REHPA Nyt - februar 2024

 
 
 
 
 

Nyt notat om selvrapporterede rehabiliteringsbehov blandt forløbsdeltagere ved REHPA Forskningsklinik

 
 
 
 

1.693 deltagere, der har, eller har haft kræft, følger efter hjertestop eller senfølger efter COVID-19, har, inden de deltog på et forløb i REHPA Forskningsklinik, svaret på spørgeskemaet 'Hvordan har du det?'. I et nyt notat undersøgere forfatterne, hvilke rehabiliteringsbehov, deltagerne selv rapporterer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Notatet viser, at deltagerne har problemer med at udføre sædvanlige aktiviteter, at de har smerter eller ubehag, og oplever fatigue og søvnproblemer.

Deltagerne oplever også udfordringer med deres koncentration og hukommelse samt seksuelle problemer.

 

- Det er tydeligt, at deltagerne har flere rehabiliteringsbehov, der muligvis kan afhjælpes med den samme type indsats, uanset diagnose, siger Ida Fritsdal Refer

 

Læs mere om notatet

Notatet viser, at deltagerne har problemer med at udføre sædvanlige aktiviteter, at de har smerter eller ubehag, og oplever fatigue og søvnproblemer.

Deltagerne oplever også udfordringer med deres koncentration og hukommelse samt seksuelle problemer.

 

- Det er tydeligt, at deltagerne har flere rehabiliteringsbehov, der muligvis kan afhjælpes med den samme type indsats, uanset diagnose, siger Ida Fritsdal Refer

 

Læs mere om notatet

 

 
Læs notatet som PDF i sin fulde længde
 
 
 
 
 
 

Dansk begreb for Advance Care Planning

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Der er desuden udarbejdet både en kort og en udvidet dansk definition af begrebet.
Den korte definition er:
Advance Care Planning (ACP) [Ønsker for Fremtidig Pleje og Behandling (FPB)] er defineret som en tilgang, der giver individer mulighed for at definere mål og ønsker for fremtidig pleje og behandling, at drøfte disse mål og ønsker med familie og sundhedsprofessionelle og at nedskrive og genoverveje disse præferencer ved behov.

 

Og den udvidede definition lyder som følger:
Advance care Planning (ACP) [Ønsker for Fremtidig Pleje og Behandling (FPB)] giver individer, der er i stand til at træffe beslutninger, mulighed for at overveje deres værdier i livet, at reflektere over betydning og konsekvenser af mulige hændelser pga. et alvorligt sygdomsforløb*, at definere mål og ønsker for fremtidig pleje og behandling og at drøfte disse med familie og sundhedsprofessionelle. 
ACP [FPB] adresserer individers behov inden for fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle områder.
Den opfordrer individer til at pege på en repræsentant samt nedskrive og regelmæssigt genoverveje ønsker, så de tages i betragtning, hvis individerne på et senere tidspunkt er ude af stand til at træffe egne beslutninger.

 

*Oversat fra: Rietjens JAC, Sudore RL, Connolly M, et al. Definition and recommendations for advance care planning: an international consensus supported by the European Association for Palliative Care. Lancet Oncol

 
 
 
 

Webinarer fokuserer på brug af redskaber til at opdage og afklare palliative behov

 

Dansk Selskab for Palliativ Medicin (DSPaM) og REHPA arrangerer i foråret to webinarer om redskaber til at opdage og afklare palliative behov.
Der findes flere værktøjer, som fagprofessionelle kan bruge, når de skal opdage og afklare behov hos en borger eller patient. I løbet af to webinarer bliver redskaber som 'Surprise Question', 'SPICTTM' og 'PRO spørgeskema til basal palliation' (PRO Palliation) gennemgået i dybden for fagpersoner, der interesserer sig for palliation.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ane Bonnerup Vind, videncenterchef for REHPA, supplerer: 
- Udover at udbrede kendskabet til redskaberne vil vi bidrage til, at de fagprofessionelle får mulighed for at dele deres erfaringer med, hvordan de bruger redskaberne i praksis. Redskaberne sætter palliation på dagsordenen for de fagprofessionelle, og det er første skridt mod at tilbyde palliation til de mennesker, der har behovet.

 
 
 
 
 
 

Digitalt træningsredskab skal give bedre kræftrehabilitering

 

Fem sjællandske kommuner har sammen med Region Sjælland og virksomheden Icura taget hul på et nyt projekt, hvor et digitalt træningsredskab skal hjælpe kræftpatienter med rehabilitering derhjemme.

 

Projektet 'KræftRehabilitering med Icura på Sjælland' (KRIS) skal implementere brugen af et digitalt træningsredskab i kræftrehabiliteringen. Samtidig giver det anledning til at begynde genoptræning allerede, når patienten begynder sin kræftbehandling på sygehuset.

 
 
 
 

Firmaet Icura har udviklet en teknologi, der kan monitorere dagligt bevægelsesniveau hos borgerne. Teknologien kan også monitorere, om borgeren udfører rehabiliteringsøvelser korrekt. Projektet gør det nemmere for fagpersoner at få indsigt i borgeres fysiske aktivitetsniveau før, under og efter kræftbehandling.

 

- På sygehuset introducerer vi værktøjet, så patienterne bliver bekendte med det. Når patienterne kommer til rehabilitering i kommunen, kender de allerede værktøjet og kan arbejde videre med deres genoptræning, som de plejer. Fysioterapeuten i kommunen kan via software se, hvilke øvelser borgeren har udført på sygehuset og bygge videre på programmet. Det giver en synergieffekt på kvaliteten af rehabiliteringen, siger Gunn Ammitzbøll, fysioterapeut og postdoc ved Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Sjællands Universitetshospital, Næstved.

 

Onkologisk Afdeling ved Sjællands Universitetshospital har taget initiativ til projektet, der er støttet med midler fra Erhvervsfremmestyrelsen og medfinancieret af EU. De fem kommuner, der deltager, er Næstved, Slagelse, Sorø, Roskilde og Ringsted.

 
 
 
 
Illustration af KRIS-projektet om kræftrehabilitering med Icura på Sjælland
 
 
 
 

Konference om værdig livsafslutninger for socialt udsatte

 
 
 
 
 
 
 
 
 

På konferencen præsenterer Landsforeningen Arbejdet Adler en ny rapport om ulighed i sundhed blandt socialt udsatte mennesker, og hvordan denne ulighed fortsætter helt frem til livets sidste fase, så døden i mange tilfælde ikke sker med den værdighed, ethvert menneske fortjener. Sekretariatschef for Arbejdet Adler Dorte S. Andersen præsenterer resultaterne fra rapporten.

 

Derudover holder professor Morten Sodemann, Syddansk Universitet, oplæg om ulighed i sundhed, mens overlæge Karin Bruun Frandsen, Palliativ Afdeling på Bispebjerg Hospital, fortæller om palliation til alle med behov og sygeplejerske og ph.d.-studerende Anette Frederiksen, Gatehospitalet i Oslo fortæller om palliation til de mest udsatte.

 

Efter oplæggene er der afsat tid til debat.

 
 
 
 

Feltet deler: Den tidlige palliation flytter ind i plejeboligerne

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et vigtigt led i at få styrket indsatsen er et uddannelsesprogram, der er blevet til i samarbejde med Helle Høstrup og Anette Lykke Nielson fra Center for HR og Uddannelse i Region Hovedstaden. Det er planlagt, at 300 ledere og medarbejdere fra plejeboliger i Gentofte Kommune i løbet af knap et år skal igennem de tre moduler, som kompetenceforløbet består af.

 

 

Når en borger flytter ind i en plejebolig, skal medarbejderne kunne udrede og planlægge hverdagen ud fra velvære, lindring og livskvalitet samt sundhedsfaglig behandling med udgangspunkt i borgerens levede liv, ønsker, perspektiver og egen fortælling. På kompetenceforløbet får medarbejderne en forståelse for og færdigheder i den eksistentielle samtale og åndelig omsorg.
- Det har været vigtigt, at undervisningen kan leve videre blandt medarbejderne. Livet er for kort til kurser, der ikke har en betydning i praksis, siger Anette Lykke Nielson, der underviser på andet modul af uddannelsen.
Implementeringen understøttes generelt med en massiv kommunikativ indsats både til beboere, pårørende og medarbejdere. Fokus er på at styrke indsatsen for tidlig palliation, ved at medarbejderne får et større kendskab til beboeren, som person, styrker samarbejdet med de pårørende og har fokus på livskvalitet og det levede liv. 

 
 
 
 

Save the date: 16. nationale rehabiliteringskonference

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Programmet er endnu ikke helt færdigt, men ledere, forskere og praktikere, deler deres viden og erfaringer på konferencen.

Målgruppen for konferencen er alle, der beskæftiger sig med og interesserer sig for rehabilitering på tværs af sektorer og fagområder.

 

Har du et projekt eller et emne, som du vil præsentere, er der åbent for abstracts både inden for ledelse, forskning og praksis.
 

 
Se mere om, hvordan du indsender abstratcs eller tilmelder dig konferencen på Rehabiliteringsforum Danmarks hjemmeside
 
 
 
 
 
 

Nyt forløb i REHPA Forskningsklinik

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter forløbet er der en virtuel gruppesamtale og en virtuel individuel samtale om opfølgning på mål og handleplan fra forløbet.


Har du kontakt med en borger eller patient, der har brug for redskaber til at håndtere sin kræftrelaterede træthed

 
Du kan læse mere om forløbet og se, hvordan du henviser deltagere via rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

05.03.2024: Etikdag 2024: Døden, den døende - og dem i nærheden, Sygehus Lillebælt

 

06.03.-23.05.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse - Skive, Region Midtjylland

 

07.03.2024: Webinar: Underprioriterede grupper, REHPA

 

07.03.2024: Konferencen: Når børn og unge er pårørende, Center for Pårørendeinddragelse (CEPI)

 

13.-14.03.2024: DSPaM Årsmøde 2024, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

14.03.2024: Årsmøde om håb, Foreningen for Palliativ Indsats

 

18.03.2024: Konference om en værdig livsafslutning for socialt udsatte, Landsforeningen Arbejde Adler

 

18.03.2024: Eftermiddagsmøde for DCCC Network for AYA cancer research in Denmark (NAYAcare DK), DCCC

 

20.-22.03.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - forår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

05.04.2024: Temadag: Ernæringsrisiko og ernæringsindsatser hos KOL-patienter, REHPA

 

08.04.2024: Webinar: Lindring og Livskvalitet, DSPaM, Dansk Selskab for Palliativ Medicin og REHPA

 

11.04.2024: PRO-konference, Sundhedsdatastyrelsen

 

15.04.2024: Fatigue - træthed, energiforvaltning og søvn - DOPF temadag og generalforsamling 2024, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi (DOPF)

 

17.04.2024: Symposium: DCCC Age - Dansk Onkogeriatrisk Netværk, DCCC Age

 

23.04.2024: Webinar: Hvem er de pårørende i Danmark?, Danske Patienter

 

23.-24.04. og 07.05.2024: Palliation i egen praksis for social- og sundhedsassistenter, Hospice Limfjord

 

02.-03.05.2024: DemensDagene 2024, Nationalt Videncenter for Demens

 

08.05.2024: Webinar: Erfaringer fra sygehus og kommune - Surprise Question, SPICT og PRO Palliation, DSPaM, Dansk Selskab for Palliativ Medicin og REHPA

 

15.05.2024: REHPA-netværksmøde: Unge og kræft, REHPA

 

21.-23.05.2024: 6th Nordic Conference in Family Health and Care, Family focused healthcare research Center, Danish Association of Family Nursing, University of Southern Denmark, Odense University Hospital & Visit Odense

 

29.05.2024: Fysioterapi, Kræft og Seksuel Sundhed, Danske Fysioterapeuter i samarbejde med Netværket, Danske Fysioterapeuter for Seksuel Sundhed - DANSES

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

 

20.06.2024: Netværksmøde om rehabilitering og palliation - SOSU-skoler og Professionshøjskoler i Danmark, REHPA

 

24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

30.09.2024-01.05.2026: Uddannelse til Fagområdespecialist i Palliativ medicin med dansk teoretisk uddannelse, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

07.-09.10.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - efterår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

21.11.2024: Temadag den 21. november 2024 - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld