Pressemeddelelse
18. januar 2017
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lolland Kommune gør skræddersyet sagsbehandling til udsatte familier permanent

 
 
 
 

I de sidste godt to år har Lolland Kommune afprøvet nye metoder til at hjælpe de allermest udsatte familier i kommunen. Resultaterne er så gode, at forsøget nu bliver permanent.

 
 
 
 
IMAGE
 

Team HOS. Fra venstre Ulrikke Von Tangen Rothe, Pernille Kiehn, Trine Heide Christiansen, Tina Marie Hansen, Lotte Hjort Lauridsen. (Fraværende: Jane Kofoed, Lisbeth Rosengaard Larsen, Tine Lauritzen). Foto kan downloades nederst i pressemeddelelsen.

 

Lolland Kommune har igennem de sidste godt to år afsøgt og afprøvet nye metoder til arbejdet med socialt udsatte familier. Arbejdet er foregået i forsøgsprojektet Helhedsindsats for familier, hvor formålet har været at hjælpe familierne tættere på beskæftigelse og selvforsørgelse, øge deres livskvalitet og forbedre børnenes uddannelses- og fremtidsmuligheder.
 

De nye metoder er dokumenteret effektive og skaber resultater, særligt for børnene. Desuden forventes de at give økonomiske gevinster på både kort og langt sigt. Derfor gøres indsatsen nu permanent som 'helhedsorienteret sagsbehandling', og samtidig fordobles medarbejderstaben og antallet af familier, der vil blive tilbudt at deltage i den nytænkende sagsbehandling.
 

"Det her område er afgørende vigtigt for Lolland Kommune", fortæller borgmester Holger Schou Rasmussen om baggrunden for at gøre indsatsen permanent. "Alt for mange mennesker med svære problemer er kørt fast i systemet. Det er ødelæggende for familierne, ikke mindst for børnene, og det er spild af ressourcer, hvis vi ikke får hjulpet de her mennesker tilbage i samfundet. Derfor er vi nødt til at tænke nyt, og det gør vi så nu ved at implementere den helhedsorienterede sagsbehandling i driften og i en væsentligt større skala end hidtil."
 

Håb og drømme frem for ret og pligt
Helhedsorienteret sagsbehandling går i sin essens ud på, at familierne selv definerer deres problemer og mulige løsninger.
 

"Sammen med sagsbehandleren lægger familierne en plan for, hvordan de kan løse deres problemer og opnå det, de ønsker sig", fortæller Ulrikke von Tangen Rothe, der er daglig leder af den helhedsorienterede sagsbehandling.

"Sagsbehandleren møder dem ikke som det første med krav og lovgivning, men lægger vægt på at opbygge en tillidsfuld relation, der blandt andet indebærer, at man som oftest mødes hjemme hos familierne selv, i stedet for på et kommunekontor, og at man tager sig tid til at tale om tingene. Det betyder også, at man ikke bare taler om ret og pligt, men også om håb og drømme. Den tilgang er mere tidskrævende til at starte med, men giver meget bedre resultater på sigt", fortæller hun.
 

En anden væsentlig forskel til den almindelige sagsbehandling er, at helhedsorienteret sagsbehandling går på tværs af forvaltninger. Sagsbehandlere, der sidder i hver deres forvaltning og har kontakt med den samme familie, taler sjældent ret meget med hinanden og koordinerer ikke deres indsatser. Med helhedsorienteret sagsbehandling får familierne en såkaldt familiekoordinator, det vil sige én person, der fungerer som familiens indgang til det offentlige og koordinerer kontakten med myndigheder, sagsbehandlere og specialister. Familiekoordinatoren er med til at skabe ro og sammenhæng i sagsbehandlingen, og det giver familierne mere overskud til at arbejde med at løse deres problemer.
 

Den nye tilgang til sagsbehandlingen har nødvendiggjort, at medarbejderne bryder med faggrænser og fagligt tunnelsyn og bliver meget bedre til at arbejde på tværs af forvaltninger. Det er lettere sagt end gjort, men projektperioden har vist, at det kan godt lade sig gøre - og at det giver rigtig gode resultater.

 

"Vi ser den her indsats som en investering i fremtiden og i det vigtige arbejde med at få brudt den negative sociale arv, som mange borgere slås med, og som koster samfundet dyrt", fortæller Klaus Marius Hansen, direktør for Social og Arbejdsmarked i kommunen. "Projektperioden har kastet nogle meget lovende resultater af sig, som det giver ualmindelig god mening at bygge videre på de næste år."

 

FAKTA om helhedsorienteret sagsbehandling i Lolland Kommune

  • Lolland Kommune ansøgte i 2014 Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om at få del i en pulje på 91,3 mio. kr. til et forsøg med en helhedsorienteret familieindsats, der blev afsat under kontanthjælpsreformen fra 2013.
  • Ansøgningen medførte en bevilling på 9,3 mio. kr., og det blev begyndelsen til Projekt Helhedsindsats for Familier i Lolland Kommune, som startede i august 2014 og sluttede i december 2016.
  • Udover Lolland Kommune deltog Furesø, Kolding, Silkeborg, Hedensted, Skive, Randers, Assens, Brøndby og Thisted i forsøget.
  • Oxford Research har evalueret projektet for Lolland Kommune og konkluderet, at dets metode er effektiv, særligt over for børnene, samt vurderet, at der er et stort økonomisk potentiale på både kort og længere sigt ved at bruge metoden.
  • Per 1. januar er den helhedsorienterede sagsbehandling i Lolland Kommune overgået til drift og forankret i kommunens Strategi- og Direktionssekretariat som en permanent indsats.
 
 
 
 
 
 

Download foto af Team HOS herunder:

 

Vedhæftede filer

Team HOS.JPG
 
 
 
 
Kontaktinformation

Holger Schou Rasmussen

Borgmester

Tlf. 23 24 91 80

 

Ulrikke von Tangen Rothe

Leder af Helhedsorienteret sagsbehandling

Tlf. 24 92 82 19

 
 
 
 
 
 

Lolland Kommune - Jernbanegade 7 - 4930 Maribo - Tlf: +45 54 67 67 67 - Mail: lolland@lolland.dk

 
Social media icon Social media icon