Pressemeddelelse
23. april 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

100 års forskningshistorie tilsat guitar og børnekor: Egtvedpigens sang er netop udkommet

 
 
 
 

Perry Stenbäck er den musikalske drivkraft bag den helt nye sang om Egtvedpigen, der fejrer 100-årsjubilæet for fundet af det verdenskendte ikon fra bronzealderen. Den udkommer samme uge som den store særudstilling Pigen fra Egtved er åbnet på Kulturmuseet i Vejle.

 
 
 
 
Egtvedpigens sang, coverart.jpg

Egtvedpigens sang er kronen på værket i projektet 'MIG og Egtvedpigen', et kreativt samarbejde mellem Kulturmuseet/Vejlemuseerne, Spotlight Vejle, Egtved Skole og Egtved Dagtilbud. Sangen kan høres på Youtube, Spotify og de fleste andre streamingtjenester. Illustration: Sangens coverart, tegning: Marie Paugan.

 
 
 
 

Mange spørger hvem du var, og leder efter svar, men ingen af os kender hemmeligheden, som Pigen fra Egtved har, synger det store børnekor i omkvædet på Egtvdepigens sang. Det er ikke hver dag 100 års forskningshistorie bliver til en lyttevenlig sang, men det er netop hvad der er sket her.

 

Egtvedpigens sang udkommer selvfølgelig i samme uge som særudstillingen Pigen fra Egtved endelig slår dørene op. Sangen er tilgængelig på Spotify, Apple Music, Youtube og de fleste andre streamingtjenester.

 

Den musikalske drivkraft bag sangen er musiker og komponist Perry Stenbäck. Han har gjort noget så usædvanligt som at koge en arkæologs fortælling om Egtvedpigen og en gruppe børnehavebørns forundring og spørgsmål til Egtvedpigen, sammen, til en helt fantastisk sang.

 

Museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul udtaler:

"Jeg tror ikke at en så kompleks, akademisk diskussion som hvor Egtvedpigen stammer fra tidligere er blevet formidlet i en sang. Jeg er så stolt over at vise, at man også kan formidle på den måde. Musik taler til vores følelser, og derfor er Perrys musik blevet en vigtig del af fortællingen om Egtvedpigens liv i særudstillingen Pigen fra Egtved. Når corona-restriktionerne bliver lempet yderligere, så skal sangen selvfølgelig også spilles live ved Egtvedpigens gravhøj. Indtil da må I nøjes med at lytte til sangen og besøge særudstillingen på Kulturmuseet i Vejle".

 

Musiker og komponist Perry Stenbäck fortæller om sangens tilblivelse:

"Hvor har det været en sjov og spændende opgave, at forsøge beskrive Egtvedpigen i en sang. Da jeg fik forespørgslen, tænkte jeg meget over, hvordan jeg skulle gribe den an, da den jo både skulle være lidt 'catchy' og samtidigt kunne spilles af folk, der ikke er superavancerede musikere.

 

Mit breaktrough blev, da jeg besluttede mig for at lægge sangen i munden på Egtvedpigen selv. Jeg skrev musikken og indspillede den sammen med Henrik Kunz og fik sparret oplægget til teksten, som jeg baserede på stikord fra tegninger fra børn i Egtved, med min kreative søn, Robert Dueholm Stenbäck og hans kæreste Smilla Herold Ibsen, der begge er musikere.


Solisten Hanne Ahnfeldt-Mollerup er en superdygtig ung sangerinde fra Jelling, og hun var oplagt til at give en stemme til Egtvedpigen. Det var også dejligt at få alle de børn fra Egtveds skole og børnehaver med til at synge omkvædene!"

 

MIG og Egtvedpigen

Sangen er kronen på værket i projektet 'MIG og Egtvedpigen', et kreativt samarbejde mellem Kulturmuseet/Vejlemuseerne, Spotlight Vejle, Egtved Skole og Egtved Dagtilbud. Børn fra de to 6. kl. på Egtved Skole og alle børnehavebørn fra Solsikken og Tusindfryd i Egtved har været med til at lave indhold til særudstillingen Pigen fra Egtved, som nu endelig kan ses i Vejle efter museerne har fået lov at genåbne.

 

Projektets faglige indhold stammer fra museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul, mens de kreative rammer er blevet skabt af Spotlights huskunstnere Lene Noer og Jacob Knudsen. Godt forankret i et fantastisk engageret personale i både Egtved Dagtilbud og Skole har børnene arbejdet med bronzealderen på mange måder.

 

Det har været et fantastisk spændende samarbejde mellem børn og voksne, der nu også er blevet til en sang. Børnene har selvfølgelig også sunget kor på sangen.

 

Hvis der er noget vi har lært af det sidste års corona-nedlukninger, så er det at musik skaber fællesskab - også på afstand. Derfor skal Egtvedpigen selvfølgelig også fejres med sin helt egen sang.

 

Udstillingen Pigen fra Egtved er netop åbnet på Kulturmuseet i Vejle. Museet har åbent tirsdag til søndag kl. 10.00 til 17.00. Der er altid gratis adgang. 

 
 
 

Egtvedpigens sang

 

Lyt til samngen på YOUTUBE, SPOTIFY og de fleste andre streamingtjenester.


Musik : Perry Stenbäck
Tekst : Robert Dueholm Stenbäck, Smilla Herold Ibsen & Perry Stenbäck
Solist: Hanne Ahnfeldt-Mollerup
Kor: Elever fra Egtved Skole, børnehaverne Solsikken og Tusindfryd i Egtved, samt familierne Ahnfeldt-Mollerup og Dueholm Stenbäck 
Basun, Nyckelharpa, Mandolin, Guitar & Trommer: Perry Stenbäck 
Bas & Klaver: Henrik Kunz 
Add. percussion: Christine Dueholm 

 

Produceret og mixet af Henrik Kunz & Perry Stenbäck i Rock River Recordings 
Mastereret af Pelle Fridell i Pelles Room

 

Illustration: Marie Paugan for Vejlemuseerne 

 

Egtvedpigens sang er blevet til, som del af samarbejdet mellem Vejlemuseerne & Spotlight i anledning af 100-års jubilæet for fundet af Egtvedpigen. Region Syds Kulturpulje har støttet sangen økonomisk.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Pigen fra Egtved

Sted: Kulturmuseet, Spinderigade 11, Vejle

Åbent: Tirsdag - søndag, kl. 10.00 - 17.00

Gratis adgang

Udstillingen kan ses indtil 30. december 2021.

Mere info: vejlemuseerne.dk/pigen-fra-egtved

 
 
 
 
 
 
DSC00042.jpg

Foto fra udstillingen. Foto: Kulturmuseet i Vejle

 
DSC00103.jpg

Foto fra udstillingen. Foto: Kulturmuseet i Vejle

 
DSC00264.jpg

Foto fra udstillingen. Foto: Kulturmuseet i Vejle

perry-stenbaeck-foto signe find larsen.jpg

Perry Stenbäck, pressefoto. Foto: Signe Find Larsen, signfind.dk

 
Egtvedpigens sang, coverart.jpg

Egtvedpigens sang, coverart. Tegning: Marie Paugan

 
Egtvedpige i kiste_Credit_Roberto Fortuna_Kira Ursem_Nationalmuseet_Licens CCBYSA.jpg

Egtvedpigen. Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Katrine Balsgaard Juul

Museumsinspektør og arkæolog, Vejlemuseerne

kabju@vejle.dk / 2341 7731

 

Louise Kastrup Lindgaard

Projektkoordinator, Spotlight & Xeneriet

loukl@vejle.dk / 2362 3841

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk