Uutisia Kaakkois-Yhdysvalloista: Luontoa, kulttuurihistoriaa, musiikkia ja ruokaa

 
 
 
 

Jos unelmana on kokea luonnonkauniita kansallispuistoja, amerikkalaista kulttuuria ja historiaa, jazzia, bluesia ja kulinaristisia elämyksiä, kannattaa suunnata Yhdysvaltain kaakkoisosaan. Täältä löytyy rantoja, vuoria, musiikkia, kulttuurikohteita ja erilaisia ruokapaikkoja. Kaupungit ja kohteet ovat lähellä toisiaan, joten alue on erinomainen paikka lähteä Yhdysvaltain roadtripille. 

 

Aja pitkin vihreitä peltoja ja kiemurtelevia teitä Great Smoky Mountains -vuorilla tai nauti kauniista maisemista 1 932 kilometriä pitkää Coast Highwaytä, joka kulkee Blue Ridge Mountainsin juurelta kohti valtamerta ja rantaa. Matkan varrella saat kokea pienten kaupunkien vieraanvaraisuutta, sukeltaa alueen ainutlaatuiseen musiikkihistoriaan, vierailla paikallisissa bourbon-tislaamoissa ja tutustua monipuoliseen ruokakulttuuriin. 

 

Tässä uutiskirjeessä kerromme yhdeksästä osavaltiosta, jotka täyttävät kaikki lomaunelmat - niin ulkoilufaneille, musiikin ystäville, kulinaristeille ja täydellisestä road tripistä haaveileville.

 
 
 
 
Alabama_ Bibb St. Pizza.jpg
 
 
 
 

Sweet Home Alabama: soul-musiikkia ja "soul foodia" 

 

Sydämellinen ja sielukas Alabama on osavaltio täynnä kulttuuria, historiaa ja kirjallisuutta. Täällä Dr. Martin Luther King protestoi rotuerottelun lopettamiseksi ja Rosa Park kieltäytyi luovuttamasta bussipaikkaansa valkoiselle miehelle. Niin ikään Alabamassa kirjailija Harper Lee kirjoitti romaanin "Kuin surmaisi satakielen", ja F. Scott Fitzgerald kirjoitti osia teoksesta "Yö on hellä". 

 

Alabamasta on vaikea puhua mainitsematta musiikkia. Osavaltio on monella tapaa soulmusiikin syntypaikka. Esimerkiksi megatähdet Nat King Cole, W.C. Handy ("Father of the Blues") ja Hank Williams ovat kotoisin Alabamasta - ja muun muassa Aretha Franklin, Cher, Rolling Stones ja Bob Dylan ovat äänittäneet levyjään täällä. 

 

Alabama tarjoaa myös sielunruokaa. Suuri "soul food" -valikoima hemmottelee makuhermojasi samalla kun voit ihailla esimerkiksi Meksikonlahden rannikon valkoisia hiekkarantoja.

 

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
Arkansas_Harrison-Buffalo-River-Waterfall.jpg
 

Henkeäsalpaavia maisemia ja kiinnostavia aktiviteetteja Arkansasiss

Arkansas on osavaltio täynnä vuoria, vesiputouksia, jokia, järviä ja kasvillisuutta. Se onkin erinomainen paikka ulkoiluun ja aktiviteetteihin. Myös "The Natural State" -nimellä kutsutussa osavaltiossa on 52 valtionpuistoa, seitsemän kansallispuistoa, kolme kansallismetsää ja useita leirintäalueita.

 

Arkansasissa pääsee esimerkiksi polkemaan maastopyörällä eritasoisia reittejä ja soutaa kanootilla tai kajakilla 217 kilometrin pituista Buffalo National Riveriä, joka on Yhdysvaltain ensimmäinen kansallinen joki.  Yhdysvaltain ensimmäinen kansallispuisto Hot Springs on puolestaan erinomainen paikka patikoinnille tai pyöräilylle. Ja kuten nimestä voi päätellä, kansallispuistossa on myös useita kuumia lähteitä ja perinteisiä kylpylöitä. 

 

Kansainvälinen Dark-Sky Association on antanut Buffalo National River -joen alueelle nimen Dark Sky Park, sillä sinne ei pääse paljon valoa. Tämä tarjoaa erinomaiset olosuhteet tähtien katseluun. Kimaltelevista esineistä ja aarteenmetsästyksestä haaveilevat voivat puolestaan kaivaa timantteja ja pitää löytämänsä "timanttipuisto" Crater of Diamonds State Parkissa.

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
Kentucky_Churchill Downs Horse Racing Finish Line Louisville Kentucky.jpg
 

Ratsastusta ja bourbonia Kentuckyssa 

 

Kentucky on kiehtova sekoitus luontoa, historiaa ja kulttuuria. Osavaltiossa on kuusi kansallispuistoa, joissa pääsee tutustumaan luoliin, pyöräilemään ja uimaan järvessä, melomaan kajakilla, seisomaan SUP-laudalla, ratsastaa poluilla tai kulkea dinosaurusten jalanjäljillä. Missään osavaltiossa ei muuten ole jokia/kanaaleja yhtä montaa kilometriä kuin Kentuckyssa. Ja suuri osa joista on luokiteltu luonnonvaraisiksi joiksi, eli niitä ei saa koskaan muokata tai tuhota. 

 

Kentuckylla on läheinen suhde myös hevosiin. Osavaltiossa on useita kilparatoja sekä Kentucky Derby -museo, jossa voi tutustua legendaariseen Kentucky Derby -hevoskilpailuun. Ja perinteisellä Kentucky Horse -hevostilalla saa kuulla lisää hevosten kasvattamisesta ja koulutuksesta. 

 

Bourbonin ystävillä on mahdollisuus vierailla jollakin osavaltion 42 tislaamosta niin sanotulla Kentucky Bourbon Trail -reitillä. Itse asiassa 95 prosenttia maailman bourbonista tehdään Kentuckyssa. 

 

Historiasta kiinnostuneet pääsevät lähemmäksi Abraham Lincolnia hänelle omistetussa Abraham Lincoln Birthplace National Historic Park -puistossa. Muhammad Alin tarinaan voi puolestaan tutustua Muhammad Ali -keskuksessa. Kumpikin herroista syntyi Kentuckyssa. 

 

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
Louisiana_Music-tipitinas-Kermit-Ruffins.jpg
 

Amerikkalaista historiaa Louisianassa

Jos mennyt aika kiinnostaa vielä enemmänkin, on syytä suunnistaa Louisianaan tutustumaan Yhdysvaltain historiaan. African American Heritage Trail -reitin varrella voi oppia muun muassa jazzin synnystä, Yhdysvaltain ensimmäisestä kuvernööristä, maan sisällissodasta, rotuerottelusta ja kansalaisoikeusliikkeestä. 

 

Tämän lisäksi Louisianassa saa nauttia joistakin maailman parhaimmista kaloista ja merenelävistä - valmistettuna osavaltion erityisillä ja ainutlaatuisilla mausteyhdistelmillä. Louisianasta löytyy myös useita vierailemisen arvoisia panimoita, tislaamoita ja viinitiloja. Paikallista jazz-, cajun- ja zydeco-musiikkia pääsee kokemaan kaikkialla osavaltiossa, ja onnekkaat voivat myös tanssia "two step" -askelten tahtiin paikallisten kanssa. 

 

Kaupunkien ulkopuolella odottavat kansallispuistot, retkeilyalueet, golfkentät, joet ja vaelluspolut - ja mahdollisuudet lintubongaukseen. 

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
Missouri_ St Louis_Forest Park.jpg
 

Luonnon kauneutta ja sisällissodan kauheutta Missourissa 

 

Kaunis Missouri on tunnettu suurista järvistä, kiiltävistä joista, rehevistä metsistä ja luonnonkauniista kansallispuistoista. Alue on paratiisi luonnonystäville, jotka haluavat meloa kajakilla tai kanootilla, patikoida, kalastaa ja pyöräillä. Osavaltio tarjoaa myös mukavia kaupunkielämyksiä, kuten Kansas City, St. Louis ja Springfield sekä pieniä yhteisöjä ja viehättäviä pikkukyliä. 

 

Missouri oli yksi ensimmäisistä paikoista, joissa afroamerikkalaiset sotilaat kamppailivat maan sisällissodassa. Tämän lisäksi osavaltiossa voi oppia lisää alueen kaivostoiminnasta sekä ranskalaisista ja saksalaisista maahanmuuttajista.

 

Missourilla on pitkät perinteet myös maanviljelyssä. Teiden varsilla on mahdollista pysähtyä poimimaan ja ostamaan hedelmiä ja vihanneksia tai vaikka nauttimaan eri juustoja ja jäätelöä. Puhumattakaan yli 130 viinitilasta, joista monet ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä.

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
North Carolina_Grandfather Mountain Sunrise with Hiker.jpg
 

Vaikuttavia vuoristoja ja pikkupanimoita Pohjois-Carolinassa 

Pohjois-Carolina tarjoaa aina jotakin uutta matkailijoille ja paikallisille. Osavaltiosta löytyy idyllisiä pikkukyliä, historian havinaa, henkeäsalpaavia vuoria, mutkittelevia jokia ja sinistä merta. Huippuhetkiä (kirjaimellisesti) tarjoavat kansallispuisto Great Smokey Mountains, 1 818 metriä korkea vuori Grandfather Mountain ja graniittipaljastuma Chimney Rock. Näiden lisäksi osavaltiossa on peräti 482 kilometriä rantaviivaa. 

 

Pohjois-Carolina tarjoaa useita ulkoilma-aktiviteettejä, kuten perhokalastusta, vaellusta ja snorklausta - joiden jälkeen voi vaikka rentoutua osavaltion tunnetuissa golf- ja kylpyläkeskuksissa. 

 

Kulinaristeille Pohjois-Carolinasta löytyy sekä perinteisiä BBQ-paikkoja että kuuluisia innovatiivisia keittiöitä. Palanpainiketta saa pikkupanimoista ja viinitiloilta kaupungeissa ja niiden ulkopuolella. 

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
South Carolina_McClellanville_SeatoTable.jpg
 

Gastronomiaa ja golfia Etelä-Carolinassa

Elämästä ja ruoasta nautiskelevien ehdoton kohde on Etelä-Carolina. Täältä löytyy useita viinitiloja, joissa voi vierailla, ja perhetiloja, joissa myydään kotitekoista juustoa, tuoreita hedelmiä ja muita paikallisia tuotteita. Tuoreita mereneläviä pääsee maistamaan rannikolla, jossa elää pieniä kalastajayhteisöjä vieri vieressä. Hyvä vinkki Etelä-Carolinan roadtripille on poiketa pääteiltä. Sieltä löytyy esimerkiksi pieniä ruokarekkoja ja salaisia grillipaikkoja, jotka tarjoavat klassisia ruokia uusilla vivahteilla.  

 

Aktiivilomailijoille sopivat Blue Ridge Mountains ja Sassafras Mountain. Molemmilla vuorilla on hyvät maastopyöräilyreitit. Etelä-Carolina tunnetaan myös ensiluokkaisista golfradoista ja valkoisista hiekkarannoista. Pimeän tullen voi ihailla tähtitaivasta jollakin osavaltion monista camping-alueista. Hieman korkeatasoisemman yösijan haluavat pääsevät lepäämään vaikka historiallisessa majatalossa tai B&B-paikassa, esimerkiksi vanhassa plantaasitalossa. 

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
Tennessee_Memphis_Shelby County_Rock n Soul Museum.jpg
 

Musiikkihistoriaa ja ulkoilua Tennesseessä 

Olipa loman toivelistalla sitten musiikki, henkeäsalpaavat maisemat tai ystävällinen paikalliskulttuuri, se löytyy Tennesseestä. Musiikki kuuluu Tennesseen DNA:han, ja osavaltiossa järjestetään festivaaleja ja livemusiikkitapahtumia vuoden ympäri. Memphisin, Nashvillen ja Bristolin kaupungeissa pääsee sukeltamaan blues-, rock'n'roll- ja country-musiikin historiaan. Memphisissä hittejään ovat esittäneet tähdet, kuten Dolly Parton, Elvis Presley ja Johnny Cash. Kaupungin museoissa että avoimissa musiikkistudioissa saa kokea musiikkihistoriaa menneiltä vuosilta tähän päivään asti. 

 

Lisäksi Tennesseessä on useita järviä, vesiputouksia ja jokia, joissa voi kalastaa, soutaa kajakilla ja vuokrata veneen päiväksi. Osavaltiossa on myös huvipuistoja, vesipuistoja ja muuta toimintaa koko perheelle. Viehättävät pikkukaupungit, suussa sulavat makuelämykset ja unohtumaton musiikki tekevät Tennesseestä välttämättömän roadtrip-kohteen. 

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
 

"Vuoristo-osavaltio" Länsi-Virginia

Länsi-Virginian maantiet vievät kauemmaksi suurkaupunkien hälinästä lähemmäksi luontoa. Osavaltio tunnetaan "vuoristo-osavaltiona", sillä se sijaitsee korkeammalla kuin mikään muu osavaltio Mississippi-joen itäpuolella.

 

Täällä matkailijoita odottavat tunnelmalliset pikkukaupungit, monenlaiset piilotetut helmet ja upeat ulkoiluelämykset. Vehreiden metsien, virtaavien jokien, upeiden vesiputousten ja vaikuttavien vuorten Länsi-Virginiassa on lukuisia vaellusreittejä ja ulkoilumahdollisuuksia. Aktiviteettien jälkeen voi sitten mennä rentoutumaan kylpylälomakohteisiin ja luonnonlähteisiin. 

 

Länsi-Virginia tarjoaa elämyksiä myös laadukkaan ruoan ystäville. Osavaltiossa sijaitsee eniten perhetiloja koko Yhdysvalloissa, ja siellä järjestetään monia eri markkinoita sekä niin kutsuttuja "farm to table" -ravintoloita.

 
Lue lisää täällä 
 
 
 
 
 
 

Travel South USA

Travel South USA on Kaakkois-Yhdysvaltain 12 ainutlaatuisen osavaltion matkailuneuvosto. Alue kattaa upean rantojen, vuorien, musiikin, kulttuurin ja kulinarismin yhdistelmän. Kaupungit ja kohteet ovat lyhyen matkan päästä toisistaan, joten alue on ihanteellinen Yhdysvaltain roadtripille. 

 

Voit ajaa peltojen ohi pitkin kiemurtelevia teitä Great Smoky Mountains -vuorilla tai vehreällä maaseudulla Blue Ridgen juurella pitkin 1 932 kilometriä pitkää Coast Highwaytä. Matkan varrella saat nauttia pienten kylien vieraanvaraisuudesta, sukeltaa ainutlaatuisen musiikin historiaan, vierailla paikallisilla bourbon-tislaamoilla ja nauttia monipuolisesta ruokakulttuurista. 

 

www.travelsouth.visittheusa.com


Pääset kaikkien osavaltioiden mediapankkiin täältä: www.industry.travelsouthusa.com/media