Alle skal have mulighed for at blive en del forenings- og fritidslivet

 
 
 
 

Socialstyrelsen har bevilget knap 1,1 mio. kr. til projekt Aktiv Fritid i Mariagerfjord Kommune. Aktiv Fritid er et toårigt projekt, som skal sikre alle børn og unge lige muligheder for at blive en del af fritidslivet. Projektet udmøntes ved at ansætte en fritidsvejleder, som skal yde håndholdt støtte og vejledning til, at udsatte børn og unge kan komme i gang med og blive fastholdt i en fritidsaktivitet. Fritidsvejlederen skal samtidig understøtte foreningerne i at tage godt imod de nye medlemmer.

 
 
 
 
COLOURBOX9092410.jpg
 
 
 
 

Mellem 15 og 20% af børn i alderen 7-15 år er ikke aktive i deres fritid. Det påpeger Idrættens Analyseinstitut, Idan. En intern undersøgelse blandt skoleelever i Mariagerfjord Kommune i forbindelse med projektet 'Aktiv hele dagen' tegner samme billede.

 

Problemet?

Hvorfor er det så et problem? Alle har jo ret til selv at vælge, hvad de vil lave i deres fritid.

Det er et problem, fordi internationale studier viser, at deltagelse i fritidsaktiviteter er relateret til forbedrede skolepræstationer, bedre trivsel, styrket netværk og selvtillid. Børn og unge, der deltager i fritidsfællesskaber, trives bedre end børn og unge, der ikke gør. Det har positive effekter for både den fysiske og mentale sundhed at indgå i et aktivt og inkluderende fællesskab (Red Barnet - Plads til alle).

Derudover er det et problem, fordi den manglende deltagelse i en fritidsaktivitet ikke nødvendigvis er selvvalgt, men kan have [JMVL1] en række årsager fx økonomiske udfordringer, manglende viden om foreningslivet og/eller manglende overskud i den enkelte familie til at sætte sig ind i det praktiske.

 

En del af løsningen

DGI, Red Barnet, Broen Danmark og Dansk Flygtningehjælp anbefalede i 2020, "at alle 98 kommuner tilbyder økonomisk og social støtte, så børn og unge i Danmark har lige mulighed for at få et aktivt fritidsliv".

 

Mariagerfjord Kommune har allerede igennem en årrække haft en økonomisk støtteordning, frikortsordningen, som skal sikre, at ingen børn og unge er udelukkede fra at deltage i fritidslivet af økonomiske årsager.

 

"Der har dog længe været et ønske om at supplere ordningen med såkaldt fritidsvejledning, som baseret på andre kommuners erfaringer er med til at sikre, at flere kommer med og bliver fastholdt i længere tid", udtaler Kultur- og Fritidschef Joan Kamstrup. "Muligheden for at få realiseret det ønske, fik vi med Socialstyrelsens pulje, hvor vi er heldige at være ét af de 14 projekter ud af 27 ansøgere, der har fået tildelt støtte".

 

Den nyvalgte formand for Udvalget for Kultur og Fritid, Jens Henrik Kirk, har store forventninger til projektet: "Ingen børn og unge skal ufrivilligt være udelukkede fra at deltage i fritidslivet, og vi tror på, at den håndholdte støtte og vejledning er et skridt i den rigtige retning til at få endnu flere med."

 

Projektet er et samarbejde mellem Kultur og Fritid, Familie og Skole og Dagtilbud, så der sikres det rigtige kendskab til både forenings- og fritidsliv samt til de børn og unge, der har behov for fritidsvejledning.

 

Processen med at finde den helt rigtige fritidsvejleder er allerede i gang. Stillingsopslaget er slået op på kommunens hjemmeside med ansøgningsfrist d. 27. januar.

 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Margrethe Harel Thomassen
Netværkskoordinator, Kultur og Fritid

Telefon direkte: +45 97113502

Mobil: +45 30357518
matho@mariagerfjord.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mariagerfjord Kommune

Nordre Kajgade 1 | 9500 Hobro | Tlf: 97 11 30 00 | raadhus@mariagerfjord.dk

 
Social media icon Social media icon Social media icon