Nyhedsbrev
12. februar 2025
 
 
 
 

Unge & Perfekthedskultur

 

I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på, hvordan du kan hjælpe din teenager med at opbygge et sundere selvbillede i en tid, hvor perfekthedskulturen fylder og påvirker unges trivsel.

Perfekthedskultur er en del af mange unges liv. Det handler ikke kun om at gøre sit bedste, men også om en følelse af, at man konstant skal være den bedste version af sig selv - i skolen, på sociale medier, i fritidslivet, i sine relationer og i forhold til sin krop og sit udseende. Mange oplever et vedvarende pres for at fremstå fejlfri, og illusionen om perfektion kan forstærke følelsen af utilstrækkelighed. Dette kan føre til lavt selvværd, kropsutilfredshed og endda usunde vaner.

 

Særligt kropsidealer vejer tungt. En undersøgelse fra VIVE viser, at unges trivsel hænger tæt sammen med deres tilfredshed med egen krop, vægt og udseende. Samtidig bombarderes de med billeder af perfekte kroppe og ansigter via sociale medier, film og reklamer, hvilket kan skabe urealistiske forestillinger om deres eget udseende og føre til en følelse af aldrig at være gode nok.

Men også omgivelserne - venner, klassekammerater og familie - har stor betydning for, hvordan unge opfatter deres krop og udseende. Som forælder er det vigtigt at være bevidst om dette, blandt andet ved at fremhæve værdien af at tale positivt om kroppen og være opmærksom på, hvordan man taler om sin egen krop.

 
 
 
 
 
 

KOMMENDE ARRANGEMENTER

-

 

19. februar 2025, kl. 17-18.00
Foredrag: Christian Fuhlendorff: En barndom med ordblindhed på Gentofte Hovedbibliotek. Tilmeld dig her

 

19. februar 2025, kl. 16.30-18.00
Ungdomsprofil 2024 med Center for Ungdomsforskning på Gentofte Rådhus. Tilmeld dig her

 

4. marts kl. 19 i Byens Hus, Gentofte
Faglig Salon Opmærksomhedstvyveriet m. 
Camilla Mehlsen og spoken word-kunstner

Nicoline Christensen. Tilmeld dig her

 

17. marts kl. 20 i Mungo Park, Allerød

Forestilling: Kvinde Kend Din Krop. Find billetter her

 

9. april kl. 19-20.30 i Byens Hus, Gentofte

Faglig Salon Gaming: Forretningsmodeller og forældrefælder. Tilmeld dig her

 
 
 
 
 
 

Adgangsbillet til fællesskabet -

6 råd til forældre 

 
 
 
 
b7bdc4bd-a963-4ff4-b85e-bf0ef36716df.jpg
 

Krop og udseende fylder meget i børn og unges verden. En ny rapport fra Sex & Samfund viser, at halvdelen af eleverne oplever, at udseendet spiller en stor rolle, hvis man vil føle sig accepteret i skolen. Derudover har en tredjedel af eleverne oplevet, at nogen er blevet holdt udenfor på grund af deres krop eller udseende.

Børn og unge har altid vurderet sig selv og hinandens kroppe. Men i dag fylder frygten for skolekammeraternes bedømmelse så meget, at mange børn konstant føler sig "på arbejde" for at forebygge eller undgå en negativ vurdering af deres udseende. For den "rigtige" krop og det "rigtige" udseende fungerer ofte som en adgangsbillet til fællesskabet.

 

Her er Sex & Samfunds bud på seks råd til forældre: 

 

1. Lyt og giv plads til tvivl og undren 

2. Tal om pubertet 

3. Tal om udseendets rolle i fællesskaber 

4. Tal om kropsidealer og normer 

5. Tal om usikkerhed og trivsel 

6. Vær en rollemodel 

 
Læs mere i Sex & Samfunds guide her
 
 
 
 
 
 

Kære forælder, hvordan har dit barn det egentlig?

 
 
 
 
vandpost.png
 

Ungdomsprofilen 2024

Den 19. februar kl. 16.30-18.30 på Gentofte Rådhus kan du få indsigt i unges egne oplevelser af deres ungdomsliv.

En ny rapport fra Center for Ungdomsforskning undersøger, hvordan unge navigerer i en hverdag præget af både præstationspres og sociale forventninger.

Rapporten belyser, hvordan unges forhold til udseende og vægt påvirker deres selvværd og trivsel. Den dykker også ned i deres tanker om fællesskaber og ønsket om at finde en balance mellem at præstere og have tid til det, der virkelig betyder noget i deres liv. Som forælder får du her et værdifuldt indblik i, hvad der fylder hos de unge i Gentofte.

 

Centrale tal fra rapporten

Der er en markant forskel mellem piger og drenge, når det kommer til krop, vægt og udseende.

  • 45% af drengene på ungdomsuddannelserne er helt tilfredse med deres vægt, men kun 23% af pigerne deler samme holdning.

  • Pigerne kæmper oftere med utilfredshed og fysisk ubehag. Eksempelvis oplever 22% af pigerne hovedpine mere end én gang om ugen, sammenlignet med kun 11% af drengene.

Det er gratis at deltage, og alle interesserede er velkomne!

 
Tilmeld dig her
 
 
 
 
 
 

Rynkecreme til din teenager?

 
 
 
 
Nyhedsbrev Ensomhed (December 2024) (6).png
 

'Sephora Kids' - når sociale medier skaber urealistiske skønhedsidealer for børn og unge

Nogle børn helt ned til seksårsalderen er begyndt at bruge skønhedsprodukter, som de har set på bl.a. TikTok. Fænomenet kaldes Sephora Kids, hvor børn inspireres til omfattende skønhedsrutiner med eksfolierende masker og rynkecremer - produkter, der kan skade deres hud. Sociale medier spiller en stadig større rolle i børn og unges opfattelse af kropsidealer og udseende, og derfor er det vigtigt at tale med dit barn om, hvordan disse medier påvirker dem.

  • Forklar, at de fleste billeder er redigerede og langt fra virkeligheden.
  • Fremhæv vigtigheden af kropsdiversitet og naturlige kroppe.
  • Undersøg sammen, hvordan algoritmer fungerer, så de kan navigere sundt i den digitale verden.
 
 
 
 
 
 

Gentofte - Landets slankeste kommune 

 
 
 
 
5.png
 

Man smitter med sin kropsbevidsthed

Gentofte er ikke kun kendt for sine flotte facader og velplejede haver, men også for at være landets slankeste kommune. Samtidig er det her, brugen af slankemedicinen Wegovy er højest - på trods af et lavere antal overvægtige sammenlignet med andre kommuner, skriver Ugeskrift for Læger.

Mens forældrene arbejder på at holde vægten i skak, viser en rapport fra Sex & Samfund, at dette kan påvirke unges opfattelse af deres egen krop. Camilla på 15 år fortæller:

"Min mor er hele tiden på en eller anden ny kur. Hun er ikke specielt overvægtig, men hun føler det selv. Og det rammer mig, fordi jeg er større end hende. Så hvad tænker hun om mit udseende? Hun vil jo ikke ligne mig. Det rammer mig." - Camilla, 15 år

 

Når forældre har stort fokus på vægt og udseende - selv med de bedste intentioner - kan det utilsigtet sende signaler om, at udseendet er altafgørende for ens succes i livet.

Vær opmærksom på, hvordan du taler om din egen og andres kroppe. Det handler ikke om at opgive sunde vaner, men om at sætte fokus på glæden ved sundhed fremfor jagten på urealistiske kropsidealer.

Ved at skabe en åben dialog og støtte din teenager kan du hjælpe med at modvirke det kropspres, som sociale medier og skolekulturen kan lægge på dem. Lad dem vide, at de ikke behøver at leve op til urealistiske idealer - de er allerede gode nok, som de er.

 
Læs Sex & Samfunds rapport her
 
 
 
 
 
 

sæt kroppen på dagsordenen

 
 
 
 
Nyhedsbrev billeder (7).png
 

Forældre spiller en vigtig rolle i teenageres trivsel

Det er ikke kun vigtigt, at forældre taler med deres egne teenagere - det er mindst lige så vigtigt, at de taler sammen med andre forældre og skolen. I rapporten fra Sex & Samfund opfordres forældre til at tage en aktiv rolle i deres børns trivsel og være med til at skabe et sundere miljø for dem.

Der lægges vægt på, at forældre bør blive klogere på, hvordan krop og udseende påvirker unges trivsel, bringe dialogen om emnet ind i skolen og fritidslivet samt støtte de trivselsinitiativer, der allerede findes.

 

UGE 6 - Kampagne uge Sex og Samfund

Sex & Samfund har også sammensat en selvfaciliterende temaaften, der kan sætte gang i vigtige samtaler blandt jer som forældregruppe. Sæt fokus på dialogen om krop og trivsel i jeres barns klasse, og bring det op på det næste forældremøde.

 

 
Her finder I alt materialet til UGE 6 og slides til forældremødet
 
 
 
 
 
 

Spejlven - en sund relation til Kroppen

 
 
 
 
6.png
 

Initiativ skal styrke børns selvværd og kropsglæde

En anden måde at sætte fokus på krop og udseende er gennem uddannelse. Spejlven henvender sig til elever i 4., 5. og 6. klasse og tilbyder en anderledes tilgang til at styrke børns selvværd og kropsglæde. Programmet er designet til at give børn redskaber til at håndtere de sociale og kulturelle kropsidealer, der ofte præger deres hverdag - særligt via sociale medier og samfundets perfekthedskultur.

 

Hvad går Spejlven ud på?

  • Øget bevidsthed om kropsopfattelse: Børn lærer at udfordre urealistiske kropsidealer og anerkende deres egen krops naturlige mangfoldighed.

  • Aktive og sunde kroppe: Fokus er på glæden ved bevægelse frem for præstation, hvilket hjælper børn med at forbinde aktivitet med trivsel og ikke perfektion.

  • Styrket fællesskab: Gennem sjove og involverende øvelser får børnene mulighed for at dele tanker og erfaringer, hvilket fremmer positive relationer og selvværd.

Hvem kan deltage?

Projektet er relevant for forældre, skoler, lærere og pædagoger, der ønsker at støtte deres børn i at udvikle en sund relation til deres krop og reducere kriopsutilfredshed. 

 
Læs mere om Spejlven her
 
 
 
 
 
 

Nye Podcastepisoder på Vej i Februar

 
 
 
 
Er_du_helt_vaek_1.jpg
 

"Er du helt væk?!" Podcasten kommer med nye afsnit snart

I de kommende episoder af "Er du helt væk?!" tager værten Maria Koch Aabel fat på emner, der berører både forældre og teenagere: forældreutilstrækkelighed og perfekthedskultur. Både unge og forældre oplever i dag et enormt pres for at være perfekte - i hverdagen, på sociale medier og i samfundet generelt.

De nye episoder udkommer i  slutningen af februar, hvor I kan lytte med på nye forældredilemmaer samt få spændende viden og råd fra bl.a. Ulla Dyrløv, Trine Sindahl og de unge selv.

 

Indtil de nye episoder udkommer, kan I stadig lytte til tidligere afsnit om alkohol, præstationspres og søvn, hvor eksperter og forældre diskuterer vigtige dilemmaer fra forældreskabet og unges hverdagsliv.

For det er ikke altid let at være forælder til et ungt menneske i rivende udvikling.

 
Find podcasten her
 
 
 
 
 
 

Unge piger og kvinder kan få hjælp til bedre kropsbilleder

 
 
 
 
Foreningen-Spiseforstyrrelser-og-Selvskade.png
 

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade tilbyder et gratis gruppeforløb, The Body Project, for piger og unge kvinder i alderen 14-25 år.

 

Forløbet ønsker at stryke deltagernes kropsbillede og udfordre de urealistiske idealer, som medierne ofte fremhæver.

 

Det foregår over fire sessioner -  både i København og online - hvor deltagerne gennem samtaler og refleksion vil  tage fat på emner som tyndhedsidealet, sociale mediers påvirkning og den konstante sammenligning med andre.

 

The Body Project er målrettet unge, der kæmper med kritiske tanker om deres krop og udseende. Det er dog ikke egnet til personer, der er i aktiv behandling for spiseforstyrrelser eller psykiatriske lidelser.

 

Hvis din teenager kunne være interesseret i at deltage og få redskaber til at se mere positivt på sin krop, kan de tilmelde sig via foreningens hjemmeside.

 
Find forløbet her
 
 
 
 
 
 

SIG det højt - lissa paustan

 
 
 
 
7.png
 

Ny podcast af Lissa Paustian og Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

I årevis bar Lissa Paustian på en stor hemmelighed - men i 2024 valgte hun at dele sin historie om spiseforstyrrelse og selvskade i TV2's 'Bachelorette'. Hendes mod til at tale åbent kan inspirere både unge og forældre til at tage samtaler om mental sundhed og selvbillede op.

 

Som forælder kan Lissas historie være en god indgang til at tale med din teenager om svære følelser, de måske går rundt med. At høre andre dele deres oplevelser kan skabe en tryg platform for din unge til at åbne sig. Det kan hjælpe både dig og din teenager til at forstå, hvordan man bedst navigerer i en verden med pres og perfektion.

 
Lyt til podcasten her
 
 
 
 
 
 

Tidlig hjælp gør en forskel

 
 
 
 
Nyhedsbrev billeder (6).png
 

Er du bekymret for at dit barns forhold til krop og kost?

STIME tilbyder et forløb for familier med børn og unge i alderen 10-17 år, der viser tidlige tegn på en spiseforstyrrelse. Målet er at forebygge og støtte børn og unge i en sund udvikling samt undgå, at problemerne forværres.

 

Hvad er tidlige tegn? 

  • Høj utilfredshed og overoptagethed med krop og kost. 
  • Ændring i sit forhold til kost, krop, og motion.
  • Isolering og undgåelse af bestemte ting, steder og personer. 

Forløbet hjælper familien med at forstå og håndtere udfordringerne. Søskende og fagpersoner kan inddrages efter behov.

 
Læs mere om STIME her
 
 
 
 
 
 

TIPS & TRICKS

 
  • Forældretelefonen - kan du få sparring og rådgivning om børn og unges trivsel. Det kan ift. til opdragelse, skole, hvordan du taler med dine børn om nogle særlige emner, bekymringer m.m.
     
  • Sexlinien - Unge som er ældre end 15 år kan modtage specialiseret rådgivning omhandlende krop, grænser, trivsel og seksualitet. 
     
  • Privatsnak.dk - Rådgivning til børn i alderen 10-15 år om krop, pubertet, prævention, forelskelse m.m. 
     
  • Girl Talk - er en chat for unge kvinder, hvor de helt anonymt kan skrive med frivillige unge rådgivere. Chatten har åbent hver aften.
     

  • Forening for spiseforstyrrelser og selvskade - de har en chatrådgivning som er for alle berørt af spiseforstyrrelser og selvskade.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon