Pressemeddelelse
26. september 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tage Poulsen: "Den indre by"

 
 
 
 

Første store retrospektive udstilling af den danske fotograf, skribent og lysmester vises på Phototek Esbjerg.

 

Udstillingen åbnes i Storm P.salen, Hovedbiblioteket, Nørregade 19, Esbjerg af fhv. direktør for Museet for Fotokunst, Brandts, Ingrid Fischer Jonge.

 

Tage Poulsens fotografier fra 1960'erne til 2000 er klassisk, analog mørkekammerkunst, som her for første gang vises i stort, samlet udvalg.

 

Udstillingen kan ses på balkonen, Hovedbiblioteket til 31.12.2019 i den betjente åbningstid.

 
 
 
 
 
 
 
 

Få er så tæt forbundet med udviklingen af dansk kunstnerisk fotografi som Tage Poulsen. Han er velmeriteret som skribent og foredragsholder, mange kender også til hans egne fotografier - udstillet og publiceret i ind- og udland siden 1970'erne.

Phototek Esbjerg byder nu velkommen til den første, samlede præsentation af Tage Poulsens fotografiske ouevre, som han satte punktum for omkring år 2000 for derefter at koncentrere sig om især skribentvirksomhed.

De ca. 70 sort/hvide billeder spænder over fire årtier - fra tidlige 60'er portrætter til sene, helt abstrakte værker.

Mellem disse yderpunkter i hans analoge mørkekammerkunst eksperimenterede Tage Poulsen med bl.a. fotogrammer og sammenkopieringer i 1970'erne, hvor ordet "surrealisme" melder sig for at beskrive hans ophævelse af vanens skelnen mellem forskellige virkelighedslag.

Der er i 70'erne og 80'erne både underfundighed og skønhed i Poulsens udsnit af krakelerede mure, hvorpå små dramaer synes at udspille sig. Metamorfoserne i hans nærbilleder af henfaldende, organisk og uorganisk materiale på vej til at ændre tilstand har ligeledes en stærk appel til fantasien i hans senere produktion.

"Metamorfoser" var navnet på hans udstilling under Copenhagen Photo Festival sidste sommer i Banja Rathnov Galleri. Den udstilling fik Tage Poulsen heller ikke selv at se - han døde i juli 2018.

"Den indre by" er en udstillingstitel, der stammer fra navnet på en af Tage Poulsens serier - en betegnelse der bredt kan læses som en metafor for de tilstande, snarere end den ydre virkelighed, fotografen formidlede. Han har f.eks. skrevet om sine billeder, at:

"Det er ikke fotografiets evne til at fastholde situationen, der har fascineret mig, men dets evne til at omskrive virkeligheden"


Udstillingens billeder stammer fra fotografens eget arkiv og er udvalgt af Henning Wettendorff, der fortæller om Tage Poulsen i forbindelse med åbningen den 4/10.

 

 

Fakta om Tage Poulsen // f. 1935 i Hjortshøj, d. 2018 i København

Udlært radiomekaniker, Aarhus 1956. Efter værnepligt i København videreuddannet som tekniker og belysningsmester i DR, hvorefter han tog kurser i dramaturgi og fotografi, bl.a. hos Jens Juncker-Jensen og Stephen Ryan.

Tage Poulsen var medlem af bl.a. Amager Fotoklub, Galleriet for Creativ Fotografi og Galleri Image i 1970'erne, hvorefter særligt Charlottenborgs censurerede udstillinger havde glæde af hans indsats i 1980'erne.

Poulsen dokumenterede bl.a. dansk fotoliv i et udklipsarkiv og opbyggede en stor samling af tidsskrifter og fagbøger. Hans skribentvirksomhed startede på Foto & Smalfilm og fortsatte længe efter, at der i år 2000 blev sat punktum for fotograferingen.

Tage Poulsen er repræsenteret på Københavns Museum, Det Nationale Fotomuseum, København, og på BRANDTS i Odense. Hans billeder er publiceret i bl.a. The British Journal of Photography Annual (1976-77), Fotografins historia under 1900-talet (1977), Fotografiskt Album (vinter 1983-84) og KATALOG 6.1 (efterår 1993).


KATALOG - Journal of Photography & Video præsenterer Tage Poulsens fotografiske univers i efterårsnummeret (30-2, 2019).

 

 

Læs mere om Tage Poulsen i Weilbachs Kunstnerleksikon og se hans værker i danske museumssamlinger: kulturarv.dk/kid/VisKunstner.do?kunstnerId=10263