Pressemeddelelse
31. maj 2018
 
 
 
 

Roskilde Festivals kunstprogram skubber til grænserne

 
 
 
 

En 10 meter høj kopi af Donald Trumps mur mod Mexico opføres i år på Roskilde Festival. Murværket med titlen Equality Walls er en del af festivalens omfattende kunstprogram, der også byder på en større udvidelse af kunstsatsningen KlubRÅ, hvor kunst og musik muterer til nye grænseoverskridende oplevelser.

 
 
 
 

Når over 100.000 deltagere i år indtager festivalpladsen, konfronteres de med kopier af de mure, som den amerikanske præsident Donald Trump har ladet bygge som prototyper ved grænsen mellem Mexico og USA som et fremtidigt værn mod illegale migranter.

 

Projektet har titlen Equality Walls og består af fire forskellige mure, der hver er 10 meter høje og seks meter brede, hvilket svarer til den originale størrelse. Murene opstilles i nærheden af Orange Scene som en overdimensioneret installation, der skal skabe debat og refleksion i forlængelse af, at Roskilde Festival samler op på tre års fokus på lighed gennem temaet Equality.

Signe Brink Wehl, programansvarlig for Arts & Activism på Roskilde Festival, siger:

"Kunsten på Roskilde Festival handler om at inspirere eller måske ligefrem provokere til debat og samtaler om kunsten, men i den grad også om de ting der sker i verden omkring os.

 

Trumps mure er på én gang meget æstetiske, dybt skræmmende og højaktuelle på den globale dagsorden. De er stærke symboler på en problematik, der ikke alene gælder i USA, men i hele verden, hvor fællesskaber lukker sig om sig selv og øger uligheden. Derfor var det oplagt for os at fremvise og samtidig give dem et navn, der peger på den problematik, vi gerne vil sætte fokus på, nemlig lighed eller manglen på samme."

 

Equality Walls kommer til at spærre for vejen, når man nærmer sig Orange Scene. I modsætning til Præsident Trumps kommende mur bliver de til at komme udenom.

 

KlubRÅ med vokseværk
Kunstsatsningen KlubRÅ handler også om grænser - især de teknologiske og kropslige. KlubRÅ debuterede i 2017 som et samarbejde mellem festivalen og Tuborg, og 38.000 gæster opsøgte her det kluborienterede univers, hvor genrerne muterer til helt nye typer oplevelser gennem koncerter, performances, videokunst og installationer.

 

I år fordobler KlubRÅ sin størrelse til 2400 kvadratmeter og fyldes til randen med overraskende rum og scener, hvor kunstnerne skubber til forholdene mellem mennesker, teknologi og seksualitet.

Her kan deltagere lade sig overvælde af virkelighedsforvrængende shows med den feterede rumænske kunster Alexandra Pirici under sit alias Adda Kaleh og australske Justin Shoulder, der med sin organiske sci-fi-installation og vilde performances udfordrer kønsforståelsen og skaber tvivl om, hvorvidt han er menneske eller kommer fra en fjern planet.

 

KlubRÅ byder desuden på shows af Lost Girls bestående af den norske kunstner Jenny Hval og multiinstrumentalisten Håvard Volden og synth-trioen KhalilH2OP, der bl.a. tæller When Saints Go Machine-forsanger Nikolaj Vonsild blandt medlemmerne, mens den sydafrikanske performance-duo Faka og de genreskabende Flex Dance Music fra Brooklyn bringer helt nye stilarter til festivalen.

 

Navnet KlubRÅ er både et løfte om rå og ofte grænseoverskridende kunstoplevelser med intim kontakt mellem kunstnere og deltagere, ligesom navnet er en hilsen til Tuborg Rå - den økologiske øl som Tuborg i sin tid udviklede til Roskilde Festival, og som sælges på festivalen for fjerde år.

 

Datavejrhaner og skattelybanko
Årets festival engagerer deltagerne i over 100 projekter og oplevelser inden for kunst og aktivisme.

 

I Art Zone kan man slappe af i Jillian Mayers magelige Slumpies-siddeinstallationer, som er tilpasset kroppens måde at holde på smartphones, eller bevæge sig rundt blandt værkerne på arkitektgruppen Sanos oplyste stisystem, mens man undrer sig over Oskar Kolianders 'vejrhaner', der peger i retning af deltagernes færden gennem deres personlige data.

Deltagerne kan gå med i et højrøstet optog med en 25 meter lang, antikapitalistisk kæmpeslange under ledelse af det skotske kunstnerpar Zoe Walker & Neil Bromwich eller debattere med den tidligere whistleblower Chelsea Manning og klimaaktivisten Tuina Nikienta Olivier.

 

En stor del af oplevelserne bindes sammen af et fokus på økonomisk ulighed under temaet Equality.

 

Den amerikanske kunstnerkoalition Gulf Labor Coalition skaber synlighed om migrantarbejderes slaverilignende arbejdsforhold i kulturverdenen, og man kan kaste sig ud i skattelybanko med Jonatan Spang og frivillige fra Oxfam IBIS eller heppe højlydt fra sidelinjen, når Folkekirkens Nødhjælp arrangerer Equality Soccer Cup på en dybt urimelig fodboldbane og har Shaka Loveless blandt kommentatorerne.

 

Dagens offentliggørelser betyder, at festivalens samlede indholdsprogram nu er klar.


Download pressemateriale:

Pressekit om Kunstprogrammet
Pressekit om Equality
Spilleplan for musik, KlubRÅ, Art Zone m.m.


Roskilde Festival 2018 finder sted fra lørdag 30. juni til lørdag 7. juli 2018.

 

Festivalen er udsolgt af partout-billetter, mens et begrænset antal endagsbilletter fortsat kan købes til lørdag den 7. juli.

 

Roskilde Festival skabes af frivillige ildsjæle og er 100 % non-profit. Alt overskud doneres til kulturelle og velgørende formål af Foreningen Roskilde Festival. Siden begyndelsen i 70'erne har Roskilde Festival genereret over 345 millioner kroner til udlodning.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Thomas Lenler Olesen, presseansvarlig, danske medier
E-mail: press@roskilde-festival.dk
Telefon: +45 30 10 82 81
Presserum: roskilde-festival.dk/more/press

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Online medieservice
I presserummet på vores hjemmeside finder du kontaktinformationer, højopløselige fotos, pressemeddelelser, informationer om akkreditering og meget andet materiale, som du kan anvende i forbindelse med dit redaktionelle arbejde.

 
 
 
 

Vi ses på Roskilde Festival 30. juni til 7. juli 2018.

 
 
 
 
Social media icon Social media icon Social media icon
Non-profit since 1972