Pressemeddelelse
9. marts 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Digitalt liv til lukkede kunstudstillinger

 
 
 
 

I mere end en måned har en helt ny udstilling stået klar bag de lukkede døre på Vejle Kunstmuseum. Nu åbner Veronika Geigers 'Imprint' i stedet digitalt. Om kort tid vil efterårets meget populære Albert Bertelsen-udstilling gøre det samme.

 
 
 
 
Imprint dollhouse 2.png

Nedlukningen af alle landets museer har forhindret publikum i at opleve udstillingen, der stod klar i starten af februar, men nu er den åbnet i et digitalt, interaktivt format. Man kan bevæge sig rundt i udstillingen, i stil med Google Streetview, og se en række videoer hvor Veronika Geiger selv fortæller om sine værker og udstillingens temaer. Find den digitale udstilling på vejlemuseerne.dk/imprint.

 
 
 
 

Et foto af slidte vandrestøvler med hjul under i et kuperet landskab af lavasten fortæller om reelle fysiske udfordringer, fart og naturens konstante foranderlighed. Sådan inviterer den unge kunstner Veronika Geiger ind i soloudstillingen Imprint på Vejle Kunstmuseum. Her kan vi bjergtages af naturens umålelige skønhed men også blive opmærksom på naturens reaktion på menneskets færden.

 

Nedlukningen af alle landets museer har forhindret publikum i at opleve udstillingen, der stod klar i starten af februar, men nu er den åbnet i et digitalt, interaktivt format. Man kan bevæge sig rundt i udstillingen, i stil med Google Streetview, og bl.a. se en række videoer hvor Veronika Geiger selv fortæller om sine værker og udstillingens temaer.

 

Find den digitale udstilling på vejlemuseerne.dk/imprint.

 

De store landskaber
"For at forstå naturen, må man opholde sig i den", fortæller Veronika Geiger. Hendes kunstneriske materiale er de store landskaber, som de findes på bl.a. Island og i Canadas bjergkæder. Hun har opholdt sig i naturen i længere perioder og deltaget i flere geologiske ekspeditioner. Udstillingen viser fotografiske arbejder, videoer, stensamlinger og tyndslib, indsamlet gennem flere år.

 

Aftryk i naturen 
Imprint kan betyde både aftryk og indtryk. Udstillingen forholder sig til vores nuværende geologiske tidsalder gennem en serie billeder, hvor naturens egne substanser er det billedskabende element. På langvarige ekspeditioner har Veronika Geiger fulgt geologers arbejde og observeret de tidslige lag i sten og bjergformationer. Indsamling af materialer og fotografiske dokumenter fra disse feltture danner grundlag for og ramme om udstillingen Imprint. 

 

"Den epoke, vi lever i nu, markerer perioden for menneskeskabte klimaforandringer. Klimakrisen har sat vores forhold til naturen i fokus og tvinger os til at stoppe op og forholde os til den jord, vi bor på", fortæller kunstneren.

 

I udstillingen Imprint viser Geiger et udsnit af et større igangværende projekt. Imprint består af fotografiske eksperimenter udført på gletsjeren Vatnajökull i Island, gletsjeren Athabasca i Canada og den vulkanske kratersø Viti i Askja. Fra kratersøen har kunstneren hentet aftryk af stedernes mikrobiologiske liv på fotografisk præpareret papir. 

 

Et spørgsmål om tid 
Geigers interesse for sten handler bl.a. om tid: Jorden dybe tid overfor menneskets korte tid på jorden. En række af de fotografiske arbejder viser hvordan de kun to år gamle lavasten fra Holuhraun, tidsmæssigt er de rene 'babyer', i forhold til de to milliarder år gamle sedimentære sten fra Rocky Mountains.

 

Tid kommer også til udtryk i fotografiske aftryk, taget direkte fra isen på gletsjeren Vatnajökull. De er ikke fikserede, forandrer sig under lysets påvirkning og vil langsomt forsvinde over tid. Det henleder fokus på den virkelighed, at gletsjere over hele jorden smelter og forsvinder. Den kemiske proces på fotopapiret vil udvikle sig gennem hele udstillingsperioden på Vejle Kunstmuseum.   
  
Ung eksperimenterende kunst
Den unge kunstner Veronika Geiger har hidtil udstillet mest i udlandet. Vejle Kunstmuseum glæder sig over, som de første, at præsentere soloudstillingen Imprint, der med stor aktualitet og relevans tematiserer menneskets relation til naturen.

 

"Veronika Geigers kunst er spændende og anderledes, fordi hun arbejder med sit emne som materiale. Udstillingen handler om naturen og er skabt med naturen. Det gør udstillingen nærværende, autentisk og meget aktuel", siger inspektør Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum.

 

I håb om at udstillingen får mulighed for at åbne for publikum inden alt for længe, er udstillingsperioden forlænget til midt i juni. Indtil da kan udstillingens store skønhed og væsentlige tematikker opleves digitalt.

 

Vejle Kunstmuseum er ved at lægge sidste hånd på en tilsvarende interaktiv digital udgave af efterårets meget populære Albert Bertelsen udstilling, der desværre ikke kommer til at åbne fysisk igen. I løbet af få uger vil publikum kunne bevæge sig rundt i Vejle Kunstmuseums store Utzon-sal, og gå på opdagelse i de mange værker, fra et langt livs kunstneriske virke.

 

 
 
 

FAKTA: Veronika Geiger
Veronika Geiger er uddannet på Iceland University of the Arts (2014 - 2016) og Glasgow School of Art (2009-2012).

Hun har blandt andet udstillet på Musêe de l'Elysée: Regeneration3 New Perspectives on photography, 5th Moscow International Biennale for Young Art: Deep inside, Palais de Tokyo: Do disturb, på Open Art Biennale, Örebro, Sverige, Roskilde Festival Art Zone og Skulpturlandsby Selde, Danmark.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Veronika Geiger: Imprint

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

 

Udstillingen kan allerede nu opleves digitalt på vejlemuseerne.dk/imprint og åbner fysisk når museet genåbner.

 
 
 

Foto

Klik på billedet for at downloade i høj opløsning

 
 
 
 
Pressefoto 1 Imprint.jpg

Veronika Geiger, pressefoto

 
Imprint dollhouse 2.png

Foto fra udstillingen. Foto: Veronika Geiger

Veronika_Geiger_maskinrummet_dokumentation_150dpi_39.jpg

Skærmbillede fra den digital interaktive udstilling. Vejle Kunstmuseum / matterport.com

 
Imprint skærmbillede.png

Skærmbillede fra den digital interaktive udstilling. Vejle Kunstmuseum / matterport.com

 
Imprint skærmbillede m video3.png

Skærmbillede fra den digital interaktive udstilling. Vejle Kunstmuseum / matterport.com

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Trine Grøne

Museumsinspektør, Vejle Kunstmuseum

4016 7053 / trigr@vejle.dk

 

Veronika Geiger

Kunstner

veronika.geiger@gmail.com

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk