Amatørarkæologer på jagt efter Egtvedpigens nabo

 
 
 
 

Siden onsdag i sidste uge flere end 100 forskellige nysgerrige mennesker hjulpet Vejlemuseernes arkæologer med at udgrave 'Bjergemandshøj', en overpløjet bronzealdergravhøj et stenkast fra højen hvor Egtvedpigen blev fundet for 100 år siden.

 
 
 
 
DSC00093.JPG

Udgravningen fortsætter indtil onsdag d. 22/9. Der er stadig mulighed for at tilmelde sig gravearbejdet. Mere information og tilmelding på vejlemuseerne.dk/borgerudgravning. Foto: Vejlemuseerne

 
 
 
 

Vi kan lige så godt afsløre det med det samme: Vi har ikke fundet en ny Egtvedpige. Men det var der nu heller ikke nogen der havde regnet med at vi ville.

 

Arkæolog og museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul fortæller om samarbejdet med de frivilige:

 

"Vi har nu været i gang med borgerudgravningen i seks dage, og det har været en helt fantastisk oplevelse at mærke begejstringen fra de mange frivillige, som har hjulpet til med udgravningen. De har prøvet kræfter med at snitte profiler, solde jord og lede efter flintafslag. Det er fedt at kunne dele glæden over nuancer af jord og fortællingen om kulturlandskabet på Egtvedpigens tid. Mange efterspørger flere lignende arrangementer, og det er virkelig spændende at arbejde med citizen science på denne her måde."

 

Udgravningen fortsætter indtil onsdag d. 22/9. Der er stadig mulighed for at tilmelde sig gravearbejdet. Mere information og tilmelding på vejlemuseerne.dk/borgerudgravning.

 

Højen havde flyttet sig

Under forberedelserne til udgravingen viste det sig at Bjergemandshøj slet ikke ligger der, hvor den skulle ifølge de gamle kort. Da arkæologerne første gang besøgte stedet og talte med lodsejeren, blev det tydeligt at den i virkeligheden lå ca. 100 meter fra det sted kortet viste.

 

Selvom højen har været overpløjet i mange år, kunne den tydeligt ses som en forhøjning i landskabet. For at være sikker på at der ikke var tale om to forskellige gravhøje, blev der gravet søgegrøfter der hvor højen skulle ligge ifølge kortet. 

 

Vi formoder at forskydningen er sket, da de gamle kort er blevet digitaliseret.

 

Der er godt 87.000 registrerede gravhøje i Danmark, hvor af 40.000 regnes for at være opført i bronzealderen.

 

Kom og kig, eller vær med til at grave

Der sendes en kort liveupdate fra udgravingen på Vejlemuseernes Facebookside alle hverdage kl 11.00, rundvisning alle hvedage kl 14.00, samt torsdag kl 19.00. Aftenrundvisningen kræver tilmelding via vejlemuseerne.dk/borgerudgravning.

 

Udgravningen fortsætter indtil onsdag d. 22/9. Der er stadig mulighed for at tilmelde sig gravearbejdet. Mere information og tilmelding på vejlemuseerne.dk/borgerudgravning.

 

I år er det præcis 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet en iskold vinterdag i februar, i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. Jubilæumsåret fejres med en stor særudstilling på Kulturmuseet i Vejle og masser af aktiviteter i Egtved, bl.a. en gratis foredragsrække henover efteråret.

 

Borgerudgravningen, foredragsrækken og andre aktiviteter i forbindelse med udstillingen er støttet af Region Syds Kulturpulje.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Titel: Borgerudgravning: Bronzealdergravhøj nær Egtved

Sted: Egtved Holt 12, Egtved

Tid: Indtil onsdag d. 22/9

Mere info og tilmelding: vejlemuseerne.dk/borgerudgravning

 
 
 

Foto

Klik for at downloade i høj opløsning.

Alle fotos krediteres Vejlemuseerne

 
 
 
 
DSC00276.JPG
 
DJI_0356.png
DSC00093.JPG
 
DJI_0372.JPG
 
DJI_0337.png
DSC00094.JPG
 
DJI_0371.JPG
 
DJI_0338.png
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Museumsinspektør Louise Felding: lofel@vejle.dk / 51 73 81 29

Museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul: kabju@vejle.dk / 23 41 77 31

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk