Nyhedsbrev
19. december 2024
 
 
 
 

Når Unge Bliver Ensomme

 
 
 
 

Ensomhed er en følelse, som de fleste oplever på et tidspunkt i livet - også unge. For mange unge handler ensomhed ikke om at være fysisk alene, men om følelsen af at være alene, selv når de er omgivet af andre.

 

Hvordan hjælper du dit barn med at håndtere ensomhed?

Hvis ensomheden står på i længere tid, kan det få alvorlige konsekvenser for trivsel og selvværd. Som forælder kan det være svært at opdage, hvis ens barn føler sig ensomt, da det ofte er en følelse, der ikke bliver sagt højt.

En rapport fra 2024, udarbejdet af Mary Fonden i samarbejde med VIVE, viser, at 59 % af de unge, der føler sig ensomme, oplever ensomhed både alene og i sociale sammenhænge. Det adskiller sig fra ældre generationer, hvor ensomhed ofte forbindes med fysisk isolation.

Rapporten viser også, at 17 % af alle 16-24-årige kæmper med langvarig ensomhed, og at problemet er særligt udbredt blandt unge kvinder. Gentofte Kommunes Ungeprofilundersøgelse fra 2023 viser en lignende kønsfordeling blandt skoleelever i 10. klasse og på ungdomsuddannelserne. Her angiver 5 % af drengene og 9 % af pigerne, at de ofte eller meget ofte føler sig ensomme.

Som forælder kan du spille en vigtig rolle i at hjælpe dit barn med at bryde ud af ensomheden. Det handler ikke kun om at tale åbent om følelser, men også om at skabe muligheder for sociale aktiviteter og styrke deres netværk.

I dette nyhedsbrev får du indsigt og værktøjer til at støtte dit barn i at håndtere ensomhed samt hjælp til at finde ud af, hvor du kan henvende dig med dine bekymringer

 
Læs Mary Fondens rapport her
 
 
 
 
 
 
 

Ensomhed er en del af livet for mange unge

 
 
 
 
Skærmbillede 2024-12-09 102905.png
 

Hvad kan udløse ensomhed hos unge?

Ensomhed blandt unge er en kompleks følelse, der ofte opstår som følge af sociale eller livsmæssige udfordringer. En rapport fra 2019, udarbejdet af Børns Vilkår i samarbejde med TrygFonden, fremhæver, hvordan forskellige situationer og oplevelser kan udløse ensomhed, samt hvordan unge oplever at stå udenfor fællesskabet.

 

Overgange og skift i livet

  • Skoleskift, klasseomlægninger og overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
  • Flytning væk fra kendte relationer og trygge miljøer.
  • Livsbegivenheder som skilsmisse eller tab af en nær relation.

Social eksklusion

  • Følelsen af ikke at passe ind i vennegrupper eller fællesskaber.
  • Mobning eller mangel på nære relationer, selv når man har mange overfladiske kontakter.
  • Usikkerhed om sin plads i sociale miljøer.

Lav livstilfredshed og selvtillid

  • Lavt selvværd kan få unge til at føle, at de ikke er gode nok til at indgå i relationer.
  • Usikkerhed omkring krop og udseende kan forstærke følelsen af at være anderledes.

Manglende opbakning fra hjemmet

  • Forældre, der ikke viser interesse eller bruger tid sammen med barnet, kan øge følelsen af isolation.
  • Konflikter i hjemmet eller følelsen af ikke at blive forstået.

Digitale og sociale udfordringer

  • Eksklusion fra digitale fællesskaber kan forstærke følelsen af ensomhed.
  • Sammenligning med andres "perfekte liv" på sociale medier kan skabe et forvrænget selvbillede.
 
Læs Børns Vilkårs rapport om ensomhed her
 
 
 
 
 
 
 

Ensomhed blandt unge: Seks måder at forstå følelsen på

 
 
 
 
Design uden navn (12).png
 

Unge kan opleve ensomhed på mange forskellige måder, og det er ikke altid synligt for omgivelserne. Ifølge rapporten "Ensomhed blandt unge" fra 2023 kan ensomheden blandt andet komme til udtryk som en følelse af at være anderledes, usynlig eller uvigtig.

For nogle handler det om en indre uro og søgen efter et meningsfuldt fællesskab, mens andre føler, at de går glip af ungdomslivet eller bebrejder sig selv for ikke at passe ind.

Som forælder er det vigtigt at kende disse perspektiver for at forstå, hvordan ensomhed kan påvirke dit barn.

Læs mere om de mange måder, dit barn kan opleve ensomhed på, og hvordan du kan støtte dit barn med konkrete råd til at hjælpe dem videre.

 
Fordyb dig i de 6 perspektiver her
 
 
 
 
 
 
 

Sådan spotter du ensomhed HOS Din ung

 
 
 
 
tegning 1200x630px.png
 

Ensomhed hos børn og unge kan være svær at få øje på, da den ofte viser sig gennem subtile ændringer i adfærd og humør. At genkende tegnene og handle i tide kan gøre en stor forskel. Her er nogle indikatorer og råd til, hvordan du kan blive opmærksom på, om ensomheden er flyttet ind hos jer.

 

Tegn på ensomhed:

  • Den unge trækker sig fra venner, undgår sociale aktiviteter eller opholder sig meget på sit værelse.
  • Den unge virker trist, modløs eller kæmper med lavt selvværd og negative tanker om sig selv og fremtiden.
  • Den unge klager over fysiske symptomer som mavepine, hovedpine eller problemer med søvn - ofte uden en tydelig fysisk årsag.
  • Den unge kan både afvise kontakt eller søge ekstra meget opmærksomhed fra dig.

 

Hvordan lyder ensomhed?

Børn og unge bruger ofte andre ord for ensomhed, fx:

"Jeg bliver aldrig inviteret med."

"Ingen lægger mærke til mig."

"Jeg har det bedst, når jeg er alene."

"Jeg har ondt i maven"

"Jeg har ondt i hovedet"

 
 
 
 
 
 
 

5 gode råd til forældre

 
 
 
 
Design uden navn (43).png
 

Som forældre kan du være med til at forebygge ensomhed, gennem bl.a.:

  1. Vis interesse og nærvær. Deltag aktivt i dit barns liv, og spørg ind til deres dagligdag. Fokuser på at skabe en stærk og støttende relation, som giver din ung tryghed.

  2. Støt din ung i overgange, og hjælp dem med at håndtere store forandringer som skoleskift, ved skilsmisse eller hvis de skal befinde sig i nye sociale miljøer.

  3. Tal åbent med din ung om følelser, og skab plads til samtaler om svære følelser, hvor det er okay at blive ked af det og føle sig ensom. Forklar, at ensomhed er noget, der kan ændres, og at din ung ikke er alene.

  4. Fremhæv fællesskaber og opfordr din ung til at deltage i fritidsaktiviteter eller sociale arrangementer, hvor de kan føle sig inkluderet. Vær opmærksom på deres digitale liv og støt positive miljøer på sociale medier.
  5. Søg hjælp, hvis det er nødvendigt. Hvis ensomheden fortsætter, kan skolen, en psykolog eller rådgiver være en god støtte. Jo tidligere du reagerer, jo bedre muligheder har din ung for at overkomme udfordringerne.
 
Her kan I finde hurtig hjælp
 
 
 
 
 
 
 

Vejen Ud af Ensomhed: Et Trygt Fællesskab for Unge

 
 
 
 
Nyhedsbrev Ensomhed (December 2024) (5).png
 

Ensomhed blandt unge kan være svær at opdage, men der findes mange gode tilbud, der kan hjælpe. Her er nogle muligheder for støtte, som kan gøre en forskel for dit barn.

Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte tilbyder et fællesskab for unge under 18 år, der føler sig ensomme og har brug for fællesskab, støtte og aktiviteter for at bryde ensomheden. Selvhjælpsgrupperne er tilrettelagt med en kombination af samtaler og aktiviteter. Grupperne består af 4-8 unge, som mødes 10 gange over en periode. Hver session varer 2 timer og bliver faciliteret af to erfarne og varme frivillige.

I grupperne arbejdes der med konkrete temaer, som hjælper deltagerne med at forstå deres følelser og finde måder at tackle ensomheden på. Samtidig er der plads til, at deltagerne kan bringe deres egne emner op, og der tages udgangspunkt i, hvad de savner og søger i deres liv.

 

Aktiviteterne kan inkludere:

"Walk & Talk"

Museumsbesøg

Film i den lokale biograf

 

Er du bekymret for, at dit barn føler sig ensomt eller isoleret?
Gruppen kan være en god mulighed for dit barn at skabe nye relationer og få støtte i en svær tid.

Tilmelding:
Kontakt Barbara på barbara@frivilligcentergentofte.dk eller Tlf. 4290 1304. Læs mere på deres hjemmeside.

 
Læs mere om selvhjælpsgrupperne her
 
 
 
 
 
 
 

VENTILEN - Gør ungdommen mindre ensom

 
 
 
 
Beige Watercolor Project Presentation (5).jpg

Ventilen Danmark

 

Ventilen er en frivillig ungdomsorganisation, der arbejder for at forebygge og mindske ensomhed blandt unge i alderen 15-25 år. Mens mange oplever ensomhed fra tid til anden, er der en gruppe unge, der ofte føler sig ensomme over længere tid. Det er netop denne langvarige ensomhed, Ventilen ønsker at afhjælpe gennem sine tilbud.

Organisationen driver 24 lokale mødesteder på landsplan, hvor unge kan finde støtte og fællesskab med jævnaldrende.

 

Første møde

Når en ung besøger et mødested for første gang, bliver de inviteret til at komme en halv time før åbningstiden. Her bliver de taget imod af to frivillige, som forklarer, hvordan tilbuddet fungerer, og sammen vurderer de med den unge, om tilbuddet er det rette for dem. Den unge må gerne have en ledsager med til Ventilen og behøver ikke melde sin ankomst på forhånd. Ventilens frivillige er selv unge mellem 17-35 år og står altid klar til at tage imod.

 

KOMsammen

Ud over mødestederne tilbyder Ventilen også KOMsammen, et initiativ for unge i alderen 15-30 år. Her er fokus på fællesskabsorienterede aktiviteter, der kombinerer bevægelse og sund madlavning for at styrke sociale relationer gennem positive og aktive oplevelser.

 
Finde flere aktiviteter eller tilbud på Ventilens hjemmeside
 
 
 
 
 
 
 

Sundhedskonsulenter - Samtaler på Gymnasiet

 
 
 
 
Unavngivet (Facebook-annonce) (13).png
 

Gentofte Kommune tilbyder jeres unge på ungdomsuddannelserne mulighed for korte samtaler om sundhed i skoletiden, ledet af to sundhedskonsulenter. Samtalerne kan omhandle emner som fysisk, seksuel og mental sundhed samt trivsel.

Samtalerne giver de unge mulighed for at tale om udfordringer som konflikter med venner eller familie, kønsidentitet, rygestop, kæresteforhold, prævention, spilafhængighed, selvskade, søvn, kropsbillede, vægt og meget mere. Som udgangspunkt tilbydes én samtale, men der er også mulighed for miniforløb om søvnproblemer og nikotin/tobaksafhængighed.

Formålet er at opdage sundhedsrelaterede udfordringer tidligt og hjælpe de unge med at finde løsninger. Sundhedskonsulenterne guider også de unge til yderligere støtte og hjælp, hvis der er behov, og hjælper dem med at finde løsninger og give dem værktøjer til selv at håndtere deres udfordringer.

 

Kontakt:

Marianne Landor Gerlow

Sundhedskonsulent på Gentofte Gymnasium, Øregård og Aurehøj Gymnasier

Tlf. 2159 2569 (sms for tid)

 

Dorthe Wermus

Sundhedskonsulent på Gentofte HF og Gammel Hellerup, 10.kl på Ungdomsskolen

Tlf. 2479 0984 (sms for tid)

 
Læs mere om samtaletilbuddet her
 
 
 
 
 
 
 

Hurtig psykologhjælp til de unge

 
 
 
 
Unavngivet (Facebook-annonce) (12).png
 

Gratis psykologhjælp til unge i Gentofte Kommune

Unge fra 13 år, som bor i Gentofte Kommune, kan få gratis psykologhjælp. Samtalerne foregår med psykologer og kan handle om mange forskellige emner som tristhed, ensomhed, mobning og andre udfordringer.

Forløbet består af op til 5 samtaler, der finder sted i kommunens lokaler på Margrethevej 14, 2900 Hellerup.

 

Sådan booker I en tid

  • Telefon: 2938 0976 - Du kan lægge en besked eller sende en SMS. Skriv kort, hvad din henvendelse drejer sig om, og husk at oplyse dit telefonnummer.

  • E-mail: gentofte@gentofte.dk - Skriv "Att.: Gratis psykologsamtaler" i emnefeltet, og fortæl kort om din henvendelse. Der kan gå op til en uge, før du får svar, da vi løbende afholder visitationsmøder. En psykolog vil herefter kontakte dig.

Praktisk information

Samtalerne afholdes på tirsdage, torsdage og fredage.

Der er lukket på helligdage og begrænset adgang til samtaler i skoleferierne.

 
Læs mere om Gratis psykologhjælp her
 
 
 
 
 
 
 

INtet er for stort eller småt

 
 
 
 
Head.png
 

Headspace Gentofte

Hos Headspace Gentofte kan unge mellem 12 og 25 år få gratis og anonym rådgivning om alt mellem himmel og jord - intet er for stort eller småt. Det kan fx være konflikter med venner eller familie, perfekthedskulturen, tankemylder, kærestesorg, håndtering af hverdagen og mange andre ting.

 

I headspace møder den unge, frivillige rådgivere, som er uddannet til at håndtere samtaler og har et stort engagement i at hjælpe unge. Hvis den unge står med problemer, der kræver mere specialiseret hjælp og rådgivning, hjælper headspace den unge videre til det relevante tilbud.

 

Kig forbi headspace i:

Byens Hus

Hellerupvej 24

Tirsdag - torsdag kl. 12-18

Man behøver ikke at bestille tid og der er ingen ventetid.

I kan også ringe, sms'e eller chatte med rådgiverne i headspace.

 
Find headspaces chat eller telefon her
 
 
 
 
 
 
 

At Møde Ensomheden: Unge og Deres Udfordringer

 
 
 
 
Nyhedsbrev Ensomhed (December 2024) (4).png
 

Ensom Ungdom podcast er en podcast produceret af Mary Fonden som tager afsæt i bogen Ensom Ungdom. Podcasten strækker sig over tre forskellige episoder, som dykker ned i nogle af bogens vigtigste pointer.

Første afsnit handler om hvad ensomhed er, og hvordan flere unge føler sig ensomme midt i mødet med andre unge.

Andet afsnit handler om, hvad oplevelsen af ensomhed kan gøre ved unges selvforståelse og uddannelsesforløb.

Tredje afsnit dykker ned i, hvilke tegn fagpersoner kan se efter for at få øje på ensomme unge og hvilke handlemuligheder, der er.

 

Bogen Ensom ungdom, der udkom den 25. september 2024, sætter fokus på ungdommens største problem - ensomhed. Forfatterne er Mathias Lasgaard, professor i anvendt psykologi og Danmarks førende ekspert i ensomhed, samt Heidi Krumhardt Mortensen, der har stor erfaring med det sociale område. Bogen er udgivet i samarbejde med Mary Fonden og Akademisk Forlag. Find bogen her. 

 
Lyt til podcasten her
 
 
 
 
20241205 postkort1.jpg
 
 
 
 
 
 

Find Vej Ud af Ensomhed: Rådgivningstilbud

 
  • Forældretelefonen - kan du få sparring og rådgivning om børn og unges trivsel. Det kan ift. til opdragelse, skole, hvordan du taler med dine børn om nogle særlige emner, bekymringer m.m. 
     
  • Livslinien - er en rådgivning til unge med selvmordstanker, og pårørende. Rådgivningen er anonym, og foregår på enten telefon eller chat. 
     
  • URK - Ung på linje - Mangler din ung en anden ung at tale med, som er interesseret og vil lytte? Seks aftener om ugen sidder frivillige klar på chat og telefon for at tale med dig om stort som småt. Det kan være alt fra ensomhed og kærlighed til angst og selvmordstanker.
     
  • Børnetelefonen - er en linje de unge kan benytte til rådgivning. Den er åben året rundt, hver dag, og alle problemer store som små er velkomne. 
     

  • Hørt - er gratis og anonym rådgivning til unge, der er 15-24 år. HØRT har åbent hele døgnet og alle ugens dage.
     

  • Mindhelper - er en platform for unge som indeholder artikler, videoer og interviews om alt fra kærestesorger til ensomhed og angst. På platformen kan de unge få ideer og redskaber til at håndtere problemer samt skrive til brevkassen, som altid er åben for unge, der har brug for et godt råd fra en fagperson.
     

  • Girl Talk - er en chat for unge kvinder, hvor de helt anonymt kan skrive med frivillige unge rådgivere. Chatten har åbent hver aften.


PODCASTS OM ENSOMHED

  • Ensomhed og mistrivsel i skolen - Hvad kan der være på spil, når et barn ikke kan finde sig til rette i skolen? Hvornår er et barn ensomt? Og hvad kan man gøre ved det? 
     
  • Fra ensomhed til åbenhed - Fire unge fra Helsingung deler deres erfaringer med ensomhed. Helsingung er Helsingør Kommunes tilbud til unge under 30 år der kæmper med rusmiddelsproblemer. 
     
  • Ung og ensom - Hvordan er det at føle sig ensom når man stadig er ung? Hvad kan man gøre for at komme ud af sin ensomhed?
     
  • Ensomhed ft. Anna Briand - Girltalk podcast med influencer Anna Briand, som taler åbent om hendes egne oplevelser med ensomhed på trods af at have venner, og familie omkring sig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon