Pressemeddelelse
4. juni 2019 10:44
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skræddersyet behandling mod tarmkræft vil redde flere liv

 
 
 
 

Professor Ismail Gögenur fra Sjællands Universitetshospital skal stå i spidsen for en ny stærk forskergruppe, der skal udvikle skræddersyede behandlingsforløb til patienter med tarmkræft og dermed give bedre chancer for overlevelse.

 
 
 
 
 
 
 
 

I Danmark får 5.000 patienter hvert år en diagnose med tyk- eller endetarmskræft. Mange bliver opereret, men hver fjerde patient udvikler komplikationer inden for den første måned, og hver tredje oplever tilbagefald.

 

Bedre og mere præcis diagnose til tarmkræftpatienter


Forskergruppen vil se på hele patientforløbet fra før operationen, til selve operationen og tiden efter, og ved at indsamle store mængder data fra mange patienter, vil de få en unik viden, som de kan bruge til at tilpasse den bedste behandling til den enkelte patient.

 

- De skræddersyede behandlinger kalder vi også for personlig medicin. Når det med tiden kommer til at fungere, vil vi nærmest kunne stå ved siden af patientens seng, taste patientens oplysninger ind i en database og med det samme kunne se, hvilke muligheder patienten har for behandling, fortæller Ismail Gögenur.

 

I forskergruppen vil professor Ismail Gögenur, sammen med en række andre ledende forskere og klinikere fra universiteter og hospitaler i både Region Sjælland og Region Hovedstaden, reducere følgesygdomme og dødsfald efter operationen for kræft i tyk- eller endetarmen.

 

International blåstempling

 

Det er første gang, at en forsker i Region Sjælland har fået tildelt formandsposten for et af de prestigefyldte forskningssamarbejder, der kaldes for Clinical Academic Groups - også forkortet CAG.

 

- Jeg er utrolig glad for den internationale blåstempling, som vores projekt nu har fået. Det er også dejligt at få bekræftet, at vores forskning og kliniske arbejde har et stort potentiale, og at det vil kunne gøre en stor forskel for patienterne i fremtiden. Det glæder vi os til at komme i gang med, siger Ismail Gögenur.

 

Ismail Gögenur har i sin tidligere forskning været med til at vise, at en personligt tilpasset behandling kan reducere følgesygdomme og tilbagefald. Men i den nye CAG vil samarbejdet mellem specialister i big data, eksperter i translationelle laboratorieteknikker og et tværfagligt team af eksperter, der repræsenterer alle faser i patientforløbet, nu kunne sætte ekstra skub i udviklingen af 'personlig medicin' for denne gruppe kræftpatienter.

 

Til daglig hjælper Ismail Gögenur patienter på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, og samtidig er han som professor tilknyttet Institut for klinisk medicin på Københavns Universitet.

 

Fakta om Clinical Academic Groups (CAG's) og Greater Copenhagen Health Science Partners (GCHSP)

  • Greater Copenhagen Health Science Partners (GCHSP) er et partnerskab mellem Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Region Sjælland og Region Hovedstaden
  • 4. juni lancerer GCHSP fire nye forskningssamarbejder, der går på tværs af hospitaler og universiteter i GCHSP's medlemsorganisationer
  • Nye CAG's bliver udvalgt efter en grundig proces, hvor et internationalt forskerpanel vurderer ansøgninger og kvalitet
  • I forvejen har GCHSP udpeget otte CAG's, så der nu i alt bliver 12
  • Formålet med CAG's er bedre forebyggelse, mere præcise diagnoser og en effektiv behandling af patienter samt at ny forskning hurtigere kan bruges til gavn for patienter
 
 
 
 

Vedhæftede filer

Ismail Gögenur.JPG
 
 
 
 

Kontaktoplysninger for pressen

Professor, overlæge dr. med. Ismail Gögenur, 26 33 64 26 eller igo@regionsjaelland.dk

 

Kommunikationskonsulent Sjællands Universitetshospital Linda Bang Jessen, 25 16 38 15 eller lijes@regionsjaelland.dk

 

Pressevagten i Region Sjælland, 57 87 50 52

 
 
 
 

Region Sjælland

 
Social media icon Social media icon Social media icon