Pressemeddelelse
5. april 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EKSPERTER TRÆNER SUPERLIGASPILLERES BOLDØJE

 
 
 
 

Andreas Skov Olsen har ligesom resten af FC Nordsjælland trænet sit boldøje med hjælp fra Profil Optiks ekspertteam. Foto: Boesenfoto.dk

 
 
 
 
 
 

I Superligaen - som i al anden topsport - tæller marginalerne, derfor har FC Nordsjælland ligesom det danske herre fodboldlandshold teamet op med optikere for at træne spillernes øjne og hjerner til ny skarphed. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvad nytter det at være superhurtig på benene og kunne løbe solen sort i to gange 45 minutter, hvis man ikke kan bedømme afstanden frem til angriberen eller se en fremlægning, der kommer i en spids vinkel bagfra?

 

Som Superligaspiller ligger marginalerne selvfølgelig højt, men det er stadig de sidste procent, der kan gøre hele forskellen. Derfor har FCN rettet blikket mod spillernes 'boldøje': Hvordan optimerer man spillernes syn, og evnen til at reagere på det de ser, når man ved, at 85-90% af alle de informationer vi modtager dagligt, kommer fra synet og måden vi bruger den information på, afhænger af hjernes evne og ikke mindst hurtighed til at bearbejde det.

 

Med andre ord, kan man arbejde med den faktor, der gør, at en spiller konsekvent lander indkastet forkert, overser en fri medspiller eller målmanden, der misser straffesparket fordi han reagerer et millisekund for langsomt?

 

Kan det trænes? 

Det kan det, og klubber i ligaer som NFL og NHL har været i gang i mange år. I Europa er det begyndt at røre lidt på sig. Og i første omgang har det danske fodboldlandshold benyttet sig at Profil Optiks kompetence indenfor synstræning i forberedelserne til VM-slutrunden 2018, og nu følger FC Nordsjælland trop.

 

Den nordsjællandske klub har fået hjælp af et eksperthold fra Danmarks største optikerkæde. Profil Optik, der har udviklet et særligt træningsprogram, hvor spillerne testes på 10 forskellige parametre. Det giver et klart billede af deres færdigheder og evne til bl.a. bedømme afstand, til at fokuser og til at holde styr på mange indtryk på en gang. Alt sammen ting der har afgørende betydning for sportsudøvere. De ting der testes for, er ting der kan betyde forskellen på at vinde og tabe.

 

Først er alle FCN-spillere blevet testet på de ti færdigheder, og normen, som alle er blevet målt op imod, er en stor database af de bedste spillere i verden. Samtidig har man, grundet samarbejdet med det danske herrelandshold, også haft de spillere at måle sig op mod. Her har landsholdsstjernen Christian Eriksen naturligvis været en ledestjerne for en del af de unge FCN-spillere. Ud fra testresultatet er der efterfølgende lagt individuelle træningsplaner for alle spilleres synstræning.

 

Målmand, Nicolai Larsen, har blandt andet trænet intensivt på sit dybdesyn - at kunne fokusere på forskellige afstande. Netop den evne er et samspil mellem øjets mindste muskler og hjernens evne til at koble indtrykkene sammen. Kort tids målrettet træning med noget så simpelt som en snor og tre kugler har bevirket, at Nicolai Larsen ved den afsluttende test havde forbedret sit resultat med næsten 50%. Og Nicolai Larsen er glad for træningen og især det gode resultat:

 

- Hvis man forbedrer sig bare 1%, så kan det måske være det, der gør forskellen fra at spille uafgjort til, at man vinder. Det er jo virkelig de små marginaler, siger Nicolai Larsen.

 

Nicolai fik tillige en god forklaring på, hvorfor han foretrækker at aflevere til sin venstre side; hans venstre øje dominerer nemlig over det højre, og fanger derfor flere afleveringsmuligheder på Nicolais venstre side. Det har synstræningen naturligvis også adresseret.

 

- Når man spiller fodbold, får man 110 gigabyte informationer ind hvert sekund. Det at kunne tage information ind, kræver en række egenskaber og det er de egenskaber, vi tester og træner.

 

Alle spillerne har fået deres egne træningsprogrammer, sådan at vi skaber de individuelle forbedringer, vi er ude efter, siger Olav Torgersen fra Profil Optiks eksperthold.

 

Mange af eksperternes træningsmetoder kan let kopieres derhjemme. Angriberen Andreas Skov Olsen blev 'ordineret' computer-gaming af eksperterne for at forbedre synet og øjnenes hurtighed. Det populære tidsfordriv er med andre ord ikke så skidt, at det ikke er godt for noget - det skal bare ikke overdrives:

 

- Hvis man gamer for at træne sin hjerne, så er 30-40 minutter om dagen helt perfekt. Bliver det for meget, så aftager den positive effekt, siger Olav Torgersen.

 

Lige nu arbejder FC Nordsjælland videre med resultaterne og vurderer løbende, hvordan synstræningen har påvirket holdets muligheder for samspil og skarphed. Imens står flere Superligahold i kø for at komme i gang med den nye type træning - af øjne og hjerne.

 
 
 
 
 
 

Træn selv som FC Nordsjælland 

  • Dybdesyn: Tag en 2 meter lang snor, sæt tre perler på snoren med ca. 50 cm afstand. Bind den ene ende af snoren fast til fx et dørhåndtag og hold den anden ende op til næsetippen. Fokuser derefter skiftevis på de tre perler. Gør det 10 minutter hver dag - det er ren styrketræning af øjnenes og hjernens evne til at bedømme afstand.
  • Hurtighed: Computer-gaming er effektiv til at forbedre synet og øjnenes hurtighed - gamingen skal bare ikke overdrives. 30 - 40 minutter om dagen er optimalt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Superredning af Nicolai Larsen, FC Nordsjælland, kreditering: Boesenfoto.dk

 
 
 
 
 
 

FC Nordsjælland, kreditering: Boesenfoto.dk

 

 
 

Mikkel Damsgaard, FC Nordsjælland, kreditering: Boesenfoto.dk

 
 
 
 
 
 

For yderligere kommentarer kontakt venligst:

 

Liselotte Hammer

Brand, PR & marketing manager

Telefon: 40 37 64 77

Mail: liha@profiloptik.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FRIDAY -  Bredgade 25 F, 5. sal  - 1260 København K

Karsten Keinicke – karsten@fday.dk