REHPA Nyt - juli 2024

 
 
 
 
 

Ny viden om danskernes dødssteder og dødsårsager

 
 
 
 

Halvdelen af de 453.542 danskere, der døde af naturlige årsager mellem 2012 og 2020, døde hjemme. Andelen er stort set uændret i hele perioden. Det viser en ny kortlægning af dødssted og dødsårsager blandt danskerne. 

 

Kortlægningen viser også, at der er en tydelig sammenhæng mellem alder og dødssted. I den ældste aldersgruppe (85+), der udgør langt hovedparten af dødsfaldene, sker 55 % af dødsfaldene hjemme. Samtidig rummer kortlægningen data om, hvor mennesker med bopæl på plejehjem dør - og de dør i meget stort omfang hjemme på plejehjemmet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stor bevilling fra VELUX FONDEN sætter fokus på håb og handlekraft hos alvorligt syge voksne over 50 år

 

REHPA har sammen med DEFACTUM, Sano og Neurocenter Aarhus Kommune fået en bevilling på næsten 5 millioner kroner fra VELUX FONDEN til projektet 'Håb og handlekraft i voksenlivet med alvorlig sygdom'.


Projektet undersøger, hvilke forskelle og ligheder der er i forståelser af håb og håbsarbejde på tværs af de forskellige alvorlige sygdomme, forskellige livsforandrende overgange og forskellige kontekster for rehabilitering. Forskerne undersøger også, hvordan der kan arbejdes med at understøtte håb og handlekraft, og hvordan handlekraft kan styrkes under rehabilitering, når håbet er i fokus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Velux Fonden logo.jpg
 
 
 
 

Tak til VELUX FONDEN for bevillingen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Basal lindrende behandling til mennesker, der ønsker at dø i eget hjem

 
 
 
 
 
 
 
 
 

En projektgruppe bestående af blandt andre palliative læger og Ældresagen, Aalborg har udviklet 'Akut Basalt Palliationskoncept', der gør det nemmere at sikre, at patienter, der ønsker det, kan dø hjemme. Konceptet er en pakkeløsning til mennesker, der er i den allersidste fase af livet og forventes at dø inden for et par dage og ikke har et tilbud om specialiseret palliation.

 

Akut Basal Palliationskoncept består af en tjekliste med 23 vigtige arbejdsopgaver, der skal være styr på, før en døende patient kan udskrives. Desuden er en vigtig del af konceptet den såkaldte 'Solnedgangskasse', der indeholder instrukser, medicin, udstyr og informationsmateriale, der er nødvendige for palliativ pleje i hjemmet.

 
Læs mere om Akut Basal Palliationskoncept på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Program for 16. nationale rehabiliteringskonference er klar

 
 
 
 
 
 
 
 
 

På konferencen stiller forskningsleder og professor Kristian Larsen, Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig forskning (UCSF), Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet skarpt på ulighed i rehabilitering i et plenumoplæg om, hvorfor og hvordan uligheden skabes via subtile og ubemærkede processer i uddannelse og praksis.


Ved konferencen er der også en række parallelsessioner, som deltagerne kan melde sig til.

 

Der bliver blandt andet plads til at dykke ned i rehabilitering og palliation, brugerinvolvering til at løse komplekse problemer, kommunal rehabilitering samt pårørende.

 
 
 
 

Fælles netværksmøde mellem SOSU-skoler og professionshøjskoler

 
 
 
 

For første gang havde REHPA inviteret undervisere på SOSU-skoler og professionshøjskoler til et fælles netværksmøde.

 

- Deltagerne i begge netværk har efterspurgt et fælles møde. Det er helt tydeligt, at der er stor interesse i at lære af hinanden på tværs af SOSU-skolerne og professionshøjskolerne. Fællesmødet bidrog til relevant erfaringsudveksling på tværs af netværk, siger Vibeke Graven, tovholder på begge netværk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Desuden var der fokus på Sundhedsstyrelsens håndbog om rehabilitering fra 2023, hvor Loa Teglgaard Christensen, ph.d., fuldmægtig, præsenterede Sundhedsstyrelsens bog og dens syv pejlemærker.

 

Dagen sluttede af med et oplæg fra praksis. Her fortalte Pia Nimann Kannegaard, ledende overlæge på Geriatrisk og Palliativ Afdeling, Bispebjerg Hospital, og Camilla Rasmussen, oversygeplejerske samme sted, om deres erfaringer med at skabe sammenhæng for de skrøbeligste patienter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fra viden til handling: Ny lektor arbejder med implementering af rehabilitering og palliation

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cecilie, der har været ansat som postdoc hos REHPA de seneste fire år, er ny lektor ved REHPA. Hun har fokus på implementering i sin forskning.


- Vi har rigtig meget god viden om, hvad der virker. Men vi ved også, at der ofte er meget langt fra ny viden til implementering i praksis. Rigtig meget forskning når aldrig så langt, eller i hvert fald bliver den sjældent bredt ud, så alle får gavn af det. Det, synes jeg, er ærgerligt og et spild af ressourcer. Derfor synes jeg også, det er interessant at dykke ned i, hvad vi kan gøre for at lette implementeringen, siger Cecilie Egholm.

 

Patientrapporterede oplysninger (PRO) bruges i stigende grad til at afdække behov, tilrettelægge indsatser og vurdere kvalitet i sundhedsvæsnet. Cecilie søger penge til et projekt, hvor hun undersøger, hvilken betydning det har for forskningen og for sundhedstilbud, at det ofte er særlige grupper af borgere, der ikke svarer på spørgeskemaerne, og hvad vi kan gøre for at mindske problemet.

 
Læs mere om Cecilies lektorat på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny bog om ønsker for fremtidig behandling

 
 
 
 

Begrebet Advance Care Planing (ACP) bliver brugt flere steder i sundhedsvæsnet. Ifølge Mette Asbjørn Neergaard, klinisk professor og overlæge ved Enhed for Lindrende Behandling på Aarhus Universitets Hospital, er begrebet dog aldrig blevet grebet centralt af sundhedsvæsenet. Mette Asbjørn Neergaard og Mette Kjærgaard Nielsen, postdoc ved Institut for Folkesundhed, Enheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet, mener, at det er nødvendigt, at vi i fællesskab forholder os til, hvad begrebet egentligt indebærer. Derfor har de skrevet bogen "Advance Care Planning - Ønsker for Fremtidig Pleje og Behandling".

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ACP er en tilgang, der kan anvendes til at afdække patienters mål og ønsker til behandling og pleje i forbindelse med alvorlig sygdom. I 2023 blev begrebet oversat til dansk. På dansk hedder det 'Ønsker til Fremtidig Pleje og Behandling' og forkortes FPB.

 

- Vi skal tilbage til basis og have fælles fodslag i sundhedsvæsnet. Selvom ACP bliver brugt i praksis, venter et stort arbejde med at få sikret en vis ensretning, systematik og fælles forståelse af begrebet. Samtidig skal vi lære, at ACP og FPB er synonymer. Det er én og samme ting. Der er opstået flere fortolkninger af ACP, og det engelske begreb giver ikke altid mening for patienterne, derfor var det vigtigt at få et dansk udtryk i et sprog, der også giver mening for patienterne, siger Mette Asbjørn Neergaard.

 

Mette Neergaard beskriver den nye bog som en letlæst håndbog, der henvender sig til sundhedsprofessionelle, men dog er skrevet i et sprog, så lægmand også kan læse den.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forløb for unge voksne med eller efter kræft i uge 37, 2024

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

There is nothing beautiful or life-affirming in it': experiences of harm in a narrative course combining rehabilitative and palliative care approaches for people who have or have had cancer; Gärtner HS, Blix BH, Raunkiær M, Timm H.; Mortality. 2024 jun. 6. Epub 2024 jun. 6. doi: 10.1080/13576275.2024.2360521

 

Morgen- versus aftendosering af antihypertensiva; Ladebo L, Thomassen ER, Bryne M, Zwisler ADO, Christensen B, Olsen MH et al.; Ugeskrift for Læger. 2024 jun. 10;V11230700. Epub 2024 jun. 10. doi: 10.61409/V11230700

 

Cancer-related pain experienced in daily life is difficult to communicate and to manage - for patients and for professionals; Ikander T, Raunkiær M, Voetmann C, Pedersen CV, Jarlbæk L.; Scandinavian Journal of Pain. 2024 maj 22;24(1):20230107. doi: 10.1515/sjpain-2023-0107

 

Patients' behaviour after referral to a wound care clinic for diabetic foot ulcer care: a grounded theory study; Aagaard TV, Skou ST, Brorson S, Madsen UR; Journal of Wound Care 2024 jun. 6;33(6):432-440. doi: 10.12968/jowc.2022.0265

 

Challenges and benefits of using the HeartDiet food frequency questionnaire in cardiac rehabilitation practice; Kristensen MB, Egholm CL, Vistisen HS, Borregaard B, Bruvik SM, Birgitte MB et al.; Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2024 maj. Epub 2024 maj. doi: 10.1016/j.numecd.2024.04.016

 

Cognitive Impairments in Parkinson's Disease: Professional Support and Unmet Rehabilitation Needs in Patients with and without Self-Reported Cognitive Impairments-A Secondary Analysis; Thuesen J, Mikkelsen TB, Juel K, Backmann T, Winge K, Wæhrens EE; Journal of Ageing and Longevity. 2024 maj 31;4(2):128-139. doi: 10.3390/jal4020009  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

God sommer

 
Sommer på Nyborg Vold
 

Videncentret holder sommerferielukket fra den 8. juli til og med den 28. juli 2024.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

15.08.-25.11.2024: Demens, omsorg og aktivitet, KP

 

19.08.-29.11.2024: Palliativ praksis - komplekse tilstande og symptomlindring, VIA University College

 

21.08.-01.11.2024: Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering i naturen, VIA University College

 

22.08.-13.12.2024: Palliativ praksis - komplekse tilstande og symptomlindring, KP

 

09.-10.09.2024: The European Cancer Rehabilitation and Survivorship Symposium (ECRS) 2024, acta oncologica, Castle & Danish Cancer Institute

 

18.09.-11.12.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland, Region Midtjylland


24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

26.-27.09.2024: Landskursus 2024, Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker (DSR)

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

30.09.2024-01.05.2026: Uddannelse til Fagområdespecialist i Palliativ medicin med dansk teoretisk uddannelse, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

01.10.2024: Temadag om kortlægningen af den basale palliative indsats på sygehuse i Danmark, REHPA (udsolgt, muligt at komme på venteliste)

 

04.10.2024: Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfunds 20 års jubilæum, Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund

 

07.-09.10.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - efterår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

23.10.-13.12.2024: Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb, VIA University College

 

04.11.2024-26.02.2025: Sorgrådgivning som professionel velfærdspraksis, KP

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

14.-16.11.2024: Brystkræft og Fysioterapi, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi

 

21.11.2024: Temadag - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark

 

20.01.-13.06.2025: Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis, VIA University College

 

06.02.2025: Fælles møde for REHPA-netværk for SOSU-skoler og professionshøjskoler, REHPA


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld