REHPA Nyt - November 2023

 
 
 
 
 

Ny video forklarer redskaber til at opspore eventuelle behov for palliativ indsats

 
 
 
 

Heidi Bergenholtz, lektor i basal palliation ved Sjællands Universitetshospital og REHPA, fortæller i videoen, hvordan du tidligt identificerer, at der kan være behov for en palliativ indsats hos mennesker med livstruende sygdom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heidi fortæller også om det nyoversatte SPICT-4ALLTM-DK. Et projekt som Videncenter for Lindring - Kbh har stået i spidsen for:

- I stedet for medicinske termer bliver der brugt hverdagsord, som alle forstår. Det betyder, at skemaet er brugbart for alle, der er i kontakt med mennesker, der kan have behov for en palliativ indsats, understreger Heidi Bergenholtz, lektor i basal palliation, Sjællands Universitetshospital og REHPA.

Videoen varer under 5 minutter.

VIDEOLINK

Du kan også læse mere om SPICT-4ALLTM, SPICTTM og 'Surprise Question' på rehpa.dk.

 

 
Se videoen
 
 
 
 
 
 

Randers Kommune afdækker sundhedskompetencer med dialogværktøj

 
 
 
 

Ved hjælp af 10 spørgsmål arbejder Rehabiliteringsenheden i Randers Kommune med at få flere borgere til at gennemføre rehabiliteringsforløb og få bedre udbytte af det. Spørgsmålene er fra dialogværktøjet 'CHAT, Conversational Health Literacy Assesment Tool', der er udviklet til at give sundhedsprofessionelle indblik i borgerens sundhedskompetencer og afdække deres behov. Spørgsmålene handler blandt andet om forståelse af sundhedsinformationer, afdækning af personlige relationer og evnen til at tale med de sundhedsprofessionelle.

 

Rehabiliteringsenheden tog værktøjet i brug i 2018, som en forsøg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter Randers Kommune har indført systematisk vurdering af kronisk syge borgeres sundhedskompetencer ved den første samtale, ses en tendens til at antallet af borgere, der gennemfører deres forløb er steget.

Kommunen har udviklet en særlig indsats til borgere med nedsat sundhedskompetencer, der har brug for ekstra støtte.

 

- Det giver mening og skaber værdi både for borgerne og medarbejderne. Derfor var det også nemt at fortsætte med at bruge redskabet efter projektperioden. Jeg tror på, at det giver borgerne nogle bedre rehabiliteringsforløb, siger Sanne Møller Palner.

 

Dialogværktøjet har givet sårbare borgere med nedsatte sundhedskompetencer i Randers Kommune en positiv oplevelse, hvor de føler sig taget om og støttet under deres rehabiliteringsforløb

 
Vil du vide mere? Læs artiklen om Randers Kommunes erfaring med dialogværktøjet CHAT på rehpa.dk
 
 
 
 

Ny lektor skal arbejde med rehabilitering og koordinering af rehabilitering og palliation

 

 
 
 
 

REHPAs arbejde med forskning i rehabilitering og koordinering af rehabilitering og palliation er blevet styrket med ansættelsen af Jette Thuesen som lektor. Med mere end 30 år i sin rehabiliterings-rygsæk, kommer Jette Thuesen med en solid erfaring fra feltet - både forskningsmæssigt og fra praksis.

 

I de sidste mange år har Jette beskæftiget sig med feltet, hvor hun har arbejdet som ergoterapeut samt forsket og undervist i rehabilitering og palliation. Senest har hun været lektor ved SDU. Erfaringerne giver Jette et bredt perspektiv på rehabilitering og palliation til mennesker med livstruende sygdomme.

 

Jette har flere projekter i gang allerede. Blandt andet er hun engageret i tænketanken til Hvidbog om rehabilitering. Hun er også internationalt orienteret og deltager blandt andet i en EAPC (European Association for Palliative Care) taskforce om rehabilitering i palliation

 
 
 
 
 
 
 
 
 

I REHPA er vi glade for at byde Jette Thuesen velkommen.

 
Læs mere om Jette Thuesens lektorat
 
 
 
 

Webinar om 'Dødssted og Dødsårsag'

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det byder blandt andet på præsentationer af data for både børn og voksne. Du kan også høre om nye tiltag med fordelinger i relation til sundhedsklyngerne og associationer mellem udvalgte socio-demografiske faktorer og dødssted, samt om faktorer der har betydning for, om man dør der, hvor man ønsker at dø.

 

Se hele programmet for webinaret


Tilmeldingsfristen er søndag den 3. december 2023.

 

Læs mere  om kortlægningen 'Dødsårsag og Dødssted 2012-2021 på rehpa.dk

 
Du tilmelder via Conference Manager
 
 
 
 

Feltet deler: Forlænget sorglidelse hos pårørende skal identificeres

 
 
 
 

Langt de fleste efterladte kommer gennem sorgen efter et dødsfald uden hjælp. 20 % oplever sorg med forhøjet symptomniveau og dårligere trivsel, der ofte kan afhjælpes ved at deltage i selvhjælps- og støttegrupper, mens ca. 20 % oplever komplicerede sorgreaktioner. Af dem oplever 10 % forlænget sorglidelse, der kræver sorgspecifik, psykologisk behandling.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Redskabet 'Aarhus PGDskala (A-PGDs)' er et spørgeskema for sundhedsprofessionelle til screening af behov for sorgstøtte. Spørgeskemaet tager udgangspunkt i WHO's reviderede diagnosemanual 'ICD-11' fra 2022, hvor forlænget sorglidelse er defineret som en diagnose.

 

Spørgeskemaet bruges som et screeningværktøj til at identificere stærkt sorgramte borgere og til at vurdere, om der potentielt er tale om forlænget sorglidelse.

 

- Hvis man svarer ja, (det vil sige 4 eller 5 ud af en skala på 5), til flere af spørgsmålene i skemaet, er det en indikator på, at man er i risiko for at udvikle eller have forlænget sorglidelse. Skemaet kan bruges til at identificere borgere, der skal tilbydes en ekstra indsats for at hjælpe dem til en naturlig sorgproces. Naturlig sorg gør også ondt, men hvis sorgen ikke aftager, og hver dag bliver ved at opleves som en storm i havet, hvor man drukner i bølgerne af sorg, kan der være tale om forlænget sorgreaktion, hvor det er nødvendigt med en sorgspecifik, psykologisk behandling, siger Maja O'Connor.

 
Du kan læse mere om spørgeskemaet Aarhus PGDskala (A-PGDs) på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

DANCAS Forskningsnetværk på vej mod nyt fælles forskningsprojekt

 

Sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter, læger og psykologer fra regioner og kommuner landet over arbejder efter netværksmøde målrettet frem mod et fælles forskningsprojekt om rehabilitering til hjertestopoverlevere.

 

- Vi har nået mange af de mål, vi satte for netværket, da vi mødtes første gang i 2017. Men vi mangler at opfylde vores sidste mål om at koordinere forskning, sagde Ann-Dorthe Zwisler, klinisk professor i rehabilitering og palliation ved REHPA og overlæge med speciale i hjertesygdomme på OUH.

 

Et koordineret forskningsprojekt var temaet på efterårets møde i DANCAS (Danish Cardiac Arrest Survivorship) Forskningsnetværk. Netværket består af en national gruppe af forskere, klinikere og andre med interesse i forskning for hjertestopoverlevere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Næste netværksmøde afholdes i efteråret 2024. Mette Wagner, ph.d. og sygeplejespecialist ved Hjerteafdelingen, Rigshospitalet overtager stafetten som tovholder i netværket fra Ann-Dorthe Zwisler.

 
Læs hele artiklen om DANCAS Forskningsnetværk og de konkrete tiltag på rehpa.dk
 
DANCAS netværk gruppebillede oktober 2023.png
 
 
 
 
 
 

Hvordan når vi ud med en rehabiliterende og palliativ indsats til underprioriterede grupper?

 

Rehabilitering og palliation når ikke ud til alle grupper i samfundet, og vi ved, at grupper af mennesker, der måske har allermest brug for en indsats, går under radaren og derfor ikke får den hjælp, de har brug for. Både internationalt og i Danmark er der en stigende opmærksomhed på uretfærdighed i sundhed og den reelle adgang til sundhedsvæsenets ydelser.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

På baggrund af aktuel forskning i rehabilitering og palliation belyses både problemstillinger og mulige initiativer i praksis for at nå mennesker i underprioriterede grupper, fx socialt udsatte og etniske minoriteter.

 

Webinaret henvender sig til fagpersoner og frivillige med interesse for underprioriterede grupper, fx fra kommuner.

 

Frist for tilmelding til webinaret 'Underprioriterede grupper' er søndag den 3. marts 2024 kl. 23.59.

 
Du tilmelder via Conference Manager
 
 
 
 
 
 

REHPA-forløb

Deltagere til forløbet Videre i livet efter benamputation

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deltagerne får blandt andet tips og tricks til aktiviteter med protese og kørestol, en individuel samtale med udgangspunkt i særlige, personlige udfordringer samt viden om de mest almindelige psykologiske reaktioner ved store livsforandringer samt om fantomsmerter og mulig håndtering af dem.

 

Kender du en borger eller patient, der har fået amputeret ben inden for de seneste to år, som kunne have glæde af at detage på forløbet?

 
Læs mere om forløbet, og se hvordan du henviser vedkommende
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

Psychometric Properties of the Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire in a Surgical Population of Patients With Aortic Valve Stenosis; Borregaard, Britt; Bruvik, Sofie Moesgaard; Dahl, Jordi et al.; The American Journal of Cardiology, Bind 209, 26.10.2023, s. 165-172

 

Qualitative evaluation of a palliative care case management intervention for patients with incurable gastrointestinal cancer (PalMaGiC) in a hospital department; Gerhardt, Stine ; Leerhøy, Bonna; Jarlbæk, Lene et al.; European Journal of Oncology Nursing, Bind 66, 102409, 10.2023.

 

The use and timing of rehabilitation and palliative care to cancer patients, and the influence of social vulnerability - a population based study; Møller, Jens-Jakob; la Cour, Karen; Pilegaard, Marc Sampedro et al.; BMJ Supportive & Palliative Care, 10.10.2023.

 

Placing patient-reported outcomes at the centre of cardiovascular clinical practice : implications for quality of care and management; Moons, Philip; Norekvål, Tone M.; Arbelo, Elena et al. European Heart Journal, Bind 44, Nr. 36, 21.09.2023, s. 3405-3422.

 
 
 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

16.11.2023: Webinar: Ny håndbog og nyt materiale om rehabilitering på ældreområdet, Sundhedsstyrelsens Enhed for Ældre og demens

 

16.11.2023: Hvad er hjertesygdomme?, FADL Forlag


16.-17.11.2023: A Human Rights Based Approach for Palliative Care: Towards Solutions for Public Health Palliative Care, All-Ireland Institute of Hospice and Palliative Care (AIIHPC) & EAPC Reference Group on Public Health and Palliative Care

 

27.11.2023: Genoplivningskonferencen 2023, Dansk Råd for Genoplivning i samarbejde med TrygFonden og Dansk Førstehjælpsråd

 

04.12.2023: Webinar: Dødssted og dødsårsag, REHPA

 

07.-08.12.2023: Sudden Cardiac Arrest - Directions for the Future Research. The Lancet Commission on SCD, DCAcademy

 

11.01-24.05.2024: Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis 2024, Københavns Professionshøjskole

16.01.2024: SOSU-skolerne netværksmøde januar 2024, REHPA

25.01.2024: UDSOLGT Konference om generelle senfølger efter kræft, DCCC & REHPA

06.02.2024: Sårbarhed hos patienter og familie på tværs af generationer - Et familiesygeplejeperspektiv, Dansk Selskab for Familiesygepleje
 

05.03.2024: Etikdag 2024: Døden, den døende - og dem i nærheden, Sygehus Lillebælt

 

06.03.-23.05.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse - Skive, Region Midtjylland

 

07.03.2024: Webinar: Underprioriterede grupper, REHPA

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 
Afmeld