Pressemeddelelse
22. april 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Unge kunstnere sætter billede på Coronatidens aftryk 

 
 
 
 

Intet mindre 730 danske gymnasieelever har i år sendt værker ind til Kørners Kunstkonkurrence. 33 er kommet gennem nåleøjet, og bliver udstillet på Vejle Kunstmuseum og Kastrupgaardsamlingen. Åbning og kåring af de 3 vindere sker på en livestream på Vejle Kunstmuseums Facebookside onsdag d. 28/4 kl. 16.00.

 
 
 
 
Kørners kunstkonkurrence fernis 2019.jpg

John Kørner signerer bøger i forbindelse med åbningen af Kørners Kunstkonkurrence 2019. I år foregår åbning og kåring af vindere via livestream på Vejle Kunstmuseums Facebookside 28/4 kl 16.00. Udstillingen kan herefter ses på Vejle Kunstmuseum, der netop er genåbnet. Foto: Vejle Kunstmuseum

 
 
 
 

Dette år modtog Kørners kunstkonkurrence rekord mange værker fra landets billedkunst- om designelever inden for konkurrencetemaet AFTRYK. Mange unge havde udnyttet muligheden for at udtrykke sig kunstnerisk om, hvilket aftryk Corona sætter på deres liv. Kørners Kunstkonkurrence er en årlig konkurrence for landets billedkunst- og designelever i gymnasiet om at få udstillet deres værk på Vejle kunstmuseum og Kastrupgaardsamlingen. 

 

Den nye generation af kunstnere 

Konkurrencen for de unge gymnasieelever blev skabt af en af Danmarks største kunstnere John Kørner (også kendt fra tv-serien Kunstnerkolonien i Skagen), i samarbejde med undervisningsministeriet og Billedkunst- og Designlærerforeningen, BDF.

 

Konkurrencen er ham magtpåliggende: 

"Det, der er på vej nu, er den nye generation af kunstnere. For mig er det afgørende, at de unge mennesker bliver bevidste om kunst, at de reflekterer. Ikke alle skal være kunstnere. Men det er vigtigt at forstå hvad kunst er og kan. Det ser vi f.eks. ved, at de unges værker er meget personlige udtryk, for den verden de lever i lige nu", siger John Kørner. 

 

Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum supplerer: 

"For os som Kunstmuseum er det meget vigtigt også at være et forum for de unge kreative mennesker. Jeg er imponeret over den passion og skaberkraft, der lyser ud af de unges egne kunstneriske udtryk, som er af imponerende høj kvalitet. De unge lever i og udtrykker sig gennem et visuelt univers og deres syn på verden skal frem" udtaler Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum. 

  

Drivkraften 

Kørners kunstkonkurrence, der er vokset stærkt i de 6 år den har eksisteret, var ikke en realitet uden drivkræfter fra Undervisningsministeriet og Billedkunst- og Designlærerforeningen. Konkurrencen har til formål at udfordre, udvikle og udstille værker fremstillet af billedkunst-og designelever i Danmark og på den måde vise omverdenen, hvordan billedkunst og design er fag, der er med til at danne gymnasieelever i Danmark.

 

Interessen for konkurrencen blandt underviserne og de unge er da også eskaleret med raketfart med nærmest en fordobling i antallet af deltagende værker hvert år - i år deltog således ca. 730 elevværker fra ca. 50 forskellige billedkunst- og designhold fra 26 gymnasier i landet. Af de mange værker har dommerkomiteen i år udvalgt 33 til udstilling på Vejle Kunstmuseum og Kastrupgårdsamlingen. 

 

Fagkonsulent i Undervisningsministeriet Bonnie Bay Andersen fortæller: 
"Vi håber, at konkurrencen er med til at skabe et fagligt fællesskab på tværs af gymnasierne og løfte billedkunst og designundervisningen. Her skal elevernes værker ikke kun puttes i en mappe eller op på en væg på skolen, men kan blive udvalgt til at blive professionelt udstillet. Eleverne bliver inspirerede af tidligere værker og udstillinger til lige at gøre sig ekstra umage, fordybe sig og have modet til at udtrykke sig kunstnerisk i deres eget praksisarbejde i undervisningen. Og vi undervisere kan vise omverdenen, at unge mennesker er reflekterede og virkelig har noget på hjertet, som de forstår at udtrykke i stærke kunstværker." 

 

Til konkurrencen udarbejder fagkonsulenten fra Undervisningsministeriet og formanden for Billedkunst- og Designlærerforeningen et undervisningsmateriale til årets tema, som lærerne ude på skolerne kan vælge at tage udgangspunkt i. 

 

Kørners Kunstkonkurrence åbner 28. april på Vejle Kunstmuseum og 26. august på Kastrupgaardsamlingen.

 

I Vejle kåres 3 vinderværker ud af de 33 deltagende elever. I år bliver ferniseringen på Vejle Kunstmuseum digital og live-streames den 28.4 fra kl. 16.00.

 

Ved åbningen på Kastrupgaard den 26. august afsløres næste års tema, og på dagen tilbydes fagligt lærerkursus med oplæg bl.a. ved kunstnerne John Kørner og Julie Boserup.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Kørners Kunstkonkurrence 2021

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

Fernisering livestreames 28/4 kl. 16.00 - 16.20

Udstillingsperiode: 28.04.21 - 08.08.21

Mere info: vejlemuseerne.dk/kørners

 
 
 

Foto

Klik på billedet for at downloade

 
 
 
 
Kørners kunstkonkurrence fernis 2019.jpg

John Kørner signerer bøger i forbindelse med åbningen af Kørners Kunstkonkurrence 2019. I år foregår åbning og kåring af vindere via livestream på Vejle Kunstmuseums Facebookside 28/4 kl 16.00. Udstillingen kan herefter ses på Vejle Kunstmuseum, der netop er genåbnet. Foto: Vejle Kunstmuseum

Vejle Kunstmuseum - foyer.jpg

Kørners Kunstkonkurrence er i år udstillet vi foyeren på Vejle Kunstmuseum, hvor der er god plads til at opleve værkerne, også når der er mange gæster på museet. Foto: Vejle Kunstmuseum

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Trine Grøne

Museumsinspektør, Vejle Kunstmuseum

4016 7053 / trigr@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk