Pressemeddelelse 13. marts 2019
 
 
 
 

No-deal Brexit giver færre klagemuligheder over britiske butikker

 
 
 
 

Det kan blive sværere for danske forbrugere at klage over køb i britiske butikker, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. "Det er vigtigt, at forbrugerne ved, at de kan være dårligere hjulpet, hvis der er noget galt med den vare, de har købt i en britisk butik på nettet eller ferien," siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

 
 
 
 

Det kan fremover blive sværere for dig at komme igennem med et krav, hvis du fx har købt en vare i en britisk netbutik som efterfølgende viser sig at være mangelfuld. Som EU-borger har man forskellige muligheder for at klage uden om domstolene, hvis der er noget galt med en vare, man har købt i et andet EU-land.

 

Selvom mange forbrugerrettigheder, fx reklamationsretten, er indskrevet i den britiske lovgivning, kan et no-deal Brexit gøre det sværere for dig fremover at komme igennem med et krav.

 

"Danske forbrugere bør være klar over deres situation, når de handler i britiske butikker. Selvom EU-standarderne for forbrugerrettigheder er skrevet ind i britisk lovgivning, er hjælpen længere væk, hvis der eksempelvis viser sig at være fejl på varen," siger Lars Arent.

 

Forbruger Europa i Storbritannien kan ikke længere hjælpe

En af forbrugernes muligheder for at få hjælp i dag er Forbruger Europa-netværket, som er et EU-netværk af kontorer, der blandt andet hjælper forbrugere med klager over virksomheder i andre EU-lande, og giver gratis råd og vejledning.

 

Men i en no deal-situation vil kontoret i Storbritannien ikke længere have adgang til de sagsbehandlingssystemer, som netværket benytter. Derfor vil Forbruger Europa ikke længere kunne tage imod klager over britiske erhvervsdrivende.

 

"Vi har omkring 30 igangværende sager, som handler om britiske erhvervsdrivende, og de berørte forbrugere er blevet orienteret om situationen. Hvis du har en konkret sag mod en britisk erhvervsdrivende nu, så kontakt os hurtigst muligt. Så vil vores jurister vejlede bedst muligt om, hvad du kan gøre," siger Lars Arent.

 

Gratis online klageportal lukker ned for klager over britiske erhvervsdrivende

Danske forbrugere vil heller ikke længere kunne oprette en klage over en engelsk virksomhed på nettet gennem EU's online platform for grænseoverskridende klager, ODR-platformen. Har man en igangværende sag på platformen mod en engelsk virksomhed, vil man ikke længere kunne følge op på klagesagen efter Brexit.

 

"Indtil den 29. marts er det muligt at hente eventuelle dokumenter ud af systemet, hvilket vi anbefaler, at man gør," siger Lars Arent.

 

Man kan læse mere på ODR-platformen.

 

Usikkerhed om de britiske forbrugerklageinstanser

De godkendte, britiske forbrugerklageinstanser (såkaldte ADR-instanser) vil som udgangspunkt fortsætte efter Brexit.

 

"Det er EU-regler, som sikrer, at forbrugere fra andre EU-lande har adgang til gratis eller billig klagesagsbehandling i de nationale klageinstanser. Det er derfor usikkert, om danske forbrugere også efter Brexit kan gå til de britiske, nationale klageinstanser - de såkaldte ADR-instanser," siger Lars Arent.

 
 
 
 
Kontaktinformation

For yderligere information kontakt kommunikationsmedarbejder Ditte Juul Reder på telefon 41 71 50 75 eller djr@forbrugereuropa.dk

 
 
 
 

Du får denne pressemeddelelse, fordi du tidligere har givet samtykke til, at vi må sende det til dig. Ønsker du at ophæve dit abonnement, kan du gøre det herunder.

Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens privatlivspolitik

 
Afmeld pressemeddelelser fra Forbruger Europa
 
 
 
Social media icon Social media icon Social media icon