Pressemeddelelse
20. februar 2017
 
 
 

Børn og unge i Randers er vilde med forskning

 
 
 
 

Som den eneste kommune i Danmark har Randers over de sidste knap syv år fået opbygget et sammenhængende science-forløb for nysgerrige børn og unge - fra børnehaven til og med 9. klasse. Formålet er at udvikle interesse og talent for de naturvidenskabelige fag. Erfaringerne tyder på at Science Camp Randers er blevet en succes. Flere og flere vil være en del af holdet. Fra denne vinter er de mindste kommet med i forløbet, når der er camp på Randers Naturcenter den 23. februar, mens 4.-6. klasserne mødes, den 27. og 28. februar hos Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro.

 
 
 
 
IMAGE

De mindste deltagere på Science Camp Randers prøver blandt andet at bygge små børsterobotter.

 
 
 
 

Siden efteråret 2010 har et utraditionelt samarbejde mellem private skoler og folkeskoler i Randers skabt glæde og nysgerrighed hos skoleeleverne. Naturvidenskab er ellers ikke ligefrem et fag, som de unge står i kø for at studere. Science Camp Randers blev derfor skabt for at øge motivationen blandt eleverne - og for at skabe et fællesskab blandt de elever, der allerede har interessen for faget.

 

"Lige fra begyndelsen har vi kunnet se, at vi har fat i en succes. Flere unge, end vi aner, går rundt med en interesse for de naturvidenskabelige fag, hvis de rette rammer er til stede," fortæller lærer Jens Madsen fra Randers Realskole/Randers Ungdomsskole, der er en ud af 13 koordinatorer for Science Camp Randers.

 

I starten var campen udelukkende et tilbud for elever i 8. klasse, men campen er siden blevet udvidet flere gange. Fra i år er 0.-3. klasserne koblet på som et pilotprojekt, ligesom de ældste børn fra de kommunale dagtilbud nu også kan komme på camp.

 

"Sideløbende med Science Camp Randers har flere af kommunens daginstitutioner været med i et EU-projekt med fokus på forskning og naturvidenskab i børnehøjde. Pædagogisk er det vigtigt at pirke til børns naturlige nysgerrighed for på den måde at skabe sammenhængende udviklingsmuligheder op gennem barn- og ungdommen. Derfor trækker vi nu på vores erfaringer fra EU-projektet og udvider Science Camp Randers sådan, at der er et sammenhændende forløb fra børnehaven til 9. klasse," udtaler pædagogisk konsulent i Randers Kommune, Charlotte Buchave.

 

Aktuel camp i februar
Når de yngste deltagere til Science Camp Randers den 23. februar mødes på det lokale naturcenter, bliver det blandt andet med fokus på biologi, men det kommer også til at handle om teknik, robotter og biler i børnehøjde. Ugen efter mødes 200 elever fra 4.-6.klasse med flere naturvidenskabelige eksperimenter på programmet. Der skal blandt andet bygges både faldskærme, raketter, egne computerspil og laves mange andre sjove forsøg.

 

På camp de sidste fire år

14-årige Liv Kristine Lyngbye har været deltager på Science Camp hvert år siden 5. klasse.

"Hvert år kommer der noget nyt på. Vi har for eksempel lavet vandundersøgelser ude i naturen og affyrede raketter, som vi selv har bygget. Det er en god måde at prøve teorien i praksis. På den måde adskiller campen sig fra den almindelige klasseundervisning," fortæller Liv.

 
IMAGE

14-årige Liv Kristine Lyngbye fik ved sin deltagelse på Science Camp Randers blandt andet mulighed for at møde astrofysiker ved Niels Bohr Institutet, Anja Cetti Andersen.

 

Et særligt samarbjede 

Det helt særlige ved Science Camp Randers er blandt andet at kommunens folkeskoler og den kommunale ungdomsskole har et tæt samarbejde med de private skoler. Derudover bliver der samarbejdet på tværs af uddannelsessektoren med eksempelvis ungdomsuddannelser og universiteter. Campen er på den måde også med til at bygge bro for eleverne fra grundskolen til den videre uddannelse.

 

Science Camp Randers har desuden besøg af landets mest ankerkendte forskere inden for naturvidenskaben. For eksempel fik 8. klasserne i januar besøg af astrofysiker ved Niels Bohr Institutet, Anja Cetti Andersen. Tidligere har der også været besøg af den danske astronaut Andreas Mogensen, rumfartsforsker Line Drube fra det tyske rumfartsinstitut i Berlin samt chefdesigner af rumsonden Rosetta, Hans Jensen, fra virksomheden Terma.

 
 
 
 
Kontaktinformation

 

Charlotte Buchhave

Konsulent

Børn og skole, Randers kommune

Tlf: 8915 1451, mobil: 5116 2669

E-mail: cmb@randers.dk

 

Jens Madsen
Lærer Randers Realskole/Randers Ungdomsskole
Koordinatorer for Science Camp Randers

Mobil: 2253 5392
E-mail: Jens.Madsen22@skolekom.dk 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Randers Kommune - Laksetorvet - 8900 Randers C - E-mail: kommunikation@randers.dk - www.randers.dk

 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon