REHPA Nyt - maj 2024

 
 
 
 
 

Ny app til unge med kræft

 
 
 
 

På baggrund af ønsker fra brugere af 'Kræftværket', der er Rigshospitalets mødested for unge, der har eller har haft kræft, er der udviklet en app, så de unge "kan tage Kræftværket med i lomme".


Appen 'UngeKræfter' skal øge livskvaliteten hos unge både under og efter deres kræftbehandling. Den er udviklet som et forsknings- og innovationsprojekt fra 2016-2020 af unge, fagprofessionelle og forskere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Appen er kun for unge, der har eller har haft kræft, derfor skal man bruge en unik kode for at logge ind i appen. Du kan skrive til Maria Aagesen, hvis du vil vide, hvordan man får en kode til appen.

 
Læse mere om formålet med appen på rehpa.dk
 

Du kan også læse mere om appen på Region Hovedstadens hjemmeside

 
 
 
 
 
 

Tværfaglighed styrker sammenhængende forløb i Odense Kommune

 
 
 
 

Hos Center for Kræftrehabilitering og Palliation i Odense Kommune arbejder sygeplejersker, diætist, fysio- og ergoterapeuter tæt sammen. De arbejder for at skabe sammenhængende, frem for parallelle, forløb for borgere, der har eller har haft kræft.


I de knap seks år Center for Kræftrehabilitering og Palliation har eksisteret i Odense Kommune har medarbejderne arbejdet aktivt med at skabe rammer både for tværfagligheden og for kombinationen af rehabilitering og palliation.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Det er ikke indsatsen, der er det vigtige. Det vigtige er, hvad borgeren har brug for. Og der skal vi bruge hinandens fagligheder, og det hjælper, at vi har gode rammer for det tværfaglige samarbejde, siger sygeplejerske ved Center for Kræftrehabilitering og Palliation Cathrine Bundesen.

 
 
 
 

Livsafslutning og død på skemaet

 

Et nyt fag på Syddansk Universitet (SDU) skal løfte sundhedsprofessionelles kompetencer om død og livsafslutninger.


SDU udbyder til august valgfaget 'Livsafslutning og død i det danske samfund og sundhedsvæsen'. Faget udbydes som sommerskole i uge 33 og 34, 2024. Faget kan tages som enkeltstående valgfag for alle med en bachelorgrad i en sundhedsfaglig uddannelse. Desuden kan kandidatstuderende på fysioterapi, ergoterapi, jordemodervidenskab, klinisk sygepleje og på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse vælge faget som en del af deres uddannelse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ernæringsindsatser til borgere med KOL

 

På en temadag om ernæringsindsatser til borgere med KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, fik deltagerne indblik i den nyeste forskning og praktiske interventioner. Desuden fik de 50 deltagere perspektiver på de kommende kvalitetsstandarder for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Trine Klint, der er klinisk diætist og næstformand og fagredaktør i Fagligt selskab af Kliniske Diætister, præsenterede de nye kvalitetstandarder og gav det faglige selskabs syn på dem. Standarderne har til formål at sikre ensartede tilbud af højere kvalitet på tværs af landets kommuner.

 
Du kan finde de nye kvalitetsstandarder på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Projektet konkluderede, at deltagerne øgede deres kostindtag, særligt deres proteinindtag. Deltagerne i projektet klarede sig efterfølgende bedre i rejse-sætte-sig-test og en 6-minutters gangtest, end de gjorde inden projektet.

 
 
 
 

Pris til yngre onkolog

 
 
 
 
 
 
 
 
 

For at blive tildelt prisen skal modtageren være en inspirationskilde og en motivator for enten noget fagligt, noget socialt, noget forskningsmæssigt eller uddannelsesmæssigt.

 

Selvom det kan lyde svært at leve op til, er der, ifølge formanden for FYO Marianne Vogsen, flere af den slags onkologer i Danmark.

Blandt de mange indstillede til prisen havde FYO valgt at give den til Kristin Enevoldsen. Marianne Vogsen læste op fra indstillingen under prisoverrækkelsen:

 

"Hun har formået at gøre palliationen til et interesseområde for samtlige af de yngre læger på onkologisk afdeling (ved Vejle Sygehus, red.). Og afsnittet er blevet særdeles værdsat hos uddannelseslæger og fungerer nu som et enormt trækplads for ansøgere til introduktionsuddannelse i onkologien."

 
 
 
 

Nyt forløb til mennesker med rift i kranspulsåren (SCAD)

 
 
 
 

Et nyt forløb for borgere, der på grund af en rift i kranspulsåren (SCAD) oplever fatigue (udmattelse og udtalt træthed), bliver afviklet på REHPA Forskningsklinik til efteråret - uge 39 og 47, 2024.

 

På forløbet får deltagerne viden om træthed og afprøver strategier og øvelser, de kan bruge i deres hverdag. Øvelserne skal hjælpe deltagerne med at håndtere og navigere i træthed og udmattelse ved bevidst at prioritere deres energi i løbet af dagen. Forskere fra Rigshospitalet og Aarhus universitetshospital samler data fra forløbet gennem interviewes og spørgeskemaer.

 

Deltagerne arbejder også med værdier i livet, mental trætheds betydning for hukommelse og koncentration, psykologiske strategier, fysisk aktivitet og energi samt tilbagevenden til arbejdslivet.

 

Deltagerne på forløbet skal være tilknyttet arbejdsmarkedet og have haft en SCAD-episode inden for de seneste 2-12 måneder regnet fra den 1. juni 2024.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

Adapting an evidence-based, home cardiac rehabilitation programme for people with heart failure and their caregivers to the Danish context: DK:REACH-HF study; Eghøj M, Zinckernagel L, Brinks TS, Kristensen ALS, Hviid SS, Tolstrup JS et al.; European journal of cardiovascular nursing. 2024 marts

 

Cancer-related pain experienced in daily life is difficult to communicate and to manage - for patients and for professionals; Ikander, Tine, Raunkiær, Mette, Voetmann, Cecilie, Pedersen, Caroline V. and Jarlbaek, Lene; Scandinavian Journal of Pain, vol. 24, no. 1, 2024

 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

 

13.06.2024: How discourse analysis can provide contextualisation for end-of-life research, Vrije Universiteit Brussel and Amsterdam UMC

 

20.06.2024: Netværksmøde om rehabilitering og palliation - SOSU-skoler og Professionshøjskoler i Danmark, REHPA

 

15.08.-25.11.2024: Demens, omsorg og aktivitet, KP

 

19.08.-29.11.2024: Palliativ praksis - komplekse tilstande og symptomlindring, VIA University College

 

21.08.-01.11.2024: Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering i naturen, VIA University College

 

22.08.-13.12.2024: Palliativ praksis - komplekse tilstande og symptomlindring, KP

 

09.-10.09.2024: The European Cancer Rehabilitation and Survivorship Symposium (ECRS) 2024, acta oncologica, Castle & Danish Cancer Institute

 

18.09.-11.12.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland, Region Midtjylland


24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

26.-27.09.2024: Landskursus 2024, Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker (DSR)

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

30.09.2024-01.05.2026: Uddannelse til Fagområdespecialist i Palliativ medicin med dansk teoretisk uddannelse, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

01.10.2024: Temadag om kortlægningen af den basale palliative indsats på sygehuse i Danmark, REHPA

 

07.-09.10.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - efterår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

23.10.-13.12.2024: Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb, VIA University College

 

04.11.2024-26.02.2025: Sorgrådgivning som professionel velfærdspraksis, KP

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

14.-16.11.2024: Brystkræft og Fysioterapi, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi

 

21.11.2024: Temadag - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark

 

20.01.-13.06.2025: Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis, VIA University College


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld