Vindelevskatten

 
 
 
 

Vindelevskatten er et af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte. Den blev fundet ved landsbyen Vindelev lidt uden for Jelling.

 
 
 
 
Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (6).JPG

Henover hovedet på manden med hestehalen står den banebrydende runeinskription "Han er Odins mand", som har gjort den i forvejen imponerende guldskat endnu mere fantastisk . Foto: Konserveringscenter Vejle og Vejlemuseerne.

 
 
 
 

Guldskatten gik verden rundt

Da Vejlemuseerne første gang kunne fortælle om den fantastiske skat, gik historien verden rundt.

Guldskatten vejer i alt ca. 800 gram, og består bl.a. af kæmpestore medaljoner på størrelse med underkopper. Det er disse medaljoner, kaldet brakteater, der med runeinskriptioner og mytologiske motiver, har affødt de nye opdagelser.

 

Odins mand i Vindelev

Fundet af den enorme mængde guld viser, at Vindelev har været et magtcentrum, i den sene jernalder. Kun et medlem af samfundets absolutte top, har kunnet samle så stor en skat.


Men det er ikke kun størrelsen på guldmedaljonerne fra Vindelevskatten, der fik eksperterne til at måbe: En af runeinskriptionerne viste sig at være verdens ældste omtale af guden Odin.

 

"Han er Odins mand", står der på en af de kæmpestore guldbrakteater fra Vindelevskatten, har runeekspert Lisbeth Imer og sprogforsker Krister Vashuss konkluderet.

 

Det er verdens ældste indskrift med navnet Odin, og rykker dermed nordisk mytologi hele 150 år tilbage i tiden, til begyndelsen af 400-tallet.

 

Kun knap 8 km fra det Jelling, der mange generationer senere i 900-tallet blev Danmarks vugge, sad der altså allerede i 500-tallet en stormand, der formåede at skabe rigdom og tiltrække dygtige kunsthåndværkere.

 

Af ukendte grunde valgte han at nedlægge dette store guldfund i begyndelsen af 500-årerne. Måske for at gemme det i tilfælde af krig, eller måske som et offer til højere magter.  

 

Udgravning efter 8 måneders dyb hemmeligholdelse

Guldet genså dagens lys allerede i juledagene 2020, hvor Ole Ginnerup Schytz og Jørgen Antonsen gik med detektor på sidstnævntes mark i Vindelev. Det var første gang Ole var ude med sin nyerhvervede metaldetektor.

 

Fundstedet blev i august 2021 udgravet af Vejlemuseernes arkæologer, i samarbejde med Nationalmuseets eksperter og med midler fra Slots- og Kulturstyrelsen.  

 

Undersøgelserne viste at skatten blev nedgravet i et langhus, som lå i en landsby, for omkring 1500 år siden. Undersøgelserne, og de mange indsamlede prøver og data, kommer til at give uvurderlig viden om de sammenhænge og omstændigheder, der har ført, til at skatten blev nedlagt af en stormand, dengang i jernalderen.

 

En kaotisk tid  

Mange af Skandinaviens største guldfund stammer fra midten af 500-tallet, hvor askeskyen fra et stort vulkanudbrud i året 536 e.kr, skabte en global klimakatastrofe med mange års misvækst og hungersnød.

 

Dateringer tyder på, at denne skat er nedlagt på dette kaotiske tidspunkt i verdenshistorien.

 

Klimakatastrofen i 536 fik ifølge mange forskere datidens indbyggere i det nuværende Danmark til at forkaste de gamle magthavere og nedlægge masser af guld i netop denne periode. Måske for at gemme det for fjender, eller måske for at formilde guderne.  

 

Der er fundet mere end 40 kg guld fra netop disse århundreder i jernalderen. Men størrelsen, mængden og genstandenes tekniske detaljer i den skat, der nu er fundet ved Vindelev, er helt unikke, og placerer fundet i den absolutte top.  

 

Guldet gav publikumsrekord i Vejle

I 2022 var Vindelev-skatten udstillet som en del af Vejlemuseernes store vikingeudstilling 'Magt og Guld - Vikinger i øst'.

 

Udstillingen fortalte historien om Harald Blåtands østlige forbindelser, og om den tidlige rigsdannelse, der skabte fundamentet for Jellingdynastiet.

 

Udstillingen satte publikumsrekord på Vejle Kunstmuseum, hvor skatten var udstillet, med en fordobling af museets besøgstal.

 
 
 
 
 
 

Foto

Klik for at hente i høj opløsning. Fotos krediteres som angivet i filnavn.

 
 
 
 

Vindelevskatten

Vindelevskatten, der i sensommeren 2021 skabte overskrifter i hele verden, vejer i alt ca. 800 g og indeholder en imponerende samling af guldbrakteater, med fascinerende afbildninger og runer.

 
 
 
 
Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (5).jpg

Hele Vindelevskatten

 
Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (4).jpg
 
Vindelev-opdagelsen.png

Mads Ravn (midten) og Lisbeth Imer (tv) under optagelserne til DRs Gåden om Odin. Foto: DR

 
Ole Schytz med detektor, Magt og guld, Vejlemuseerne, Foto krediteres Vejlemuseerne.png

Ole Schytz, der sammen med Jørgen Antonsen fandt Vindelevskatten. Foto: Vejlemuseerne

 
Vindelevskatten, Konserveringscenter Vejle, juni 2021, Foto krediteres Vejlemuseerne (8).jpg
Vindelev X13.JPG

X13 - Brakteaten med inskriptionen om Odin

 
X10 sort.jpg

X10 - Verdens største brakteat med en diameter på 13,8 cm

 
Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (3).jpg
 
Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (2).jpg
 
Guldskat, udgravning, Foto krediteres Vejlemuseerne (1).JPEG

Foto fra udgravningen i Vindelev, august 2021

Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (6).JPG

X13 - Nærbillede af brakteaten med inskriptionen om Odin

 
Guldskat, genstandsfoto, Foto krediteres Konserveringscenter Vejle (1).jpg
 
Guldskat, undersøgelser, Foto krediteres Vejlemuseerne (7).jpg
 
Guldskat, undersøgelser, Foto krediteres Vejlemuseerne (2).jpg
 
Guldskat, udgravning, Foto krediteres Vejlemuseerne (1).png

Foto fra udgravningen i Vindelev, august 2021

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Mads Ravn

Forskningschef, Vejlemuseerne

4024 9550 / marav@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vejlemuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk