræsenteret med en enkelt mønt i Nationalmuseets danefæ-udstilling på Kongernes Jelling, der åbner i slutningen af januar. Hele skatten udstilles fra 8. februar på Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle.

 

Nyt er der også fra Rådhustorvet, hvor arkæologerne i øjeblikket er i gang med at udgrave bygninger og grave, der giver ny viden om det aller ældste Vejle. Nogle af fundene fra Rådhustorvet kan ses under aftenens foredrag, når vi åbner døren til udstillingen kun for gæster til foredraget. Her vil det også være muligt at få et glimt af guldskatten fra Hjarnø.

 

Aftenen byder også på nogle af de nye detektorfund i vores område.

 

VejleMuseernes 20 arkæologer graver i Vejle, Hedested og Fredericia kommuner. I vores arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. I 2019 har vi foretaget 23 mindre forundersøgelser, 38 større forundersøgelser og 24 udgravninger, fordelt på 70 lokaliteter. Dermed holder Vejlemuseernes arkæologiske afdeling det samme høje aktivitetsniveau som de seneste fire år.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Året der gik i arkæologien 2019

Sted: Kulturmuseet Spinderihallerne. Spinderigade 11, Vejle. Foredraget afholdes i teatersalen 'Xeneriet', der har samme adresse som museet

Tid: Onsdag d. 15/1 kl. 19-21

Pris: 80 kr

Mere info og billetter: vejlemuseerne.dk/aaret-der-gik

 
 
 

Foto

Klik for at hente i høj opløsning

 
 
 
 

Uhrhøjskatten. Foto: Vejlemuseerne

Kridtpiber fra Rådhustorvet. Foto: Vejlemuseerne

Udgravningen ved Erritsø. Dronefoto: Esben Klinker Hansen for Vejlemuseerne

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Anders Horsbøl

Museumsinspektør og arkæolog, VejleMuseerne

anhor@vejle.dk / 2143 5910

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk