Nyhedsbrev
26. september 2023
 
 
 
 

Unge - Nikotin, alkohol & andre rusmidler

 

Som forælder har du en betydelig indflydelse på din teenagers forhold til alkohol og andre rusmidler. Samtidig kan det være en udfordring at engagere sig og sætte rammerne for dit barns alkoholforbrug, når festkulturen bliver en del af din teenageres ungdomsliv. Nogle forældre undlader måske at diskutere rusmidler med deres teenager i troen på, at det ikke vil ændre noget. Men dialog, klare retningslinjer og aftaler mellem dig og dit barn påvirker i høj grad, hvor meget, hvornår og om din teenager begynder at eksperimentere med alkohol, nikotin og andre rusmidler.

 

I dette nyhedsbrev udforsker vi, hvordan du kan have en god dialog med din teenager om emner som puff bars, alkohol og andre rusmidler. Ud over inspiration til værktøjer og viden om disse samtaler, udfolder vi også en række lokale tilbud, hvor du kan finde mere viden eller få råd og vejledning til, de udfordringer du eller din ung kan opleve i hverdagen.

 
 
 
 
 
 
 

Forældre har betydning

 
 
 
 
Unavngivet2.png
 
 

Ifølge Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse - The European School Survey on Alcohol and Other Drugs 2022(ESPAD) af Sundhedsstyrelsen er danske unge stadig blandt de unge i Europa, der drikker mest og oftest. Danske unge drikker sig langt oftere fulde, også når vi sammenligner os med de skandinaviske lande omkring.

 

Gentofte

I Gentofte viser Ungeprofilundersøgelsen at 47,2% af unge i kommunen rusdrikker (drikker 5 genstande eller mere på en aften) 4 gange eller mere på en måned. 20,2% er helt oppe på 6 gange eller mere inden for de sidste 30 dage. Det er ikke kun alkoholindtaget, som kan være risikofyldt, men også effekterne af at være påvirket. Mange unge kommer til skade eller gør ting, de fortryder, når de er påvirket af alkohol. Her viser undersøgelsen, at 31% af Gentoftes unge mere end en gang i det sidste år mistede kontrollen grundet alkoholindtag, 21% har haft ubeskyttet sex mere end en gang det sidste år grundet alkoholpåvirkning, og 38% har flere gange oplevet at miste hele eller dele af hukommelsen grundet alkohol.

 

Forældres holdning har betydning

Et stort alkoholforbrug kan have stor betydning for dit barns ungdom i forhold til udvikling, relationer, grænser og risikoadfærd. Din rolle som forælder har en stor effekt på, hvordan din ung håndterer alkohol. Unge, som har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end unge, der ikke har. Men for mange forældre kan det være svært at tage snakken om alkohol, når husets teenager bliver lidt større.

 

5 gode råd

Derfor har vi lavet fem råd til, hvordan du starter samtalen og får aftalen i hus med din teenager:

  1. Gør dig klart, hvad du vil have ud af samtalen.
  2. Overvej, hvor og hvornår det vil fungere bedst at tage snakken.
  3. Når du taler med din teenager om alkohol, er det en god idé at være nysgerrig og stille åbne spørgsmål.
  4. Giv plads til, at dit barn kan tænke over spørgsmålene, og dialogen kan fortsætte på et senere tidspunkt.
  5. Jo tydeligere du er i dine holdninger og forventninger, desto lettere er det for dit barn at navigere i.

 

 
Læs mere om forældredialogen her
 
 
 
 
 
 
 

JA-tak til Sober Curious

Nej-Tak til pres

 
 
 
 
Unavngivet1.png
 

En bevægelse er i gang

Længe har danskere drukket tit og tæt, og nu spirer en ny og mere ædruelig bevægelse kaldet sober curious frem blandt unge og voksne. Sober curious handler ikke om komplet afholdenhed men mere om at være nysgerrig på et liv med færre procenter i blodet, og at festlige begivenheden ikke partout behøver at hænge sammen med indtagelse af alkohol.

 

Forfatter Katrine Quorning har skrevet om fænomenet og fortæller: "Vores alkoholkultur er virkelig ekskluderende, og særligt når man er ung, kan man let bliver sober shamet" et perspektiv som unge også er enige i, viser en undersøgelse af unges alkoholvaner fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens indsats Fuld af Liv 2022. Her bekræfter 88% af unge, at vi skal have en alkoholkultur, hvor 'nej tak' accepteres af alle.

Forfatter Katrine Quorning destillerer den danske alkoholkultur og blander den op med en sjat sund skepsis og krads kritik i hendes nye bog "Hvorfor drikker du ikke?". Her vil hun se nærmere på, hvilke permanente rødvinspletter et stort alkoholindtag sætter på samfundet, klimaet og på vores sundhed og give råd til, hvordan man kan skære ned på sit forbrug og få et mere reflekteret forhold til alkohol.

 

Arrangement

Ønsker du at blive klogere på begrebet sober curious, så deltag i arrangementet med Katrine Quorning d. 4. oktober på Gentofte Hovedbibliotek - Tilmeld dig her

 

 
Læs artiklen "Flere unge bliver ’sober curious"
 
 
 
 
 
 
 

Flaskepost: Ny podcast om UNGES dilemmaer OM ALKOHOL 

 
 
 
 
Unavngivet3.png
 

Tager vi kun imod shots på grund af gruppepres, og kan du huske første gang du var fuld? 

I podcasten Flaskepost får vært Signe Amtoft i hvert afsnit besøg af en gæst, der hjælper med at besvare brevkassespørgsmål fra unge, der synes, alkohol fylder for meget i deres liv. Brevene kan være fra unge, der selv oplever udfordringer med alkohol, eller som kender en, der drikker for meget.

 

Med Flaskepost lytter du til gæsternes personlige oplevelser og perspektiver på alkoholkulturen. Gæsterne giver deres gode råd, som du måske også kan bruge i din situation - og hvem ved, måske du som forældre også kan lære noget :-)

 

Måske et af følgende temaer er særlig interessant for dig eller din ung?

Afsnit 1: Kontroltab, tømmermændsblues og drikkepres i studiestarten

Afsnit 2: Fulde forældre, fornægtelse og selvomsorg

Afsnit 3: Ingen stopknap, drukkultur og kunsten at være en god ven

 
Lyt til podcasten her
 
 
 
 
 
 
 

Snus, snulle, skive, træstamme, puff bar, vape eller daus

 
 
 
 
Unavngivet (53 × 36in).png
 

De klassiske cigaretter er på vej ud og er erstattet af nye nikotinprodukter

Flere og flere unge bruger snus, nikotinposer og vapes, og selvom unges forbrug af cigaretter er faldende, er nikotinen stadig en stor del af det at være ung for mange. Ifølge Ungeprofilundersøgelse 2022 bruger 25,2% af Gentoftes unge lejlighedsvis nikotinprodukter, som ikke er cigaretter. 15,9% af Gentoftes unge bruger hver dag nikotinprodukter, og her er det særligt engangsvapes og nikotinposer, som fylder i gadebilledet.

 

Det kan virke harmløst

Snus, snulle, skive, træstamme, puff bar, vape eller daus. Der findes mange måder at tale om nikotinprodukter på. Men selvom slang kan være harmløs, er nikotin meget sundhedsskadeligt. Nikotin kan påvirke den unge hjerne og øge risikoen for angst og depression.

 

Temaften for forældre

Hvis du ønsker at vide mere om nikotinens indflydelse, og hvordan du taler med din ung om emnet, så deltag i vores temaaften for forældre her: Tilmeld dig arrangementet om nikotin her.

 

 
Læs mere om nikotinprodukter her
 
 
 
 
 
 
 

Gentoftes Kommunes tilbud til unge

 
 
 
 
Design uden navn (48).png
 

Nikotinprodukter

Har du en ung som gerne vil stoppe med snus eller andre nikotinprodukter, tilbyder Gentofte Kommune både gruppeforløb og individuel rådgivning til unge. 

Gentofte Kommune tilbyder også gratis telefonrådgivning for alle hos STOPLINIEN, hvor du anonymt kan tale med en erfaren rådgiver om at stoppe med snus, e-cigaretter og rygning.

 

Du kan ringe til STOPLINIEN på tlf. 80 31 31 31. Du kan også sende en sms med teksten "snusfri GK" til 1231.

Læse mere om rådgivningstilbuddene her og tag kontakt

 

Alkohol og andre rusmidler

Hvis du er bekymret for din unges forbrug af alkohol eller andre rusmidler, kan den unge få hjælp til at ændre det. Alle tilbud er gratis og anonyme, og din unge er garanteret hjælp inden for 14 dage.

 

Gentofte Kommune tilbyder også gratis og anonyme samtaler med dig, der er over 18 år og har et stort forbrug af alkohol eller andre rusmidler. Tilbuddet gælder også pårørende. Du kan være anonym i samtalerne der tages udgangspunkt i de emner, som du ønsker at tale om. Fokus er på at afklare og ændre dine alkoholvaner. Du får hjælp, støtte og sparring til at sætte realistiske mål for din fremtid.

 

Kontakt forebyggelseskonsulenten i Gentofte Kommune på tlf. 40 12 92 72

Læs mere om rusmiddelsforebyggelsen i Gentofte & find kontaktinformationerne her.

 

 
Find arrangementer om rusmidler & nikotin her
 
 
 
 
 
 
 

 

skøre perspektiver og kloge tanker

 
 
 
 
Design uden navn (4).svg
 

Vi har brug for din kreative energi til at pifte vores nyhedsbrev op! Har du nogle strålende tanker, som du gerne vil se udforsket i de kommende udgivelser? Del dem med os, for vi vil gerne skabe et spændende tilbud for forældre.

 

Vi leger med tanken om at introducere en forældre-til-forældre brevkasse, hvor forældre kan dele deres oplevelser anonymt og få nye perspektiver på forældreskabet. Måske har du en sjov historie eller en visdomsperle, du vil dele?

Herudover ønsker vi altid nye indspark til temaer!

 

Skriv til os

Vi håber derfor, du vil sende os en mail med følgende:

  • Tema, som nyhedsbrevet skal sætte spot på.
  • Perspektiver, artikler eller data, som du finder interessant og som skal belyses.
  • Udfordringer eller oplevelser, som andre forældre kan lære af, eller oplevelser, som du ønsker sparring på.
  • Andre ønsker til, hvad forældreindsatsen i Gentofte skal arbejde med.
 
Skriv til os her
 
 
 
 
 
 
 

TIPS & TRICKS

 
  • Novavi - Få hjælp til alkohol- og stofmisbrug i familien. Tilbuddet er både for unge op til 30 år og for de pårørende.
  • Uturn - Tilbuddet er til dig, der vil gøre noget ved dit forbrug af alkohol, hash eller andre rusmidler. Tilbuddet er anonymt og tilpasset dig og din situation.
  • Teenageforældre - En hjemmeside, hvor du kan finde konkrete værktøjer til en god relation og dialog om de emner, der fylder i teenagelivet, som fx alkohol og brug af digitale medier.
  • DrugRebels - Viden om rusmidler, sparring med andre forældre og deres eksperter samt værktøjer til at tage de svære samtaler med din teenager.
  • Alkohol & Samfund - Her finder du viden om unge og alkohol, gratis anonym rådgivning og gode råd til dialogen som forældre.
  • Stoplinien - Rygestop tilbud i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
  • 12 Myter om snus - Myter om snus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon