Pressemeddelelse
20. februar 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Åbningsfest: Ny udstilling på Randbøldalmuseet

 
 
 
 

Lørdag d. 14. marts åbner en helt ny og spændende udstilling på Randbøldalmuseet. Kom med til åbningsfesten, og se udstillingen, der går bag om stedets begivenhedsrige og betydningsfulde historie.

 
 
 
 

Der er fest på Randbøldalmuseet lørdag d. 14. marts, når sæsonen åbnes med en helt ny, permanent udstilling. Foto: Vejle Stadsarkiv.

 
 
 
 

Randbøldalmuseet åbner sæsonen med en ny, permanent udstilling - Randbøldal - Jyllands første industrilandsby - lørdag d. 14. marts kl. 13.00. 

 

Vejlemuseerne har inviteret godsejer Geert F. H. de Lichtenberg til at åbne udstillingen sammen med formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune Dan Arnløv Jørgensen. 
Geert F. H. de Lichtenberg er efterkommer af papirfabrikkens grundlægger, Gehrdt de Lichtenberg. 

 

For de yngste familiemedlemmer er det muligt at besøge vandeksperimenterne og farvelægge tegninger i den nyåbnede udstilling.

 

Kig også indenfor i Randbøldals åbne væve- og papirværksteder, hvor der bydes på masser af inspiration, læring og mulighed for at prøve de gamle håndværk.

 

Åbningsfesten har gratis adgang. Museet er vært for kaffe og kage, og alle er velkomne! 

 

Jyllands første industrilandsby

Randbøldalmuseet ligger på det sted, som tidligere husede Engelsholm Papirfabrik, der blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir frem til 1846 og siden tekstiler. Hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å. 

 

I den nye udstilling får man hele fortællingen bag papir- og klædefabrikken og den industrielle produktion i Randbøldal fra 1732 til 1983:

 

"Den nye udstilling fortæller historien om, hvordan industrialiseringen i Danmark ikke altid begyndte i byerne, men i nogle tilfælde også opstod på landet - ovenikøbet meget tidligere end i byerne. Men det er også en fortælling om, hvordan industrien i høj grad formede de lokale samfund, som de eksisterede i, og hvordan en lille jysk landsby kom til at huse to fabrikker, der på forskellige tidspunkter var Danmarks førende inden for papir- og tekstilproduktion", fortæller museumsinspektør Rasmus Skovgaard Jakobsen.

 

Grundlæggeren og efterkommeren

Gehrdt de Lichtenberg var en drifitig storkøbmand og godsejer fra Horsens og manden bag den første fabrik i Randbøldal - og den første papirindustri i Jylland.  


Han nåede at eje en lang række herregårde, bl.a. Engelsholm og Bidstrup. Flere af dem står endnu i dag som på Lichtenbergs tid, og i dag er efterkommer Geert F. H. de Lichtenberg niende generation på Bidstrup Gods.

 
 
 
 
 
 

Dagens program

  • Velkomst ved museumsinspektør Rasmus Skovgaard Jakobsen
  • Åbning og taler ved godsejer Geert F. H. de Lichtenberg og formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune Dan Arnløv Jørgensen
  • Kaffe og kage
 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Åbningsfest i Randbøldal

Sted: Randbøldalmuseet, Dalekildevej 1, 7183 Randbøldal

Tid: Lørdag d. 14. marts kl. 13.00 - 16.00 

Mere info: vejlemuseerne.dk/aabningsfest-randboldal

 
 
 
 
 
 

Foto

Klik på billedet for at downloade i høj opløsning.

 
 
 
 

Fabriksanlægget set fra sydvest med Det Hvide Palæ i forgrunden og klædefabrikken bagved. Bagerst ligger magasinhuset, som i dag huser Randbøldalmuseet. Foto: Vejle Stadsarkiv.

Model af klædefabrikken fra udstilling. Bagerst ses magasinhuset, som i dag huser Randbøldalmuseet. Foto: Vejlemuseerne.

Randbøldalmuseet. Foto: Vejlemuseerne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Rasmus Skovgaard Jacobsen
Museumsinspektør, Vejlemuseerne

20 48 03 83 / rasja@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk