Pressemeddelelse
10. januar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kvindeøjne på Japan: Ny udstilling på Vejle Kunstmuseum

 
 
 
 

På sine Japan-rejser i 2016 og 2018 har billedkunstner Lisbeth Ellinor besøgt Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Miyajima og Osaka. I udstillingen på Vejle Kunstmuseum, der åbner fredag d. 17. januar, kan du se frem til en flersporet fortælling om kvinderne og deres hverdag i det japanske samfund, set gennem en dansk billedkunstners øjne.

 
 
 
 

Lisbeth Ellinors kvindefigurer præsenteres i abstrakte hverdagssituationer, der spiller sammen med historie, kulturen og den hurtige teknologiske udvikling. Udstillingen 'Kvindeøjne på Japan' på Vejle Kunstmuseum åbner fredag d 17. januar, med fernisering kl. 15.00. Illustration: 'Milkshake' - Lisbeth Ellinor.

 
 
 
 

I sine skitser og malerier tegner Lisbeth Ellinor et billede af et samfund med store kontraster kvinderne imellem. Lydighed, blidhed, kyskhed var ideelle dyder i den traditionelle japanske flergenerationsfamilie og står i kontrast til de selvstændige kvindetyper, som Ellinor møder på sin rejse.

 

Ellinors kvindefigurer præsenteres i abstrakte hverdagssituationer, der spiller sammen med historie, kulturen og den hurtige teknologiske udvikling. Både unge og gamle passerer i den nationale klædedragt, kimonoen. De stolte traditioner fra det femte århundrede føres videre i Japan og møder en ung og ultramoderne popkultur med tegneseriehelte og manga. Målrettede forretningskvinder i uniformlignende jakkesæt passerer mødre og døtre på bænke, der sidder sammen, men er optaget af noget i hver sin verden. 

 

Lisbeth Ellinor samler sine mange rejseindtryk i akvareller og skitser, som også vises i udstillingen. Selvom Ellinors kvindefigurer stikker i mange retninger, får man et indtryk af, at de er forbundet af en fælles grundfortælling, som rækker langt ud over Japans grænser og handler om frigørelse og de stærke kvinder.  

 

Lisbeth Ellinor er uddannet på Det fynske Kunstakademi og bor og arbejder i Vejle.

 

Til ferniseringen fredag d. 17. januar kl. 15.00 kan du høre Lisbeth Ellinor fortælle om sine rejser og de enkelte værker. Ferniaeringen er gratis og åben for alle.

 

To generationer af vejle-kunst

Lisbeth Ellinors udstilling kan ses i Maskinrummet på Vejle Kunstmuseum indtil 12. april. På museet er også netop åbnet en anden mindre udstilling med en lokal kunstner, nemlig nyligt afdøde Albert Bertelsen.

 

Hele Vejles maler har glædet generationer med smukke, morsomme, rammende og betagende billeder. Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der har sat sit tydelige aftryk på Vejle Kunstmuseums samling.

 

Af respekt for Albert Bertelsens livslange virke som kunstner, hans familie og alle de borgere, der gennem flere generationer har holdt af Alberts kunst, viser Vejle Kunstmuseum i en mindre udstilling et udvalg fra Vejle Kunstmuseums store samling af Albert Bertelsens livsværk, der spænder fra 1950'erne til for kort tid siden.

 

Udstillingen omfatter malerier, tegninger og tryk, samt et udvalg af Albert Bertelsens skitsebøger. Den kan ses frem til og med søndag den 15. marts 2020.

 
 
 

Foto

 
 
 
 

Værk: Choices - Lisbeth Ellinor

 

Vejle Kunstmuseum - eksteriør. Foto: Vejlemuseerne

Værk: Milkshake - Lisbeth Ellinor

 

Værk: Pure - Lisbeth Ellinor

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Lisbeth Ellinor: Kvindeøjne på japan

Udstillingsperiode: 17.01.20 - 12.04.20

Fernisering: Fredag d. 17. januar kl. 15.00

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

Mere info: vejlemuseerne.dk/lisbeth-ellinor

 

Albert Bertelsen 1921 - 2019

Udstillingsperiode: 10.01.20 - 15.03.20

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

Mere info: vejlemuseerne.dk/albert

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Pernille Rom Bruun

Museumsinspektør, Vejle Kunstmuseum

2974 0456 / perrb@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk