Pressemeddelelse
3. september 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Se billederne: Så storslået kan nyopdaget vikingetidshal ved Erritsø have set ud

 
 
 
 

Den 500 kvadratmeter store vikingetidshal, der netop er blevet gravet frem af mulden ved Erritsø syd for Fredericia, har sandsynligvis lignet tilsvarende haller fundet ved Lejre og Tissø på Sjælland. I Sagnlandet Lejre er  man i fuld gang at rekonstruere en af disse imponerende haller.

 
 
 
 

Så storslået kan den nyfundne hal have set ud. Med en loftshøjde på 10 meter og en længde på 61 meter er Kongehallen i Sagnlandet Lejre selv i dag et imponerende bygningsværk. Foto: Sagnlandet Lejre

 
 
 
 

Torsdag den 29. august løftede VejleMuseerne sløret for noget der må betegnes som et af de helt store arkæologiske fund i 2019. En gigantisk hal på 50 meter fra vikingetidens begyndelse, som dukkede op da arkæologerne fjernede overjorden på et udgravningsfelt ved Erritsø.


Med armene helt oppe over hovedet, gav museernes forskningschef Mads Ravn uden at blinke fundet 9,5 på en skala fra 1 til 10 over det man som arkæolog allerhelst vil opleve at finde. Og der er da også grund til at juble. Den enorme hal hører til blandt vikingernes største bygninger, kun matchet af hallerne ved Tissø og Lejre.


Det har været STORT
Når man står over for fund af bygninger som den nye hal i Erritsø bliver det tydeligt, at kun det bedste - og største - har været godt nok til vikingetidens første konger. Men stolpespor på op til en meter i bredden gætter forskningschef Mads Ravn på at bygningen kan have haft en loftshøjde på omkring 10 meter. Og det gæt er lige i øjet, fortæller Lars Holten, som er arkæolog og direktør i Sagnlandet Lejre, hvor man netop nu arbejder på at genskabe den største af vikingehallerne fra Lejre:


"De sidste par år har Sagnlandet Lejres arkæologer samarbejdet intenst med arkitekter, ingeniører, forstfolk og tømrere. Målet har været at genskabe Danmarks største hal fra 700-tallet, den 61 meter lange kongehal fra Gl. Lejre, der blev udgravet af Roskilde Museum i 2009," siger direktøren og fortæller, at man har taget alle midler i brug for at kunne genskabe vikingernes bygningsværk så nøjagtigt som muligt:


"Vores analyser af udgravningsdata, proportioner og mulige målesystemer vha. af 3D-simuleringer, statiske beregninger og arkitekturanalyser viser blandt andet at Lejrehallen med meget stor sandsynlighed har haft lige godt 10 meter til loftet på det højeste sted i den avancerede, dobbeltkrumme konstruktion."


Mere data giver mere viden
Selvom arbejdet i Lejre med at genskabe storebroren til den nye fundne hal i Erritsø nærmer sig sin afslutning, følger Lars Holten og hans kollegaer den nye udgravning tæt:

 

"Fundet af den store hal ved Erritsø bidrager Vejlemuseerne med nyt og spændende kildemateriale til vores viden og forståelse af om vikingetidens arkitektur og bygningskunst," siger han og uddyber: 


"Forhåbentlig vil udgravningen af stolpehuller, væggrøfter og andre konstruktionsspor give os yderligere viden for eksempel om Erritsøhallens præcise dimensioner af tømmeret, hvis det viser sig at det er muligt at iagttage nøjagtige aftryk af selve stolperne i stolpehullerne, ligesom eksempelvis trækul fra en eventuel svidning af jordgravet konstruktionstræ vil kunne give viden om de træarter, hallen har været opført af."


Genskabt hal kan give arkæologer nye spor at gå efter
Det er ikke let at genskabe en bygning på baggrund af udgravningsdata og mørke pletter i jorden. Men det er det hele værd, er forskningschefen og direktøren enige om. Både formidlingsmæssigt, fordi det kan give os et billede af samfundet og livet dengang, det men også fordi rekonstruktionsarbejde i sig selv kan være med at generere ny viden og give arkæologerne nye spor at gå efter, forklarer Mads Ravn.

 

"Dynamikken mellem rekonstruktion og udgravninger er spændende, og giver nogle gange en hands-on forståelse for, hvad der blev tænkt rent teknologisk, når man byggede på en bestemt måde - en forståelse arkæologerne kan bruge," udtaler Mads Ravn.

 

VejleMuseernes eget rekonstruerede jernaldermiljø i Vingsted vest for Vejle er landets største af sin slags, og museets arkæologiske afdeling er derfor vant til at skabe synergi mellem gravearbejde og rekonstruktioner, både på det forsknings- og formidlingsmæssige område.

 

"Rekonstruktionsprojektet i Sagnlandet Lejre vil kunne være særdeles relevant for de spørgsmål vi på VejleMuseerne skal stille til vores hal i Erritsø, og hvilke prøve- og udgravningsmetoder vi skal inddrage i analysen af dette fantastiske fund."

 
 
 

Faktaboks:
Genskaber Danmarks største vikingehal
I projekt Sagnkongernes Verden genskaber Sagnlandet Lejre Danmarks største vikingehal. Den originale bygning var 61 meter lang, 12,5 meter bred på det bredeste sted, og blev udgravet af arkæologer fra Roskilde Museum i 2009.

 

Projektet er finansieret af to store fonde, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinusfonden, som har doneret henholdsvis 65 og 10 millioner til projektet.

 
 
 

Stormandsgårdene ved Erritsø

På et højtliggende punkt lige syd for Fredericia har arkæologer gennem de sidste år udgravet resterne af en stærkt befæstet stormandsgård med tilhørende omkringliggende bygninger.

 

De seneste dages udgravninger ved Erritsø har afsløret endnu en ny, næsten 50 meter lang, vikingetidshal, der har stået i flere faser. Det betyder, at stedet formodentligt har været et magtcentrum i mange generationer, og at Erritsø-komplekset dermed muligvis var vigtigt allerede tidligere end i 700- og 800-tallet. 

 

De nye fund bestyrker teorien om, at de tidlige danske konger, også inden Gorm Den Gamle og Harald Blåtand, har regeret på begge sider af Storebælt.

 

Se også denne pressemeddelelse fra 29.08.19, med flere detaljer om udgravningen ved Erritsø:

 

https://presscloud.com/csp/vocast/message.csp?KEY=205026499213689

 
 
 

Foto:

Klik på billedet for at hente i høj opløsning.

Fotos må benyttes redaktionelt, med kreditering af hhv Sagnlandet Lejre eller VejleMuseerne.

 
 
 
 

Foto: Sagnlandet Lejre

 

Foto: Sagnlandet Lejre

 

Foto: Sagnlandet Lejre

 

Foto: Sagnlandet Lejre

 

Foto: Sagnlandet Lejre

Foto: Esben Klinker Hansen for VejleMuseerne

 

Foto: Esben Klinker Hansen for VejleMuseerne

 

Foto: VejleMuseerne

 

Jernaldermiljøet i Vingsted. Foto: VejleMuseerne

 

Foto: Sagnlandet Lejre

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Mads Ravn

Forskningschef, VejleMuseerne

marav@vejle.dk / 4024 9550

 

Lars Holten

Direktør, Sagnlandet Lejre

lah@sagnlandet.dk / 4642 4940

 

Christian Juel

Arkæolog og museumsinspektør, VejleMuseerne

chjue@vejle.dk / 5173 8129

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk