Glostrup Kommune Skyline
 
 
 
 

Erhvervsnyt oktober 2021

 
unknown documenttype 'template' 25. oktober 2021
 

Kommunalvalget står for døren. I november skal vi vælge vores politikkere for de næste fire år. Da vores nuværende borgmester har valgt ikke at genopstille, sender han en tak til Glostrups erhvervsliv for et godt samarbejde.

Derudover gør vi opmærksom på puljer, du kan søge til din virksomhed for at skubbe diverse tiltag i gang. Og så er der indført et nyt gebyr på bortskaffelse af jord.

Du kan også få et kig ind i jobcenterets database med kompetente medarbejdere, der står til rådighed for din næste ledige stilling.

 

 
 
 

Tak for godt samarbejde

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dette nyhedsbrev bliver det sidste med mig som borgmester, da jeg har valgt ikke at genopstille til valget 16. november. Derfor vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke jer alle for et godt og frugtbart samarbejde igennem mine år som borgmester - ikke mindst i den svære tid under coronakrisen. Det har været et absolut privilegie at stå i spidsen for en kommune med så stærke virksomheder. Tak igen - og god vind fremover.

 
 
 
 
underskrift John Engelhardt fritlagt.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Udnyt overskudsvarme og spar energi og penge

 

Har din virksomhed overskudsvarme fra tørring, køling, smeltning eller andet, som ikke anvendes? Så vil du højst sandsynligt kunne spare penge ved at udnytte den.

 

I mange virksomheder er der mulighed for at udnytte spildvarme fra produktion, køling og andre aktiviteter. Ifølge Energistyrelsen kan ca. 10 % af erhvervslivets energiforbrug genvindes og udnyttes. Der er sandsynligvis både energi og penge at spare for produktionsvirksomheder, som koger, køler, varmer, tørrer, brænder, smelter mv. eller har et serverrum, der skal køles.

 

Intern og ekstern udnyttelse af overskudsvarme
Energimæssigt set er overskudsvarme eller spildenergi den energi, som ikke kan anvendes yderligere i produktionen, når alle virksomhedens processer er energieffektiviseret. Der skelnes mellem intern og ekstern udnyttelse af overskudsvarme. Udnyttes overskudsvarme i egne bygninger til fx proces eller rumopvarmning, er der tale om intern udnyttelse. Hvis den overskydende varme sælges til fjernvarmenettet eller anden lokal aftager, som fx en nabovirksomhed, er der tale om ekstern udnyttelse.

 

Nye afgiftsregler gør det nemt
I 2020 blev der indført nye regler for overskudsvarme. Med de nye regler er det blevet nemt og billigt at udnytte spildvarme. Anlæg, der både leverer proceskøl og producerer varme, er stort set fritaget for afgifter. Elvarmeafgiften er reduceret til 0,4 øre/kWt. Det er samme niveau som elafgiften på let proces.

Overskudsvarmeafgiften er reduceret til 25 kr./GJ (Gigajoule) og 10 kr./GJ for energicertificerede virksomheder. Samlet set betyder de nye regler, at en produktionsvirksomhed kan udnytte varmen fra en varmepumpe, der både leverer proceskøling og varmeproduktion til priser under 60 kr./MWt. Det gælder både til internt og eksternt brug. 

 

Få tilskud fra Energistyrelsens erhvervspulje
Med energiaftalen af juni 2018 blev den frivillige ordning Energispareselskabernes Energispareindsats afskaffet. For virksomheder er ordningen blevet erstattet af Energistyrelsens erhvervspulje. Erhvervspuljen skal hjælpe til at give kortere tilbagebetalingstider for energibesparende tiltag, så flere tiltag kan blive realiseret.

Privatejede produktions-, handels- og servicevirksomheder kan få tilskud til en række energibesparende tiltag. Det gælder blandt andet energioptimering af procesanlæg, varmegenvinding og udnyttelse af overskudsvarme. Tilskuddet dækker op til 50 % af udgifterne og puljen kan søges flere gange om året. Tilskuddet skal søges, FØR projektet sættes i gang.

 

Læs mere om Energistyrelsens erhvervspulje og tilskudsmuligheder

 
 
 
 
 
 

Nyt gebyr for anvisning af jord

 
 
 
 
Gebyr for flytning af jord
 

Der er vedtaget ny lovgivning, som pålægger kommunerne at opkræve gebyr for anvisning af jord, der er erhvervsaffald.

Ændringer i bekendtgørelsen - der fastsætter krav om opkrævning af gebyr for jordflytninger - trådte i kraft ved årsskiftet 2020/2021, og kommunerne arbejder på højtryk sammen med leverandører af IT-løsninger på at få et system, der kan håndtere gebyropkrævninger og få fastsat gebyrstørrelser.

 

Hvem skal betale gebyr
Gebyret skal lægges på alle anmeldelser af jordflytninger, hvor jorden er erhvervsaffald. Det skal sikre, at omkostningerne til administration af jordflytninger over tid balancerer med gebyrindtægten. Gebyret erstatter et statsligt tilskud til driften på erhvervsaffaldsområdet, efter at kommunerne ikke længere kunne opkræve administrationsgebyr. Ved optælling for de seneste 3 år kan vi se, at ca. 95 % af anmeldelserne er erhvervsaffald og ca. 5 % er privat jord.
Opkrævningen skal ske hos anmelder og skal dække kommunens omkostninger til sagsbehandling, drift af IT-systemer til håndtering af jordflytninger og gebyrberegning på den enkelte anmeldelse samt fakturering og opkrævning.
Det er desuden et krav, at opkrævningen afspejler det faktiske tidsforbrug i forbindelse med sagsbehandling, journalisering, kontrol af oplysninger i anmeldelsen (herunder analyser), selve anvisningen og efterfølgende opfølgning på jordflytningerne, fx hos modtageren af jorden. Desuden skal opgørelsen ske for den enkelte anmeldelse.

 

Opkrævning forventes påbegyndt ved årsskiftet
Glostrup Kommune er endnu ikke helt klar med gebyret endnu, men vi regner med, at der vil ske opkrævning fra starten af 2022. Vi afventer fortsat ændringer i det IT-system, der varetager jordflytninger, så det også kan håndtere opkrævning af gebyret. Vi har endnu ikke afsluttet beregninger af kommunens udgifter til sagsbehandling, som fremover skal fordeles på de anmeldelser af jordflytning, som vi modtager.  
Når gebyrstørrelsen er fastlagt, og vi er klar til opkrævning, vil det blive annonceret på www.glostrup.dk, i vores system til anmeldelser af jordflytninger og i Miljøavisen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Løft til turisme og oplevelsesindustrien
Der er fortsat en stor fokus på at hjælpe virksomhederne inden for turisme og oplevelsesindustrien, fx konferencecentre, restauranter og hoteller. Det er dog ambitionen, at omstillingspuljen skal komme alle hårdt ramte virksomheder til gode.

Tilskud fra puljen skal bl.a. kunne anvendes til omstilling via kompetenceløft og uddannelsesløft, den digitale og grønne omstilling eller til at afsætte produkter på nye markeder.

 

Eksempler på støttede aktiviteter

  • Rådgivning (fx til nye/ændrede markeder og kundegrupper, øget digitalisering eller grøn omstilling)
  • Investering (fx køb af udstyr eller ombygning)
  • Kompetenceudvikling

Læs alt om omstillingspuljen og ansøg her.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vækstpiloter

Mangler du de rette kompetencer til dit næste projekt?

 
 
 
 
Vækstpilot
 
 
 
 

Mangler din virksomhed de rette kompetencer til at få indført en ny teknologi, etablere en webshop eller noget helt andet, så kan alle SMV-virksomheder i dag søge om at få ansat en vækstpilot i op til 6 måneder med et løntilskud på maksimalt 15.000 kr. om måneden. Altså samlet 90.000 kr. i hele perioden. Kravet er, at virksomheden har et konkret omstillingsbehov.

27. oktober kan du deltage i et informerende webinar om ordningen.

 

Se mere og tilmeld dig her.

 

 
 
 
 
 
 

Ansæt den rigtige medarbejder

Glostrup Kommunes Virksomhedsservice står til rådighed med hjælp, råd og vejledning

 
 
 
 

Virksomhedsservice kan hjælpe dig med

•    rekruttering af nye medarbejdere
•    udarbejdelse af annoncering efter nye medarbejdere
•    ansættelse i løntilskud
•    virksomhedspraktikker 
•    voksenlærlinge, hvor borgere over 25 år gennemfører en lærlingeuddannelsen
•    uddannelse og opkvalificering 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lige nu har vi et antal meget kompetente ledige borgere, som står klar til at starte i din virksomhed. Se et udpluk af profilerne herunder og kontakt os med dine ønsker.

 
 
 
 

26-årig biolog søger job inden for laboratoriearbejde.

27-årig cand.mag. i dansk søger job som underviser.

23-årig markedsføringsøkonom søger job inden for digital markedsføring.

 
 
 
 

29-årig biokemiker søger inden for sin uddannelse, men også gerne andre retninger.

26-årig mekaniker søger job inden for sit fag, men også gerne som tilsynsassistent.

29-årig teknoantropolog søger job som forretningsudvikler og projektmedarbejder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vil du vide mere

 
 
 
 
footer