Pressemeddelelse
19. april 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter en måneds corona-forsinkelse: Endelig åbner Egtvedpigens jubilæumsudstilling

 
 
 
 

3390 år efter hun døde, 100 år efter hun blev fundet og 26 dage efter den planlagte dato, kan Kulturmuseet i Vejle nu endelig slå dørene op til årets store særudstilling i anledning af Egtvedpigens jubilæum! Udstillingen står klar når museet genåbner på onsdag d. 21. april 2021.

 
 
 
 
Vinkende pige 2 krediteres Marie Paugan.png

Jubilæumsudstillingen på Kulturmuseet i Vejle udfolder den fantastiske historie om bronzealderens samfund og fortællingen om, hvordan Egtvedpigen blev fundet for 100 år siden. Udstillingen åbner 21. april 2021 og har titlen 'Pigen fra Egtved - Bronzealderikon i 100 år'.

 
 
 
 

Det har været ventetiden værd!

 

En sansemættet udstilling, med plads til at gå på opdagelse, står nu klar og ventre på nysgerrige børn og voksne. Publikum kan glæde sig til en spændende oplevelse med en række dramatiske øjebliksbilleder fra både 1370 f.Kr. og 1921. Øjebliksbillederne danner rammen for fortællingen om Egtvedpigen, hendes samtid og den fascinerende udgravning for hundrede år siden.

 

Egtvedpigen er noget at det tætteste, vi kan komme på bronzealderens mennesker. Det føles næsten, som om den unge kvinde taler til os fra den fjerne sommerdag for mere end 3.000 år siden, hvor hun drog sit sidste åndedrag.

 

Tæt på den unge bronzealderkvinde

Egtvedpigen blev i 1921 udgravet med moderne videnskabelige metoder, og gennem de første 100 års forskning er der indsamlet en enorm viden om hende. Museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul, der står bag udstillingen, fortæller:

 

"Vi kender bronzealderens landskab, som den unge kvinde bevægede sig rundt i, og vi bliver ved med at undres over hendes dækkende men æggende snoreskørt. Egtvedpigens historie er spændende, og det sidste kapitel er langt fra skrevet. Nye brikker bliver hele tiden føjet til puslespillet og bringer os lidt tættere på den unge bronzealderkvinde. I virkeligheden kunne vi godt tænke os at lære den unge kvinde at kende. Hun er som os og alligevel så forskellig. Derfor er hun stadig relevant og vedkommende 3390 år efter hendes alt for tidlige død."

 

Egtvedpigen er et unikt ikon for dansk bronzealder og en helt central nøglefigur i fortællingen om Danmarks oldtid. Egtvedpigen tilhører en lille og enestående gruppe af mennesker fra bronzealderen, der er bevaret gennem mere end 3000 år i de majestætiske gravhøjes mørke. De blev gravlagt i egekistegrave iklædt deres dragt, sammen med deres personlige ejendele, og er et utroligt øjebliksbillede fra en svunden tid.

 

I dag er et besøg ved Egtvedpigens gravhøj som at tage på en tidsrejse til bronzealderen. Udsigten fra den rekonstruerede gravhøj er uforstyrret af moderne spor i landskabet, og man kan næsten forestille sig, hvordan det har set ud på Egtvedpigens tid.

 

"Som moderne mennesker har vi en tendens til at glemme den enorme tidsdybde, der skjuler sig i jorden under vores fødder. Det hjælper Egtvedpigen os med at huske," slutter Katrine Balsgaard Juul.

 

Udstillingen åbner når Kulturmuseet i Vejle genåbner onsdag d. 21. april. Der er gratis adgang til museet.

 
 
 
 
 
 

FAKTA

I løbet af 2021 arrangerer Vejlemuseerne en stribe spændende arrangementer i samspil med vores samarbejdspartnere. I løbet af jubilæumsåret kan du blandt andet opleve:

  • Jubilæumsfejring ved Egtvedpigens gravhøj og åbning af ny udstilling på Egtved Museum 21. februar 2021.
  • Borgerudgravning af en overpløjet gravhøj i Egtved efter høst. Her kan du deltage i udgravningen sammen med arkæologerne.
  • En spændende foredragsrække, der starter så snart vi har overblik over restriktioner for den type arrangementer.
  • Fokus på Egtvedpigens drik.
  • Egtvedpigens sang og tilhørende dans for alle børn og barnlige sjæle.
  • Gratis undervisningsmateriale til skoleklasser.

Arrangementsrækken opdateres løbende. Den aktuelle oversigt og mere information kan findes på vejlemuseerne.dk/pigen-fra-egtved

 

Der skal lyde en stor tak til Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Region Syddanmarks Kulturpulje for økonomisk støtte til jubilæumsåret.

 
 
 

Praktisk information

Særudstilling: Pigen fra Egtved - Bronzealderikon i 100 år

Sted: Kulturmuseet, Spinderigade 11, Vejle

Periode: 21. april - 30. december 2021

Mere info: vejlemuseerne.dk/pigen-fra-egtved

 
 
 

Fotos

Klik for at hente i høj opløsning. Fotokreditering fremgår af billedteksten.

 
 
 
 

Egtvedpigen er udstillet på Nationalmuseet i København. Jubilæumsudstillingen på Kulturmuseet i Vejle udfolder den fantastiske historie om bronzealderens samfund og fortællingen om, hvordan hun blev fundet for 100 år siden. Krefiteres "Roberto Fortuna, Nationalmuseet"

 
Egtvedpigens høj, forår. Foto Vejlemuseerne.JPG

Egtvedpigens grav en smuk forårsdag. Krediteres "Kulturmuseet i Vejle"

DSC00042.jpg

Pigen fra Egtved, pressefoto. Krediteres "Kulturmuseet i Vejle"

 
Vinkende pige 2 krediteres Marie Paugan.png

Egtvedpigen, tegnet til udstillingen af Marie Paugan. Krediteres "Marie Paugan for Kulturmuseet i Vejle"

DSC00264.jpg

Pigen fra Egtved, pressefoto. Krediteres "Kulturmuseet i Vejle"

 
DSC00103.jpg

Pigen fra Egtved, pressefoto. Krediteres "Kulturmuseet i Vejle"

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Katrine Balsgaard Juul

Museumsinspektør og arkæolog, Vejlemuseerne

kabju@vejle.dk / 2341 7731

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk