Nyhedsbrev
9. marts 2023
 
 
 
 

Unge & mental trivsel

 

Mange undersøgelser viser, at unges trivsel er under pres, og Center for Ungdomsforskning peger på, at en ny form for udsathed kan nuancere forståelsen af den stigende mistrivsel blandt unge. Denne nye udsathed adskiller sig fra den klassiske forståelse om ulighed og sociale vilkår, og skal ifølge professor Noemi Katznelson mere anskues som et kulturelt og socialt fænomen, der trækker spor på tværs af sociale lag, og som potentielt kan ramme alle unge.

Årsagen til den stigende mistrivsel blandt mange unge skal derved ikke findes hos den unge selv, men kan udspringe af rammerne for ungdomslivet, hvor der er et øget tempo i uddannelsessystemet, fokus på præstationer og en tendens til, at den unge vender problemerne indad. Forventningspresset kan derved føles umådeligt stort for mange unge, som kan have en frygt for at fejle og ikke at leve op til egne og andres forventninger.

 

Men hvordan kan I som forældre støtte op omkring jeres unge og hjælpe dem med at tackle hverdagens udfordringer? 

Læs med i denne udgave af nyhedsbrevet, og få nye perspektiver, nye værktøjer og ny viden om trivsel og begyndende mistrivsel blandt unge. 

 
 
 
 
 
 
 
Kilde Sex og Samfund (3).jpg
 
 
 
 
 
 

Hurtig hjælp til unge!

 
 
 
 
Design uden navn (16).jpg
 

Gratis psykologhjælp uden ventetid

Hurtig hjælp til de unge i begyndende mistrivsel er vejen frem, så problemerne ikke udvikler sig. 

Gentofte Kommune tilbyder gratis psykologhjælp for unge fra 13 år, hvis de er bosat i kommunen. Samtalerne afholdes af psykologer og kan omhandle mange forskellige emner såsom tristhed, ensomhed, mobning mm.

 

Kontakt for at booke en tid:

Tlf.: 2938 0976

E-mail: gentofte@gentofte.dk, i emnefeltet: Att.: Gratis psykologsamtaler

Læs mere her: Rådgivning og støtte

 

STIME - hjælp til din ung i begyndende mistrivsel

Hvis den unge udviser tegn på øget tristhed, bekymringer om krop og mad eller selvskade, så kan STIME være et relevant tilbud for jer. 

Med STIME tilbyder Gentofte Kommune lettere behandling og vejledning til unge i begyndende psykisk mistrivsel og deres forældre. Målet er at sikre, at familierne får hjælp i deres nærmiljø - inden problemerne vokser sig store.

Forløbene er gratis, individuelle og ligger inden for normal arbejdstid. 

 

Ønsker I hjælp, så ring eller skriv til Pædagogisk Psykologisk rådgivning (PPR):

Telefon: 23 67 74 78

Eller via Digital Post - Skriv "PPR Ungeforløb" i emnefeltet.

 
Læs mere om STIME her
 
 
 
 
 
 

Det er ikke din skyld!

 
 
 
 
Design uden navn (20).jpg
 

Forældre knækker i kampen for at støtte deres børn

En undersøgelse fra Skolebørn viser, at forældre til børn som mistrives, selv er i øget risiko. 

At være forældre til en ung som ikke har det godt, er uforudsigeligt. Det påvirker hele familien, det er ensomt, og det kan være forbundet med skam og skyld. Forældre til unge, der pludselig får det dårligt psykisk, oplever ofte et stort pres. Det kan ende med, at de selv mistrives og får stress.

Angst, stress og depression er nogle af de konsekvenser, som flere forældre oplever af deres kamp for at få den rette hjælp til deres børn med særlige behov - viser undersøgelsen.

 
Læs mere her
 
 
 
 
 
 

Hjælp til at gennemføre en uddannelse

 
 
 
 
Unavngivet.png
 

Specialpædagogisk støtte (SPS) skal sikre, at unge kan gennemføre uddannelsen

Har din ung svært ved at planlægge og strukturere sin skoledag, eller fylder angsten, så det at komme i skole, kan være den største udfordring, så kan SPS-støtten være en mulighed for jer.

SPS skal sikre, at elever med funktionsnedsættelser kan uddanne sig på lige fod med andre. Funktionsnedsættelser betragtes ikke kun som fysiske i form af ordblindhed, bevægelseshandicap, syn eller hørenedsættelser, men er også til studerende, hvis psykiske vanskeligheder kan spænde ben for deres uddannelse.

 

Søg SPS-støtte

Hver ungdomsuddannelse har en SPS-ansvarlig, som ansøger om støtte på din ungs vegne. I skal derfor kontakte den SPS-ansvarlige på uddannelsesstedet.

Støtten er gratis.

 
Læs mere om SPS-støtte her
 
 
 
 
 
 

Selvskade er et udtryk for mistrivsel

 
 
 
 
Design uden navn (17).jpg
 

Selvskade

Selvskade betragtes som en mestringsstrategi til at håndtere svære følelser, hvor fysisk smerte kan distrahere fra et kaotisk følelsesliv. Fysisk skade på kroppen kan nemlig få hjernen til at udløse endorfiner, som dæmper smerten - dette gør også, at selvskade kan blive vanedannende for den unge. 

Særligt i ungdomsårene kan mobning, spiseforstyrrelser, perfektionisme, lavt selvværd, stress og kropsutilfredshed være risikofaktorer i forhold til selvskade. Forskningen har svært ved at fastslå, hvorvidt selvskade er et kønnet problem, eller i hvor høj grad drenge er underrepræsenteret i statistikken. Drenges selvskade bliver oftere overset, og kan lettere bortforklares, da drenge i højere grad slår og brænder sig, hvorimod pigerne fortrinsvis skærer sig. Ifølge de unge, som har besvaret Ungeprofilundersøgelsen 2022 Gentofte, angiver 15% af pigerne bevidst at have gjort skade på sig selv, hvoraf tallet for drenge er 6,4%.

Selvskade er ofte forbundet med stor skyld og skam for den unge, men også for forældrene. Det kan derfor være et vanskeligt emne at snakke om derhjemme.

 

Hvis du har en mistanke om, at din unge gør skade på sig selv, så læs de gode råd til forældre nedenunder, og få et overblik over relevante tilbud.

 
Gode råd og hjælp til forældre
 
 
 
 
 
 

SØVN FOREBYGGER MISTRIVSEL

 
 
 
 
Unavngivet.png
 

God søvn booster unges mentale sundhed

I unges hverdag skal de ofte navigere i krav, forventninger, venskaber og svære følelser. Her spiller søvn en vigtig rolle, da god søvnkvalitet, gør det nemmere at håndtere disse krav i hverdagen.

For at få den mentale gevinst, skal unge sove 8-10 timer hver nat. Når vi får nok søvn af god nok kvalitet sørger hjernen for at bearbejde dagens følelser og problemer, så de næste dag virker mindre og mere overkommelige.

Omvendt kan manglen på søvn forværre bekymringer og den unges overskud til at håndtere sin omverden.

 

Skærm forstyrrer søvn

Især skærmbrug lige inden sengetid forstyrrer søvnen, da hjernen bliver stimuleret og kan have svært ved at falde til ro. Derudover kan skærmen være kilde til mange unges bekymringer om perfekthed og frygten for ikke at være en del af fællesskabet. 

 

Gode råd til at støtte op om din unges søvn

  • Snak om skærmens betydning for hjernen og søvnen.
  • Opfordre din ung til at bruge skærmen så lidt som muligt før sengetid. Måske I sammen kan lægge mobilen på køkkenbordet ved sengetid. 
  • Mange unge oplever tankemylder ved sengetid, så snak om ideer til at holde tankerne på afstand - skriv dem ned, mindfulness, musik...
 
Få flere gode råd her
 
 
 
 
 
 

Er jeg den eneste?

 
 
 
 
Design uden navn (21).jpg
 

Podcast med unge

5 unge er inviterede indenfor i en række autentiske, intime samtaler med psykolog Maja Vain Gilbert - i en podcastserie om præstationspres, angst, ensomhed, stress og lavt selvværd.

I samtalerne kan du som forældre og ung gå på opdagelse i, hvordan det er at være ung og kæmpe med de svære følelser, og hvad man selv og dem omkring den unge, kan gøre.

 

I Gentofte

Ifølge Ungeprofilundersøgelsen 2022 oplever unge i Gentofte, som andre unge rundt i landet, et pres for at præstere. De unge oplever at skulle leve op til normer for krop og udseende og de krav, der følger heraf. Det skaber et pres for at se rigtig ud og passe ind i snævre idealer. 

60% af Gentofte-elever føler hver dag/næsten hver dag, at de skal se godt ud og endnu flere, 76%, at de skal klare sig godt i skolen. 

43,8% af pigerne, at de ikke kan nå de ting, de gerne vil eller skal. Det tilsvarende tal for drengene er 29,3%.

 
Hør podcastserien her
 
 
 
 
 
 

Intet er for stort eller småt

 
 
 
 
Head.png
 

headspace Gentofte

Hos headspace Gentofte kan unge mellem 12 og 25 år få gratis og anonym rådgivning om alt mellem himmel og jord - intet er for stort eller småt. Det kan fx være konflikter med venner eller familie, perfekthedskulturen, tankemylder, kærestesorg, håndtering af hverdagen og mange andre ting. 

I headspace møder unge både professionelle rådgivere, som er uddannet til at håndtere samtalerne og har et stort engagement i at hjælpe unge. Hvis den unge står med problemer, der kræver mere specialiseret hjælp og rådgivning, hjælper headspace den unge videre til det relevante tilbud.

 

Kontakt

Kig forbi headspace i Byens Hus på Hellerupvej 24, tirsdag-torsdag 12-18, hvis du eller din ung har brug for en at snakke med. Man behøver ikke at bestille tid og der er ingen ventetid. I kan også ringe, sms'e eller chatte med rådgiverne i headspace.

 
Find chatten og telefonnummeret her
 
 
 
 
 
 

TIPS & TRICKS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon